Închide

De ce a ajuns Clujul pe locul 3 într-un clasament al oraşelor din România. Topul, realizat pe notele date chiar de locuitori

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 26, 2017 1 1534

Este adevărat că, uneori, ideea clujenilor despre a-şi iubi oraşul merge până acolo încât ignoră realităţile care îţi arată că municipiul e departe de ideal şi se revoltă ori de câte ori cineva le critică oraşul. Când am pierdut titlul de Capitală Culturală Europeană, unii au sărit să spună că am fost „prea buni”, dacă cineva critică mâncarea din Cluj, Facebook-ul se revoltă în secunda următoare, iar ideea că Ardealul alimentează zone zone sărace şi „leneşe” în Economia ţării nu le e străină localnicilor. Ca să nu mai vorbim despre părerea multora despre „miticii” din sud, mult inferiori occidentalilor din Transilvania. Cu toate acestea, se pare că, de fapt, clujenii nu sunt chiar atât de indulgenţi cu minusurile din oraşul lor, dacă e să ne luăm după un studiu încă în desfăşurare lansat de un blog imobiliar, în care locuitorii marilor oraşe dau note, pentru o serie de categorii care indică cât de bun le e traiul. Poate v-aţi fi aşteptat ca locuitorii să dea note mari propriului oraş, dar aceştia au penalizat şi minusurile: după voturile de până acum ale clujenilor, Capitala Transilvaniei se plasează pe locul 3. La niciunul dintre criteriile analizate până acum voturile locuitorilor din Cluj nu au pus municipiul pe Locul 1 în clasamentul naţional. La ce aspecte a primit Clujul cele mai mici note?

În 2016-2017, Storia.ro, site-ul de imobiliare lansat de OLX, desfășoară un studiu complex despre orașele și cartierele din România. Raportul se bazează pe evaluarile acordate de localnici zonelor în care locuiesc. Printre criteriile de evaluare prezente în studiu se numără costul general al vieții, accesul la instituțiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curățenia și zgomotul din mediul urban, spațiile verzi, situația transportului public sau accesul la institutiile educaționale. Studiului realizat de Storia.ro și agenția de cercetare D&D Research, „Orașele și cartiere din România”. se desfășoară până la finalul anului, românii putând acorda în continuare note orașului și cartierului în care locuiesc. Până acum, s-au analizat opt categorii, iar Clujul e, deocamdată pe locul trei în clasamentul general, construit pe baza punctajelor acordate de locuitori. Cu o medie de 62,58, Clujul e depăşit de Oradea – 64,57 şi Braşov – 65,60.

La niciunul dintre criterii Clujul nu a reuşit să se claseze pe primul loc

Cel mai mare punctaj – 73,39 – reuşeşte să îl obţină Clujul la capitolul „Siguranţă”, foarte aproape de Braşov şi Oradea, considerat cel mai sigur oraş din ţară (73,89). La Magazine şi Restaurante, capitala Transilvaniei obţine 66,60 puncte, la Curăţenie – 63,93 şi la Calitatea Aerului – 61,07. Chiar şi la Magazine şi Restaurante, Clujul e abia pe locul 9 în clasament. La toate celelalte categorii analizate până acum, Clujul e sub 60 de puncte: Recreere, facilităţi educaţionale şi Costul General al vieţii (în jur de 59 de puncte, la fiecare dintre aceste criterii). Clujenii par să fie destul de nemulţumiţi de facilităţile medicale la care au acces în oraş: cel mai mic punctaj e obţinut de Cluj-Napoca la această categorie – doar 56,87 puncte. Oradea, reședința județului vecin Bihor, a fost desemnat ca fiind centrul urban cu cele mai bune facilități medicale din România, potrivit unui studiu realizat de platforma de anunțuri imobiliare Storia.ro. Clasamentul continuă cu orașele Brașov, Timișoara, Târgu Mureș, Baia Mare, Pitești și, abia pe locul 7 – Cluj-Napoca. Asta deşi Clujul centru universitar e considerat unul dintre marile centre medicale din ţară. Chiar şi aşa, analizându-şi oferta, clujenii consideră că lipsesc multe. “Ce trebuie subliniat este că studiul nostru măsoară percepţia oamenilor care locuiesc în fiecare zonă. Raportându-ne strict la Cluj-Napoca, peste 8700 de persoane au dat curs chestionarului nostru şi şi-au evaluat oraşul cu nota 56.87 din 100. Nu este un lucru negativ întrucât, dacă ne uitam pe rezultate, deşi Cluj-Napoca a ieşit pe locul 7 în topul oraselor cu cele mai bune facilităţi medicale din ţară, două cartiere din oraş sunt în top 10 din ţară: Zorilor şi Centru”, explica Sorin Balan, Head of Real Estate Storia.ro şi OLX Imobiliare.

Cartierele tradiţionale Grigorescu şi Gheorgheni, alături de zona studenţilor – Hasdeu reuşesc să obţină cele mai bune punctaje din partea clujenilor:

De menţionat că pentru fiecare dintre categorii, la Cluj au răspuns De la 4.800 de persoane la peste 13.000.

Cum s-a realizat studiul

Percepția cetățenilor asupra orașelor și cartierelor cu cele mai bune facilități educaționale este cea de-a opta temă a studiului mai amplu „Orașe și cartiere din România”, ce se va desfășura până la finalul anului 2017. Până în prezent, 244.496 de români au răspuns chestionarului propus de Storia.ro. Pentru realizarea clasamentului, participanții studiului au fost invitați să evalueze orașele și cartierele în care locuiesc din punct de vedere al facilităților educaționale, de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar mențiunile care au primit cel puțin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.