Închide

De ce se rade verdele de pe malul Someşului? Pentru că nu contăm…

Opinie by Kristina Reştea - oct. 01, 2015 3 1433

 

Scenă de teatru. Loc de desfăşurare: malul Someşului, Cluj-Napoca.

Personaje: omuleţii cei mici, Marile Pătrate Gri.

Câţiva omuleţi mici (mici cam cât nişte surprize din ouăle Kinder) şi veseli sar pe mal, de-a lungul apei. Şi-au pus mici instalaţii şi jucării (mici cam cât cărămizile de Lego). Scriu poezii mici şi povestesc cu pescarii mici de pe mal, şi-au adus coşuri cu legume, găleţi cu fructe şi copii (tot mici) în cărucioare. Unii dintre omuleţi nu au cărucioare cu copii, dar au căţei. Sunt şi pisici pe acolo. Pisicile, se ştie, stau leneşe pe sub ferestre şi veghează cu nepăsare şi condescendenţă ce fac oamenii mici, copiii şi căţeii lor mici. Personajele acestea mici sunt bucuroase pe mal de apă, printre copaci, pe iarbă, prin verde, cu vedere la râu. Omuleţii cei Mici sunt bucuroşi pentru că Marile Pătratele Gri (MPG) care veghează asupra bunului mers al oraşului le-au dat voie să se joace pe mal. „Jucaţi-vă! Şi noi vrem să fie frumos, aici, pe malul apei. Da, jucaţi-vă!”, le-au spus MPG-urile omuleţilor mici. Şi omuleţii mici au luat de-a bună asta (şi au pus emblema MPG-urilor pe fluturaşii prin care îşi anunţau jocurile). Ce frumos! MPG-urile ne ajută, vor să fie bine!

 

omuleti somes

pescar

Într-o bună zi însă, omuleţii cei mici au văzut că jucăriile lor au dispărut de pe mal. Unde sunt jucăriile? Nu mai sunt! Nu mai sunt? Nu! Au venit excavatoare, buldozere şi maşinării – smulg iarba, rad taluzul, scot copacii, cu tot cu rădăcini. În loc – betoane, drumuri, încă o bandă de circulaţie pentru maşini. Marile Pătrate Gri care conduc oraşul şi sfătuitorii lor de taină ştiu că oraşul e al maşinilor nervoase. Maşinile nervoase devin şi mai nervoase dacă sunt blocate în trafic, aşa că orice bun gospodar de oraş va căuta să le facă loc. Pentru asta, se mai rade o bucată verde de mal de apă. În curând, poate că şi râul va trebui acoperit. Apa nu e drum! Maşinile nu merg pe apă. Deci… apa=rău. Omuleţii mici nu contează în faţa Marilor Pătrate Gri. Marile Pătratele Gri nu au viziune, imaginaţie şi concept. Nu au nevoie de ele. Pătratele gri merg cu maşina şi ştiu că şi celelalte pătrate mari gri merg şi ele cu maşinile lor. Până şi piticii din ouăle cu surprize merg cu maşini. Toţi merg cu maşini! Ne trebuie mai multe maşini! Mai multe drumuri pentru maşini! „Gata! Nu vă mai jucaţi pe malul Someşului”, hotărâseră Marile Pătrate Gri.

santier somes

Foto Szakats Istvan

 

Sfârşit.

 

Scena de teatru absurd e doar o scenă de teatru absurd. În realitate:

Au dispărut gradenele de lângă Someș. Urmează copacii de pe Splaiul Independenței. Luați-vă ADIO, faceți ultimele poze!

Ne-am bucurat cu toţii pe mal de Someş, cândva prin iunie, când cei de la Someş Delivery au adus instalaţii şi oamenii au spus poveşti. Ne-am apropiat de apă, ne-am plimbat, am stat la o cafea, ne-am convins că oraşele care au apă pot fi mai interesante decât cele fără. Primăria a fost parteneră în proiectul de week-end iniţiat de Cărtureşti şi MiniMASS. Primăria a anunţat, de pe la începutul anului, că se va face un concurs pentru reamenajarea Someşului. Ideea pe care de atâţia ani o tot amintesc câţiva oameni părea să fie asumată de administraţie: oraşul trebuie să se întoarcă cu faţa la râul care îl traversează. Someşul – axă verde de agrement pentru oraş. E o idee pe care arhitectul Vasile Mitrea, unul dintre cei mai hotărâţi promotori ai spaţiilor verzi din oraş, o susţine de ani de zile. În perioada recentă, câteva iniţiative de mici intervenţii susţineau aceeaşi idee: oraşele care sunt traversate de o apă sunt norocoase. Şi oamenii lor ar putea fi şi ei norocoşi. Au apărut iniţiative ca Promenada Someşului, Someş Delivery. S-a pregătit un protocol de colaborare cu filiala Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România pentru un concurs care ar urma să aducă idei pentru ca râul să fie integrat în viaţa oraşului. Părea că, în sfârşit, după mulţi ani, ne-am trezit. Poate am fost prin oraşe europene, poate am văzut poze, poate aveam prieteni care ne-au povestit ce se întâmplă în lumea civilizată, poate ne-am dat seama că avem nevoie de spaţii verzi şi de natură în oraş sau poate că, pur şi simplu, într-o seară ne-am plimbat pe malul apei şi ne-am dat seama că e frumos. Poate că cineva ne-a întrebat: „care e albastrul tău preferat?”. Şi poate că atunci ne-am dat seama că apa are, noaptea, mai multe feluri de albastru. Şi asta e frumos!

Dar nu contează! Aşa cum Oamenii Mici nu contează în faţa Marilor Pătrate Gri. Într-o zi de vineri, cei de la Someş Delivery şi-au dat seama că gradenele instalate de ei în iunie (pe care oamenii chiar începuseră să le utilizeze ca locuri de odihnă şi privit Someşul) au… dispărut. Fără să anunţe nimeni nimic. Ştiam cu toţii că instalaţia e provizorie, dar felul halucinant în care ea a dispărut fără ca nimeni să fie anunţat ţine tot de domeniul teatrului absurd. Dar întrebarea mai importantă e alta: de ce a dispărut? Pentru că pe mal de apă se pregăteşte şantierul. Splaiul Intependenţei mai primeşte o bandă de circulaţie. Iar pentru asta se rade verdele de pe o bucată de mal de Someş. În loc să ne apropiem de apa care traversează oraşul, mergem tot mai departe.

De ce? Pentru că nu contăm! Nu contează că oamenii se bucură de orice bucată de verde pe care o găsesc în oraş (vedeţi ce pline sunt, mereu, micile parcuri)! Nu contează că societatea civilă protestează când se taie copaci! Nu contează că o mână de arhitecţi vine cu idei pentru râu! Nu contează că de la chiar masa primăriei s-a promis atenţie pentru apă! Nu contează că noi scriem! Nu contează că voi postaţi! Malul Someşului se rade! Pentru că aşa e planul…

Nu contează pentru ei. Dar contează pentru noi! Aşa că o să continuăm să postăm, să scriem, să pozăm. Poate într-o zi până şi pătratele gri vor visa ceva frumos.

redesanam somesul

P.S.: Actualdecluj.ro a solicitat biroului mass-media al primăriei planşe de proiect şi detalii despre planurile de amenajare. Încă nu le-am primit. Între timp, pe malul Someşului utilajele de şantier sunt tot mai aproape de apă.

 

 

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare