Închide

De ce nu mai merg oamenii pe stadioane

Opinie by Catalin Suciu - mai 05, 2015 2 2724

Se-apropie de final un nou sezon fotbalistic românesc , unul mai penibil decât a fost vreodată…

În loc s-o luăm spre Occident, noi tragem , tot mai tare, spre partea de sud-est a Europei. Zice-se că blaturi nu s-ar mai face, dar e curios cum din nou echipele aflate în subsol în tur au câștigat pe bandă rulantă partide în retur. S-ar mai spune că nimeni nu mai face blaturi, având exemplul „oamenilor de fotbal” ridicați de mascați și zvârliți în carceră, numai că dorința exagerată de câștig – lăcomia- a născut monștri de când lumea. Așa au fost prinși toți parveniții semianalfabeți  îmbogățiți din afaceri dubioase , care mai apoi și-au extins tentaculele otrăvitoare și-n sport. Cluburile înregistrează pierderi colosale, așa-zișii patroni sunt doar niște împrumutători de serviciu care , atunci când sunt strânși cu ușa dau vina pe taxele mult prea mari și pe lipsa ajutorului din partea statului. Statul care pe mulți i-a îmbogățit, fiind părtaș la mai toate neghiobiile și ingineriile împrumutătorilor de la cluburi.
“Nu mai am bani, n-am ce face, nu sunt bani, TVA-ul e prea mare”. Spusă la nesfârșit, fraza îi poate păcăli pe naivi și mai-mai că-ți și vine să-i plângi. “Săracul, nu mai are. Și-a băgat averea la fotbal”. Și-atunci apar insolvențele, găselnița ce salvează fotbalul și cluburile din România. Așadar, împrumutătorul care deține societatea comercială declanșează reorganizarea judiciară , iar societatea scapă de datorii de milioane și milioane de euro. Apoi împrumutătorul iese public și se lăfăie că e mântuitorul sportului românesc,ba chiar anunță că la anul se bate la titlu. Datoriile s-au stins, clubul e “curat”. Și ciclul se repetă pentru că în câțiva ani, când datoriile vor ajunge iar la ordinul milioanelor de euro, împrumutătorul va cere iar insolvența. Și tot așa… Avem șapte echipe din Liga 1 în insolvență care nu pot juca în competițiile internaționale, care nu trag la nimic, n-au nici un obiectiv în afara “drepturilor TV”. Nicăieri în Europa nu există un campionat cu atâția insolvenți! Recordurile sunt făcute să fie bătute și iar schimbate, însă cu greu va reuși cineva să ne întreacă.
Și-acum ajungem și la antrenori, această gașcă de marionete cu coloana vertebrală ca salcia bătută de vânt. Sunt 36 de antrenori schimbați de împrumutători în 30 de etape, dar când sunt chemați iar la locul faptei, răspund ca niște cățeluși neajutorați. Sunt înjurați, desființați, li se fac echipe, tactici iar recompensa e un șut sănătos în cur. Pleacă și înjurați și fără bani. Peste o lună sunt chemați iar să antreneze în același loc, iar ei acceptă pomana. Speriați că n-au loc de muncă, antrenorii români sunt capabili de orice, numai să prindă iar ciolanul la ros. Se poartă și penajul în Liga 1. Așa au apărut specimene precum Șumudică, îmbătrânit mai degrabă de crizele de isterie decât de scurgerea firească a timpului, sau Sorin Cârțu, care evocă blesteme din melodiile lui Florin Salam după câte-un meci dubios al propriei sale echipe. Mass-media preia toate inepțiile acestor papagali, pe ideea de SHOW , spectacol, un concept creat inteligent la americani și aruncat în abisul ridicolului la noi.

