Închide

Despre şoferi şi lideri, la a doua ediţie Bombardier Insights. „O companie care nu se schimbă, care nu accelerează nu are viitor” (P)

ActualitateDezvoltareEconomie by Actual de Cluj - nov. 23, 2017 0 393

Ce legături sunt între un pilot de formula 1 şi liderul dintr-o companie eficientă? Mai multe decât aţi crede. Despre asta, despre cum poţi ajunge „la volan” într-o organizaţie şi despre ascensiunea într-o companie au avut ocazia să afle mai multe participanţii la o întâlnire informală organizată de Bombardier. Clujenii pasionati de inovație și mobilitate s-au întâlnit miercuri la o nouă ediție Bombardier Insights, un program informal de sharing knowlegde, lansat în Cluj-Napoca de producătorul global de avioane și trenuri. De data aceasta, speaker-ul principal al serii a fost Thomas Peckre, şeful operaţiunilor de Resurse Umane în cadrul Bombardier Transportation, la Cluj, cu o experienţă de 14 ani în companie. Tema: “What puts you in the driver’s seat in accelerating organizations?”.

Programul Bombardier Insights şi-a propus să reunească în cadrul unor întâlniri informale (professionals talks) oameni vizionari și pasionați, specialiști ai companiei dispuși să împărtășească cu peste 100 de participanți, know-how-ul acumulat de-a lungul timpului în domenii suport precum HR, Financiar și Achiziții. Este vorba despre o companie cu peste 66.000 de angajaţi în 60 de ţări, care la Cluj are o echipă de aproximativ 700 de persoane, în care se vorbesc nouă limbi. Din Cluj se fac achiziții de materie prima sau componente ale trenurilor, procese financiare end-to-end și angajări de ingineri experți în producția trenurilor și avioanelor sau training-uti, programe de beneficii si recompensari pentru efortul lor.

„Bombardier se transformă într-o organizaţie mai flexibilă, iar Clujul e parte a acestei transformări”, spune Larisa Rusu, manager în departamentul de Finanţe, cea care a deschis seara de prezentări. „Sunt mândră de fiecare dată când călătoresc. Dacă merg cu avionul, cu trenul, există o probabilitate foarte mare să mă aflu într-un vehicul Bombardier, care ajută oamenii să se deplaseze mai uşor şi să polueze mai puţin”, a spus aceasta, vorbind despre avantajele de a lucra pentru compania din a cărei echipă face parte de mai bine de 7 ani.

Ce fel de şofer ai vrea să fii?

Speaker-ul principal al serii a fost Thomas Peckre. Tema prezentării sale i-a provocat pe participanţi cu o paralelă interesantă: “What puts you in the driver’s seat in accelerating organizations?”.

„O organizaţie nu poate să rămână „îngheţată”, trebuie să se transforme, să accelereze; o companie care nu se schimbă, care nu accelerează nu are viitor. E pe moarte”, a spus Peckre, comparând dinamismul necesar unei organizaţii cu statutul unui avion în mişcare. Cât despre liderul din cadrul companiei, el poate fi comparat cu un „şofer” care conduce această „maşinărie”, ducând proiectele şi procesele dintr-un stadiu în altul. A urmat apoi o prezentare, cu imagini sugestive, despre câteva modele de „şoferi”. Unul dintrei ei ar fi şoferul dependent de viteză – perfect din punct de vedere tehnic, dar care nu îşi înţelege clientul. Mai există apoi şoferul – „bunicuţă”, din al cărui stil de a conduce aflăm că, pentru un condus eficient, e nevoie şi de flexibilitate şi adaptare. Şeful operaţiunilor de HR a făcut şi o trecere în revistă a generaţiilor şi a principiilor de muncă, aflate în schimbare. „Părinţii mei ştiau că trebuie să muncească din greu, că munca e pe primul loc; erau dispuşi să stea multe ore la locul de muncă şi pentru cei din generaţia lor păstrarea aceluiaşi job ani îndelungaţi era calea cea mai bună. Cei din generaţia mea am fost învăţaţi să muncim din greu, să ne păstrăm cariera, dar să avansăm pe scara ierarhică, iar după 3-4 ani schimbi job-ul. Acum, nu se mai vorbeşte despre a munci din greu, ci despre a munci deştept. Nu mai contează cât stai la locul de muncă, ci dacă ai reuşit să îţi îndeplineşti obiectivul, iar echilibrul dintre muncă şi viaţa privată a devenit extrem de important”, arată Peckre. Revenind la şoferi: mai există printre noi şi „şoferul aiurit” – e cel care uită să tragă frâna de mână pe un teren în pantă. Adică: e cel care nu înţelege mediul şi care nu ştie să anticipeze. „E esenţial să îţi înţelegi ecosistemul, să poţi să anticipezi şi să reacţionezi. Trebuie să îţi cunoşti compania, să ştii cine sunt acţionarii, care e viziunea, care e piaţa, ce face concurenţa”, spune speakerul. Şi apoi mai există şi şoferul de Formula 1 sau, mai bine zis, echipa de Formula 1. În acest caz, nu există un singur şofer, ci o echipă cu un pilot, care îşi îndeplineşte misiunea alături de o mulţime de alţi şoferi. „Dacă unul singur nu face ceea ce trebuie, totul e compromis. Dacă toţi fac ce trebuie, ai şanse să câştigi”, arată Thomas Peckre, care extrage de aici o sugestie pentru tinerii corporatişti: munca de echipă e esenţială în companie. În concluzie, şoferul ideal e o combinaţie între cele patru modele. „Găseşte-ţi misiunea, fii flexibil, cunoaşte-ţi mediul şi ecosistemul, fii un jucător în echipă!”, sintetizează Peckre învăţămintele serii.

Cei peste 150 de tineri care au participat la întâlnire au avut o serie de întrebări pentru reprezentantul Bombardier, aşa că seara s-a încheiat doar după o prelungită sesiune de Q&A şi una de socializare.

(P)

Citeşte şi:

Cum a fost la prima ediție Bombardier Insights (P)

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare