Închide

De ce are nevoie „Acropola” Clujului

OpinieTop News by Actual de Cluj - oct. 03, 2017 2 1225

Cetățuia e un reper foarte important în Cluj, practic e « Acropola » orașului. Oferă o zonă istorică, cetatea austriacă, spații de promenadă cu perspective minunate, parc, locuri de joacă și sport. Are dotări comerciale pentru evenimente și alimentație, hotel și răspunde și zonei de locuit din proximitate.

Cetățuia este un loc deosebit aflat în suferință datorită lipsei de gestiune urbană și situației nefericite a proprietăților, în urma privatizarii hotelului Belvedere. Cetățuia mai suferă de probleme geologice, alunecări de teren, având o zonă destul de mare afectată și greu de folosit.

Cea mai importantă măsură a integrării Cetățuii în viața orașului este accesibilizarea ei. Bineînțeles aceasta ar trebui să o lege de zona centrală prin trasee, mai ales pietonale, bine făcute, multiple și atractive. Spre exemplu se vorbește foarte mult de refacerea legăturii prin « Podul Nemților » fosta pasarelă pietonală din fața fostei sinagogi în care funcționează acum Casa Tranzit. Astfel s-ar realiza un traseu continuu între parcul Caragiale, traversând strada Barițiu în locul cel mai favorabil, peste Someș și legând Aleea Scarilor în continuare, până sus la Pergola și mai sus la Belvedere.

În paralel cu această accesibilizare ar trebui refăcut accesul dinspre Grădina Centrală (parcul Mare) peste podul pietonal Elisabeta, pe traseul pe la locul fostei statui a împărătesei Sisi, alee actualmente surpată și greu practicabilă. S-ar putea asigura astfel un circuit de vizitare al Cetățuii dinspre vest spre est și invers. Mai mult, merită studiată o promenada pe cornișa Cetățuii până la Tăietura Turcului și zona Muzeului Etnografic al Transilvaniei, deschizând astfel un traseu inedit între mai multe zone de agrement urban, o duplicare a mișcarii în lungul Someșului, de data aceasta pe coama dealurilor care îl însoțesc…

Telegondola ? e o solutie pe care au mai încercat-o și alții și a funcționat cu mult succes in favele sudamericane, unde pur și simplu nu s-a putut introduce altfel infrastructura. Unii au făcut ascensoare pe șine cu cremalieră, ca la Budapesta sau Istanbul, alții, mai aproape de noi au realizat telecabine întocmai ca în munți, pe Tâmpa la Brașov de exemplu, cu mulți ani în urmă. Cred ca la Cluj diferența de nivel nu justifică o telegondolă, fiind totuși prea mica pentru un efort mecanizat de amploarea necesară: stație de plecare, stație de sosire cu parcări în apropiere, cu traseu liber și stâlpi pentru cabluri, traversarea rețelei de înaltă tensiune din lungul cursului Someșului, care practic nu permite decât dacă dispare ca ceva să traverseze prin aer peste râu, de pe malul sudic până pe Cetățuie. Poate că o altă formă de ascensor mai discretă, mulată pe versant, să fie o soluție care să îi ajute pe cei care urcă să o facă ușor. Dar cel mai important lucru este ca odată urcați să găsescă spații amenajate, atractive, coerente și eu cu asta aș începe…

2 comentarii

  1. ma tiganas esti prost.
    Cetatuia ca si dealul Feleacului si de altfel toate dealurile inconjuratoare Clujului trebuia sa ramana verzi,inpadurite. Constructii de locuinte trebuiau facute in satele si comunele limitrofe clujului. Acolo se puteau dezvolta asezari urbane mici cu o infrastructura sanatoasa,gradinite,scoli,intreprinderi si spitale si sali de sport ca si in occident.Dar voi capete tembele de arhitecti facuti la kilogram habar nu aveti. Primaria in frunte cu boc si apostru sunt vinovati de tot dezastru din Cluj.

    • Cetățuia nu mai e.. împădurită de câteva sute de ani.. Acolo a fost o garnizoana militară în timpul imperiului austro-ungar și o zona de case de jur împrejur de peste o sută de ani.

Scrie un comentariu