Închide

De ce nu s-au alocat încă mandatele de parlamentari și cine are emoții?

ActualitateTop News by Cosmina Fernoaga - dec. 14, 2016 0 588

Emoțiile privind alocarea mandatelor de parlamentari sunt foarte mari în rândul candidaților clujeni. Vorbim, evident, despre candidații partidelor care nu au obținut mandate pline, iar la Cluj în această situație se regăsesc atât candidați ai PNL și PSD, cât și cei ai USR, UDMR, ALDE și PMP.  Reamintim că singurii care au obținut mandate pline la Camera Deputaților și Senat sunt următorii 8 candidați:

PNL – Camera Deputaților: Florin Stamatian și Adrian Oros      Senat: Marius Nicoară

PSD – Camera Deputaților: Horia Nasra și Cornel Itu                  Senat: Vasilea Ilea

USR – Camera Deputaților: Emanuel Ungureanu                         Senat:   –

UDMR – Camera Deputaților: Csoma Botond                               Senat:   –

ALDE –  Camera Deputaților:    –

PMP –  Camera Deputaților:     –

Au mai rămas 6 mandate pentru etapa redistribuirii (4 la Camera Deputaților și 2 la Senat). E greu de anticipat cine va  avea câștig de cauză, având în vedere că niciun argument nu este destul de puternic pentru a putea avansa un răspuns sigur: PSD și PNL iau al treilea mandat la Camera Deputaților? ALDE – care are aproape 12.200 de voturi în județul Cluj, va primi un mandat la Camera Deputaților? UDMR, care are un rest destul de mare de voturi, se va alege cu al doilea mandat la Camera Deputaților? USR are șanse la un al doilea mandat la Cameră, va primi un mandat la Senat? Toate partidele fac simulări de calcule, dar variantele de răspuns sunt diferite. Nimeni nu se hazardează să se declare învins sau câștigător, având în vedere că resturile de voturi (cele rămase după alocarea mandatelor pline) – se dispută, din acest moment, la nivel național. De exemplu, nu neapărat PSD Cluj se va alege cu cel de-al treilea mandat la Camera Deputaților (deși i-a rămas cel mai mare număr de voturi la Cluj). Sistemul de calcul poate decide ca mandatul social-democraților să vină de la Ialomiția sau din alt județ, nu neapărat de la Cluj. În schimb există posibilitatea ca un PMP, de expmplu, să-și atragă unul dintre dintre mandatele la Camera Deputaților, de la Cluj. Asta în ciuda faptului că liderul PMP Cluj, Rareș Rusu a obținut numai 3% din voturile clujenilor, pentru Camera Deputaților. Calculatorul va decide, o spun cu toții, iar minunui se pot întâmplă, așa cum, de altfel, s-au întâmplat și la alegerile din 2012, când au fost candidați care au intrat în Parlament și cu jumătate din voturile obținute de contracandidații lor. Un exemplu în acest sent este fostul deputat Adrian Gurzău (la acel moment, membru PDL), care în 2012 a intrat în Parlament având doar jumătate din voturile obținute de contracandidatul său de la PSD, Irimie Popa.

De ce întârzie redistribuirea

Redistribuirea voturilor mai întârzie până la finalul săptămânii, spun liderii de partide. S-a închis procesul de numărare a voturilor și s-au alocat încă două zile pentru eventuale contestații, privind modul de organizare/desfășurare a alegerilor. La finalul săptămânii se va aplica sistemul de calcul care va redistribui voturile rămase de la partidele care nu au intrat în parlament, precum și pe cele care nu au acoperit mandatele pline. Astfel, fiecare formțiune își va primi numărul de mandate în conformitate cu procentul electoral obținut la nivel național. În baza simulării efectuate de Agenția de Rating Politic, cele 14 mandate parlamentare s-ar împărți la Cluj astfel:

Camera Deputaților

PSD – 2 mandate + 1 mandat la redistribuire (Horia Nasra, Cornel Itu, Cristina Burciu)

PNL – 2 mandate + 1 mandat la redistribuire  (Florin Stamatian, Adrian Oros, Sorin Moldovan)

USR – 1 mandat + 1 mandat la redistribuire (Emanuel Ungureanu, Adrian Dohotaru)

UDMR – 1 mandat  (Csoma Botond)

ALDE – 1 mandat la redistribuire (Steluța Cătăniciu)

Senat

PSD  –  1 mandat plin (Vasile Ilea), PNL  1 mandat plin (Marius Nicoară), USR – 1 mandat la redistribuire (Mihai Goțiu), UDMR – 1 mandat la redistribuire (Laszlo Attila)

Precizăm că este doar o simulare, și că partidele au efectut de asemenea simulări de acest tip, iar rezultatele diferă inclusiv în privința mandatelor de la Senat. Rezultatul oficial îl vom transmite după ce se va încheia sistemul de calcul al Autorității Electorale.

Mai jos, rezultatele electorale obținute  la Cluj de fiecare partid care a intrat în Parlament

Camera Deputaților

PNL 63.153 voturi (27,67%)

PSD 59.894 voturi (26,24%)

USR 34.267 voturi (15,01%)

UDMR 32,779 voturi (14,36%)

ALDE 12.185 voturi (5,34%)

PMP 7.236 voturi (3,17%)

Senat

PNL 64.171 voturi (28.04%)

PSD 60.567 voturi (26,46%)

USR 34.617 voturi (15.13%)

UDMR 33.122 voturi (14,47%)

ALDE 11.528 voturi (5,04%)

PMP 7.579 voturi (3,31%)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.