Închide

De ce PSD, PNL și UDMR au întâietate în Parlament. Cum se împart mandatele la Cluj

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - nov. 24, 2016 0 591

Speculațiile privind scorurile electorale pe care le-ar obține partidele la alegerile parlamentare din 11 decembrie sunt întreținute de sondajelor contradictorii care previzionează așa zisa intenție de vot a românilor. Realitatea a demonstrat, însă, că rezultatul final la alegeri e influențat în primul rând de numărul de votanți (o prezența mare la vot, sau una mai mică), plus că împărțirea mandatelor parlamentare se face după un algoritm menit să favorizeze tot partidele mari, precum PSD, PNL și UDMR.

UDMR, de pildă, e favorizată din start – în urma modificărilor din Legea Electorală care-i asigură accesul în Parlament chiar și fără atingerea pragului electoral de 5%. Sarcina formațiunii maghiare este ca în cel puțin patru județe (să zicem Covasna, Harghita, Mureș și Satu Mare), să-și adjudece 20% din voturile exprimate. Este suficient să-și asigure intrarea în Parlament, indiferent de scorul final pe care-l va obține pe plan național. Acest lucru implică un dezavantaj clar pentru alte partide mai mici, precum PRU, PMP, ANR etc. care concurează, relativ, pe același scor electoral de 3, 4, 5%.

Etapa redistribuirii voturilor, favorabilă marilor partide

Cum sunt avantajate marile partide în procesul de împărțire a numărului de mandate parlamentare? Dacă ne raportăm la rezultatele elctorale anterioare (chiar și la sondaje), evident, mandatele pline vor fi adjudecate în primul rând de PSD, PNL, UDMR – principalele trei formațiuni care se văd deja intrate în Parlament. E greu de anticipat scorul USR-ului, precum și rezultatele unor formațiuni ca ALDE, PMP, PRU sau ANR, care se luptă să treacă pragul de 5%. E greu de anticipat pentru că și în etapa redistribuirii mandatelor rămase, algoritmul de împărțire le va asigura întâietate tot partidelor intrate în Parlament, respectiv PSD-ului, PNL-ului, UDMR-ului, și probabil și USR-ului. Rezultatele electorale estimate la nivelul județul Cluj ar putea creiona o imagine de ansamblu asupra felului în care se va constitui garnitură parlamentară în mandatul 2016-2020.

Cum se împart mandatele parlamentare în județul Cluj

Județul Cluj are alocate 14 mandate de parlamentari. Concret, la alegerile din 11 decembrie, organizațiile partidelor își vor disputa 10 mandate de deputați și 4 mandate de senatori. Un procent de 10% din voturile exprimate pentru un partid presupune obținerea unui mandat plin la Camera Deputaților. Un procent de 25% din voturi presupune un mandat plin la Senat. Procentele rămase se vor centraliza, urmând a fi redistribuite partidelor care intră în Parlament, pe baza rezultatelor finale pe care le-au obținut la nivel național. De pildă:

La Cluj, PNL obține minim 4 mandate pline la Camera Deputaților și 1 mandat plin la Senat (la un scor electoral estimat la 40%). PSD are șanse la minim 2 mandate pline la Camera Deputaților și la 1 mandat plin la Senat (la un scor electoral de peste 25%). La fel, UDMR se așteaptă să ia un mandat plin la Camera Deputaților și un mandat plin la Senat (la un scor electoral de aproximativ 17%).  După adjudecarea mandatelor pline, ar rămâne pentru etapa redistribuirii 3 mandate la Camera Deputaților și 1 mandat la Senat.

Ipoteze

Deși ar părea că partidele mici vor fi recompensate în această etapă a redistribuirii, lucrurile nu stau deloc așa. Dacă nu vor întruni pragul de 5%, procentele lor vor fi direcționate în primul rând spre partidele cu un scor foarte bun. De pildă, PNL Cluj, de la scorul estimat la 40% poate urca la un 43%, ceea ce ar însemna să ia și al cincilea mandat la Camera Deputaților și chiar un al doilea mandat la Senat. PSD, de la un scor estimat la 25%, ar putea urca la 27%, rezultat care ar putea să-i aducă al treilea mandat la Camera Deputaților. UDMR, dacă va scoate un scor bun la nivel național, are toare șansele să-și adjudece al doilea mandat la Camera Deputaților. Într-o astfel de situație, partidelor mai mici nu le-ar mai rămâne nimic de împărțit. Pe de altă parte, dacă USR Cluj va scoate un procent de 7-8%, va putea să smulgă de la UDMR un mandat la Camera Deputaților. Varianta în care PNL-ul ar scoate numai peste 30% la nivel județean ar putea însemna pierderea celui de-al doilea mandat la Senat, în favoarea USR, cel mai probabil. Un scor electoral slab pentru PNL poate însemna inclusiv pierderea celui de-al cincilea mandat în Camera Deputaților, în favoarea: ALDE, PMP, sau, de ce nu PRU, cotate și ele cu șanse de a intra în Parlament.

Calculele partidelor la Cluj  – 10 mandate Camera Deputaților, 4 mandate Senat

Varianta 1

PNL Cluj –    4 mandate pline Camera Deputaților;  1 mandat plin Senat

PSD Cluj –    2 mandate pline Camera Deputaților;  1 mandat plin Senat

UDMR Cluj- 1 mandat plin Camera Deputaților;

Total – 7 mandate Camera Deputaților, 3 mandate Senat

Etapa Redistribuire – 3 mandate Camera Deputaților; 1 mandat Senat

PNL –     + 1  Camera Deputaților (5 mandate) ; +1 Senat  (2 mandate)

PSD –      +1 Camera Deputaților (3 mandate)           Senat  (1 mandat)

UDMR-   +1 Camera Deputaților (2 mandate); +1 Senat (1 mandat)

Varianta 2

PNL – 4  Camera Deputaților, 1 Senat

PSD – 3  Camera Deputațil0r,   1 Senat

UDMR – 1 Camera Deputaților, 1 Senat

USR – 2 Camera Deputaților,  1 Senat

Varianta 3

PNL – 4 Camera Deputaților, 2 Senat

PSD – 2 Camera Deputaților, 1 Senat

UDMR – 2 Camera Deputaților, 1 Senat

USR – 1 Camera Deputaților

ALDE sau PMP sau PRU – 1 Camera Deputaților

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare