Închide

„De ce eu?”, 20.000 de spectatori și încasări de un sfert de milion într-o săptămână

ActualitateFilmTeatru by Actual de Cluj - mart. 03, 2015 0 527

Numărul celor care au văzut deja filmul lui Tudor Giurgiu, „De ce eu?”, care a avut avanpremiera săptămâna trecută la Cluj în prezența echipei de producție, ajunge la aproape 20.000.

E vorba mai exact de 19.924 de spectatori în România până ieri –  în sălile de cinema din weekend, în avanpremiere și proiecții speciale. Încasările depășesc și ele un sfert de milion de lei, adică 276.355 lei. De altfel, proiecția de avanpremieră programată miercurea trecută la Cluj a trebuit reluată în aceeași seară, datorită interesului foarte ridicat al plătitorilor de bilete.

„De ce eu?” rulează din 27 februarie în 60 de săli din peste 25 de orașe.

Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra procurorului Alexandru Lele din Oradea și a presiunilor exercitate asupra sa.

Cristian este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema.

Distribuția este întregită Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, clujeanul Ionuț Caras și Virgil Ogășanu.

„Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eșecul unei generații din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărțirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul vechi mafiot și corupt. În 2002 (anul morții lui Panait), dar și în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofițeri și activiști din Securitate monopolizează nu doar afaceri importante, ci și poziții importante în politică”, spune regizorul Tudor Giurgiu, care semnează scenariul împreună cu Loredana Novak.

Citește aici toate știrile despre filmul lui Giurgiu

Citește aici despre lansarea oficială a filmului:

În scenă, 13 ani după: “A fost un joc. Doar mi s-a părut că sunt eu procurorul”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare