Închide

De ce se anulează concerte la Cluj: „e o criză, s-a ajuns la fundul sacului!”

Cultură by Actual de Cluj - mai 13, 2014 2 362

Un concert important programat la Cluj a fost amânat pe termen indefinit, un altul a fost anulat. Una dintre explicații e vânzarea redusă de bilete; unul dintre organizatorii de evenimente din Cluj explică de ce, și avertizează: „va fi și mai rău!”

Mircea Buteanu nu e doar om de afaceri – deține câteva localuri – dar este și organizator de evenimente, prin Diesel Events. Anul trecut a pierdut 100.000 de euro organizând concerte la Cluj.

„Am prevăzut acest fenomen, de anulare a multor evenimente; se va amplifica”, spune el. „Acesta e rezultatul și tributul care se va plăti unei piețe zbuciumate. Ar fi foarte important dacă am reuși la nivel național, prin ministerele dedicate sau prin administrațiile locale, să împărțim evenimentele. Se amestecă prea mult termenul de eveniment cultural cu cel artistic. Cel cultural, după părerea mea, e definit din alt punct de vedere ca necesitate pentru societatea locală”.

„Sunt mai multe evenimente decât piața să asimileze”, adaugă Buteanu și exemplifică: „aveam un contract cu o trupă, dar ne-au spus că au primit un fee (un onorariu-n.red.) dublu să cânte gratis, tot la Cluj. dar atunci nu am mai făcut concertul”.

Diesel Events a pierdut în 2013 peste 100.000 euro. „Au fost și greșeli, pe care le asumăm, dar realitatea e că piața s-a prăbușit. Vom urma exemplul Sibiului, care e super overrated, unde dacă nu e gratis nu merge nimeni”.

Un concert important al acestei perioade în Cluj – Hooverphonic la Casa de Cultură a Studenților, a fost anulat ieri. Concertul Mariei Nazionale, programat la Sala Sporturilor, a fost și el amânat – pentru o dată care nu a fost anunțată. Un alt concert important e programat sâmbătă la Opera Maghiară, unde cântă Renato Borghetti. Câte bilete s-au vândut până acum? „Dacă vă spun, vă descurajez și mă descurajez și eu”, spune organizatorul Simona Hodoș. „Sunt foarte puține la moment. Dar de obicei se vând pe ultima sută de metri. S-au vândut atâtea cât să ne dea optimismul că până seara la ora 8 vom avea sala plină pe trei sferturi”. Cele mai ieftine bilete costă 40 de lei, „nici 10 euro”, spune Hodoș.

„E o criză în industria de evenimente, s-a ajuns la fundul sacului”, spune Buteanu.

Am întrebat-o pe Simona Hodoș ce le transmite clujenilor care încă nu sunt hotărâți dacă să asiste la concertul de sâmbătă sau nu. Care e argumentul hotărâtor cu care vrea să-i aducă în sală? „E singurul eveniment pe care nu trebuie să-l rateze”, spune ea. „Are o carieră importantă, e recunoscut la nivel internațional, se adresează emoției autentice și prin concertul său clujenii au acces la o cultură al care nu avem acces în fiecare zi, cultura braziliană”.

Concertul de sâmbătă face parte din Transilvania Jazz Festival, pe care Primăria Cluj-Napoca îl sprijină cu 55.000 de lei – dar numai concertul costă mai mult, fără să punem la socoteală cele trei zile de evenimente așteptate în toamnă, spune Hodoș.

 

2 comentarii

Scrie un comentariu