Închide

Cum vrea un student mexican să îi învețe pe clujeni să își folosească spațiul public

ActualitateDezvoltareTop News by Kristina Reştea - mai 04, 2017 0 550

 

În urmă cu câțiva ani, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării avea o curte, folosită ca parcare, dar și ca spațiu de întâlnire și socializare pentru studenți, în pauzele dintre cursuri. Aceasta a dispărut însă de câțiva ani, fiind înlocuită cu o clădire-extensie. O idee aparent simplă a unui student străin de la master contribuie acum la regândirea spațiului public, începând chiar din „curtea” facultății unde e masterand: bănci vechi din parcul Iuliu Hațieganu vor fi restaurate și montate în parcarea de lângă clădirea de pe strada Traian Moșoiu, ca primă etapă a unui plan mai extins.  Iniţiatorul proiectului, Luis Alvarez, e student în cadrul programului masteral de Dezvoltare Comunitară şi Planificare Urbană al FSPAC.

Pentru concretizarea planului s-a gândit chiar și o acțiune de strângere de fonduri, la care au participat studenții, dar și alți membri ai comunității. Astfel, clujenii care au trecut marți prin parcarea FSPAC de pe str. General Traian Moșoiu au primit, în schimbul unei donații simbolice, o limonadă sau o prăjitură din partea studenţilor facultăţii.  Fondurile strânse în urma acţiunii vor fi folosite pentru restaurarea unor bănci vechi din Parcul Sportiv Universitar Iuliu Hațieganu, care vor fi montate în parcarea FSPAC. Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu de dezvoltare comunitară, gândit încă din 2015, de Luis Alvarez, plan care va fi aplicat, începând din luna mai a acestui an, cu sprijinul conducerii și al studenților facultății. Ideea „acțiunii Limonada”  a prins: s-au strâns chiar mai mulți bani decât era nevoie, ne-a împărtășit Luis Alvarez. „Nu doar studenții și cei de la FSPAC au susținut ideea, mulți oameni care doar treceau prin zonă și-au luat o limonadă sau chiar și o prăjitură”, a precizat acesta. „Standul de limonadă e începutul unui proiect mai mare. Săptămâna viitoare vom repara băncile și vom pregăti evenimentul pentru a le amplasa în parcare, care e programat pentru 21 mai. Acesta va marca finalul primei faze a proiectului (Bridging into our Neighborhood) și începutul celei de-a doua – care va presupune ca FSPAC să ia contact cu cei din zona vecină și să deschidă proiectul comunității”, a explicat Luis.

 

Sursa foto: FSPAC, mai mult decât o parcare. Echipă organizatori: Luis Alavrez, Tudor Gheorghiu, Larisa Duță și Flaviu Nemeș

 

Scopul nostru este acela de a ajuta comunitatea să se reconecteze, să își asume responsabilitatea directă față de mediul în care trăiește și să se dezvolte. Vom începe prin utilizarea într-un mod diferit a parcării de la facultate și credem că evenimentele și intervențiile temporare din acest spațiu ne vor oferi o imagine cu privire la ce este posibil sau nu în parcare. Câteva dintre ideile care pot transforma spațiul într-unul vibrant sunt: cinema, teatru, dezbateri publice, muzică bună și mâncare”, spunea iniţiatorul proiectului, Luis Alvarez. Născut şi crescut în Mexic, Luis Alvarez susține că întâlnirea cu România i-a schimbat viaţa, iar acum una dintre cele mai mari dorinţe ale lui este de a contribui la schimbarea în bine a României. Modul în care mi-au fost acceptate inițiativele, tot ce am învățat aici, dar și stilul de management de la FSPAC au constituit terenul perfect pentru a-mi dezvolta și aplica ideile legate de dezvoltarea orașelor prin indermediul comunităților de vecini”, a spus Luis.  În 2014, acesta a pus bazele organizației non-guvernamentale Hola Vecino, în Monterey (Mexic). Scopul organizației este promovarea relațiilor strânse între vecini și dezvoltarea abilităților de colaborare între aceștia. Ajuns la studii în Cluj, alături de soția sa româncă, fostul student mexican spune că vrea să se implice în dezvoltarea comunității clujene alături de studenții și cadrele didactice de aici. Studenţii FSPAC au anunțat că vor ca evenimentul care va avea loc în data de 2 mai 2017 şi proiectul din care acesta face parte să fie doar începutul unei mişcări civice care să ia amploare în Cluj-Napoca.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.