Închide

Depozitul de filme nu se dă pe degeaba. Cum răspunde regia România Film la cererea primăriei

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 10, 2016 0 1151

Primăria și-a asumat propunerea de a face un muzeul al cinematografiei în locul fostului Oficiu de difuzare si programare a filmelor Cluj de pe strada Septimiu Mureșan (fostă Maiakovski) și a cerut Ministerului Culturii și regiei România-Film, cei care îl au în proprietate, să preia în patrimoniu respectivul spațiu. Noul director al RADEF, Adrian Mironescu spune că singura formulă în care autoritățile locale se pot folosi de respectivul spațiu este fie să-l cumpere, fie să-l închieze.

Au scris povestea primului muzeu al cinematografiei din țară. Fostul Depozit comunist de filme, deschis pentru evenimente

La finalul anului trecut, primarul Emil Boc declara că Ministerul Culturii și Regia Autonome a Distribuției și Exploatării Filmelor (RADEF) nu au mai oferit Clujului niciun răspuns, deși Consiliul Local și-a dat în iunie acordul pentru a se încerca preluarea în administrarea primăriei clujene a imobilul în care a funcționat în perioada comunistă depozitul de filme al orașului. „Noi ne-am arătat toată disponibilitatea la propunerea de a înființa un muzeu al cinematografiei în spațiu depozitului de filme. Și am demarat pașii administrativi. Am cerut imobilul Ministerului și RADEF. Nu avem niciun rezultat sau noutăți pe acest subiect”, a afirmat primarul Emil Boc la finalul anului trecut.

Foto/Video. Depozitul de Filme, continuarea. Cum reînvie unul dintre locurile care au crescut “Clujul cinefil”

Directorul RADEF, Adrian Mironescu, spune că preluarea depozitului de filme de către primăriei sau de către școala de agenți de poliție Cluj este imposibilă în condițiile cerute de respectivele instituții. „Potrivit legii nr. 303/2008, se pot prelua de către organele administrației locale doar sălile și grădinile de spectacol cinematografic prevăzute în anexa nr. 1 la O.G. nr. 39/2005. Acest fost oficiu de difuzare și programare a filmelor din Cluj este în domeniul privat al regiei. Este în prezent închis și se află în conservare. În ceea ce priveşte condiţiile în care poate fi cedat imobilul în referinţă, precizăm că acesta poate face numai obiectul unor proceduri de valorificare prin contract de închiriere sau a unui contract de vânzare-cumpărare încheiate cu terţe persoane juridice interesate. Având în vedere situația financiară dificilă cu care se confruntă regia și mâine intru în negocieri cu oricine este interesat să cumpere sau să închirieze acest spațiu. Cu primăria, cu ong-uri cu persoane fizice. Cu oricine dorește acest depozit de filme”, a spus Mironescu pentru Actualdecluj.ro. Acesta a mai spus că este prematur să avanseze vreun preț în cazul ambelor variante – închiriere sau vânzare.

Depozitrul de filme are în evidențele RADEF o suprafață construită de 792 mp și este deservit de un teren de 4280mp.

Primăria clujeană și-a dat acordul pentru a cere Ministerului Culturii clădirea în care funcționa Depozitul de Filme de pe strada Maiakovski, după ce directorul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu a semnalat la deschiderea oficială a ediție a 14-a că respectiva clădire este dorită și de Școala de Agenția de Poliție și că ar fi păcat să se cedeze acesteia. Depozitului de filme a fost introdus recent în circuitul de evenimente culturale din oraș, fiind igienizat printr-o campanie a organizatorilor TIFF cu sprijinul primăriei.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.