Închide

Cum vrea să construiască șeful Inspecției în Construcții din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 23, 2017 1 2208

Maximum maximorum dintr-o parcelă de 716 mp, chiar prea mult după aprecierea unor arhitecți din comisia primăriei, asta a dorit șeful Inspecției în Construcții din Cluj, Laurențiu Ruen, pe strada Salcâmului nr. 1-3. Proiectanții care s-au ocupat de documentație au cerut avizul comisiei de urbanism a primăriei pentru un imobil cu cinci etaje și cu unul retras despre care specialiștii au spus că e cea mai fericită variantă de mobilare a parcelei, dar nici că respectă procentul obligatoriu de spații verzi.
Pe strada Salcâmului, proiectanții de la Conproex Construct au propus un imobil mixt cu cinci etaje și al șasele retras, pe o parcelă de peste 700 mp (provenită din conversia a doua parcele, pe fiecare dintre ale aflându-se câte o construcție existentă cu regim de înălțime – parter). Acesta urmează să aibă 28 de apartamente și un spațiu comercial de 100 de mp. Parcările urmează să fie amenajare la subsolul și parterul construcției, adică 20, respectiv 10 parcări. Propunerea merge pe un Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) maxim admis în zonă, adică 3,2.
Benficiar este Laurențiu Ruen, cel care coodonează activitatea Inspectoratului în Construcții Nord-Vest.
Arhitecții din comisiei au criticat propunerea și au semnalat faptul că există semne de întrebare serioase legate de funcționalitate parcărilor și a relației acestora cu terenul, în condițiile în care proiectanții au mers pe un parter înalt dedicat în mare parte parcărilor și circulației auto. De asemenea, aceștia au cerut o regândire a configurației clădirii cu o atenție mai mare la relația cu vecinătățile.
Aceasta deoarece imobilul propus produse un calcan de 6 etaje spre grădinița situată în vecinătate și care are un regim de înălțime de parter și doar un etaj. Specialiștii din comisia de urbanism a primăriei au mai spus că, de principiu, PUD-ul elaborat de către cei de la Conproex Construct ar trebui să reglementeze racordul între două zone cu UTR diferit și să nu creeze calcane spre curte, unde nu este permis acest lucru. În plus, arhitecții au mai subliniat că propunerea nu respectă minimum de spații verzi cerute prin PUG.

Propunerea a fost calificată, după ședință, drept prea mult și prea lacom, chiar forțată. În timpul discuțiilor de la urbanism primarul Emil Boc a fost îngăduitor cu documentația. A tranșat rapid că aceasta trebuie să se reîntoarcă cu completările cerute, chiar în ședința comisiei operative (cea cu ușile închise).

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare