Închide

…dar muieți-s posmagii?!

Opinie by Mihai Prodan - iul. 29, 2015 0 1702

Sunt aici ca să spun că, dacă prețul care trebuie plătit ca la Cluj să ajungă Avicii, van Buuren și Guetta e să-ngrădim două treimi din parcul central al Clujului, sunt de acord să mă lipsesc de el câteva zile.

Spre deosebire de protestatarii de profesie ai Clujului, care miros rost de scandal.

Protestatarilor cărora nu vă convine că, pentru câteva zile, nu aveți acces la parc: știți ce alt spațiu public mai e îngrădit pentru profit privat, și nu câteva zile ci luni întregi, cu un deranj incomparabil mai mare decât cel de care nu-ncăpeți voi? Străzile sparte ale Clujului, sechestrate și îngrădite de o firmă privată pentru profit – deci cam ce reproșați acum pentru accesul în parc în aceste câteva zile. Vedeți bine, ca orice clujean, benzi de circulație transformate în șantiere, ba chiar și dispariția trotuarelor sau a câte unui sens întreg de circulație. Și aceasta zilnic, săptămâni întregi, cu cozi de mașini, ambuteiaje, muncitori plimbați de la un șantier la altul, praf, garduri care să despartă șanțurile ce erau până deunăzi benzi de circulație de mașinile și troleibuzele care circulă la câțiva centimetri de gropile șantierelor.

Dar nu v-am văzut, în aceste săptămâni, de când Clujul a fost întors cu fundul în sus de șantiere, că protestați pe Facebook, că aruncați fluturași în gropile care-au fost până deunăzi benzi de circulație, că ați cățăra vreun banner pe buldozere și, în general, că ați comenta în vreun fel. Acolo, veți fi zis, va fi meritând deranjul, căci suportăm praf, gălăgie, ambuteiaje și gâtuiri ale traficului o vreme, ca să ne bucurăm apoi de trotuare și străzi noi.

Dar pentru că e îngrădit parcul – două treimi din el și doar câteva zile – e rost de scandal, ca și cum doar aici la Cluj s-ar fi procedat așa, și nu și-n alte orașe din Europa, pentru evenimente comparabile sau mai ample. Nu e ca și cum și în cazul deranjului de la Untold Festival ar fi la fel – bătaie de cap o vreme, ca după aceea să ai și beneficii. Chiar și dacă nu ești festivalier.

Nu-s fanul Primăriei Cluj, dar sunt fanul festivalului: e un eveniment de anvergură în urma căruia, consider eu, Clujul are doar de câștigat, ceea ce compensează chiar și pentru eventualul deranj: imagine și bani, căci festivalierii lasă aici zeci de euro pe cazare și mâncare, poate și pentru transport, și, oricum (dacă veți zice că majoritatea sunt clujeni) zeci de euro pentru biletele vândute. Și doar din taxele pe acestea, și mare parte din banii publici investiți în festival -dacă nu cumva chiar toți – sunt recuperați.

Nu în orice zi – și nu pe gratis, asta referitor la siderantele reproșuri că festivalul e un eveniment privat finanțat cu bani publici – vin la Cluj DJ-i de primă mână ai lumii, chiar și doar câteva ore.

Așa-i cu protestatarii de profesie: nu-i destul că le-ai adus posmagii, bine-ar fi să-i și înmoi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.