Trecem și la fotbalistul român, eternul nemulțumit. El e cel mai bun, dar nu-l bagă antrenorul, “pentru că-i antrenor străin și preferă străinii”, e nemulțumit că nu-și primește miile de euro pe lună ca să-și tragă un bolid adevărat, să rupă șoselele cu maneaua dată la maxim și se excită în selfiuri cu alți colegi la fel de retardați, încercând să imite poziția pițipoancelor cu buze sinusoidale. Dar fotbalistul român a uitat să facă o preluare corectă de vreo 20 de ani încoace și-i zboară mingea din picioare de parcă ar avea arcuri. Sunt și cazuri excepționale. Uneori, printr-o conjunctură fericită, fotbalistul român ajunge în străinătate, numai că în Italia, Spania sau Franța nu-i mai merge cu “șusta” și “șmenozeala” , iar apoi se întoarce acasă sau se duce la bulgari ori fentează ceva club arab. Turist ai fost, turist vei rămâne.

Și-atunci ne mirăm ca niște imbecili că sunt goale stadionale din România. De-asta îs goale. Nu sărăcia i-a îndepărtat pe oameni, ci grosolănia pandemică dintr-un sistem putred de sus până jos.

2 comentarii

  1. Ce usor criticati voi oamenii de presa,o casta asa zisa a patra putere in stat, cu salariile mici dar asigurate,de nu stiu unde,ca doar ziarele nu se mai vind si cele on-line sint tot mai putin citite.Stimate Catalin Suciu,tare as vrea sa stam putin de vorba sa-ti deschid putin mintea si sa-ti dezvalui fenomenul fotbalistic cel real nu cel din biblioteci si cafenele culturale.In citeva rinduri am sa incerc sa te lamuresc aici,.Dupa cum scrii despre oamenii de afaceri e clar ca nu ai condus macar un SRL in viata ta.Exceptind pe cei „norocosi”care au prins ceva contracte cu statul restul o duc de pe o zi pe alta.Cauzele?PIB-ul Romaniei e mic,noi nu mai producem aproape nimic(nici nu am mai avea unde ca doar fabricile au ajuns la fier vechi), resursele s-au dat la nemti(gazul)si la austrieci(petrolul),pe linga astea mai vine si fiscalitatea impovoratoare,taxele si impozitele care trec ca numar de 100.Sigur stiti dar imi permit sa va reamintesc ca pentru un salar de 1500 lei un patron mai scoate din buzunar inca o data pe atit.Cine spune ca e usor din partea unui intreprinzator sa faca profit in Romania si apoi sa finanteze o echipa de fotbal ori e naiv ori nu cunoaste fenomenul.Credeti ca Paskani s-a saturat pur si simplu de fotbal?NU,pur si simplu s-au terminat banii,au „cazut”imobiliarele.Walter ne-a preluat cind eram la un pas de retrogradare(a doua din istorie)in divizia C si mai mult ca sigur la un pas de desfiintare,autoritatile din Cluj luindu-si mina de pe echipa.De la Bucuresti pina la Cluj putea sa preia 10(ZECE)formatii dar norocul ne-a suris noua,”U”-istilor.De bine de rau am supravietuit nu ca zeci de echipe de traditie.Asa ca mai lasati cu criticile ,decit in liga a 4-a ca Poli mai bine in A,chiar cu mai putini spectatori in tribune.P.S.Astept articole la fel de vehemente si critice la adresa autoritailor locale ca har domnului aveti ce scrie:despre starea jalnica a drumurilor,despre traficul infernal,despre lipsa centurilor de ocolire si a autostrazilor,despre lipsa unei strategii de dezvoltare serioasa a Clujului(nu „gainarii”de genul Clujul-Capitala Europeana a Tineretului),despre coruptia si constructiile ilegale,despre fostii PDL-isti care acum ii vedem la PNL si despre multe altele.

  2. ai uitat sa scrii de gunoaiele care „conduc” mascarada, niste sclavi ai banilor, si de arbitri, care nu pot lipsi din ecuatie. pana nu se baga bine mascatii in federatie, pestele o sa continue sa puta…

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

< Articolul precedent

Articolul urmator >

Articole similare