Închide

Cum „trăiesc” Castelele Bánffy, la câțiva pași de Cluj-Napoca

ActualitateEconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 27, 2017 0 2605

 

Moștenitoare de povești cu nobili, castelele de lângă Cluj-Napoca îmbătrânesc și ele și au nevoie de intervenții de reabilitare. Lucrările se întâmplă în ritmul finanțărilor – unele mai repede, altele mai lent, iar între timp organizatorii de evenimente mai folosesc domeniile care au farmecul specific monumentelor istorice și aduc vizitatori. Castelul Bánffy din Bonțida e gazdă de festivaluri – aici are loc celebrul de acum Electric Castle, dar se programează filme și cine-concerte și un week-end de TIFF, recent s-a inaugurat un Centru de Arte și Meserii și se organizează programe pentru artiști și meșteri. Nu departe, la Răscruci, un alt Castel așteaptă zile mai bune – castelul Bánffy din localitate s-ar putea transforma la rândul său în centru de evenimente culturale, dar deocamdată procedura de obținere de fonduri e încă în derulare.

Administratorii Castelului gazdă de festivaluri au program cu evenimente pentru public în acest week-end: duminică, la Castelul Banffy din Bonțida, administrat de Transylvania Trust e Ziua Porților Deschise. De la ora 11 va avea loc vernisajul unei expoziţii atipice: 21, cu o instalație plasată pe cele 21 de ferestre ale clădirii principale cu vedere spre curtea interioară a castelului. E vorba, explică organizatorii, de 21 de lucrări care vor răspunde sau se vor raporta în mod direct sau metaforic la câte un secol al erei noastre. „Suita de lucrări se va constitui într-un “inside-out museum”, într-un muzeu întors pe dos. Înăuntrul devine afară, trecutul devine, prin reinterpretare, prezent. Lucrările sunt realizate de studenții Departamentului Fotografie-Video-Procesare computerizată a imaginii din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca sub coordonarea lect. univ. Dr. Kalló Angéla”, menționează organizatorii. Pe parcursul zilei mai sunt programate vizite ghidate în limba română (orele 12.00 şi 15.00) şi maghiară (orele 13.00 şi 16.00). Se poate vizita lapidariul şi Centrul de Arte şi Meserii lansat toamna trecută, iar reprezentanții fundației care administrează domeniul vor da informații despre proiectele din 2017 ale Fundaţiei.

La început de lună s-au lansat și două programe, la care artiștii și meșteșugarii se pot înscrie: Artists and Craftsmen in Residence pentru artiști, meșteri, artizani şi creatori care sunt interesați şi preocupați de reinterpretarea valorilor istorice prin metode contemporane. Programele de rezidenţă oferă timp şi spaţiu pentru învăţare şi creaţie chiar la Castelul Bánffy, Bonţida. Taberele de creaţie vor avea loc în perioada 21 august – 3 septembrie 2017, respectiv 11–24 septembrie 2017, iar termenul limită de înscriere e 15 mai.

Amintim că din septembrie anul trecut castelul are un Centru de Artă și Meserii. Proiectul este rezultatul concursului Waiting for Revival organizat de asociația Transylvania Trust cu scopul de a refuncționaliza aripa principală a Castelului Banffy.

Detalii aici:

FOTO. Cum arată și cum a fost gândit noul Centru de Arte și Meşteşuguri din Castelul Bánffy de la Bonțida

Amenajare Centru de Arte si Meserii. Foto: Alexandru Fleseriu

Vezi și:

Program de castel în primul week-end de TIFF.16

 

Planuri au fost anunțate și pentru vecinul mai puțin celebru, castelul Banffy din Răscruci. Forul județean, în administrarea căruia se află domeniul, anunțau în toamna trecută că urmează să depună spre finanțare europeană proiectului privind Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a Ansamblului monument istoric Castel Banffy, din satul Răscruci (comuna Bonțida). Proiectul a fost aprobat de plenul forului administrativ judeţean într-o ședință de la final de octombrie. Scopul: funcționarea castelului ca centru de evenimente culturale. „Suntem în faza de evaluare la Agenția de Dezvoltare Regională a proiectului. Acum cam 10 zile a fost vizită de amplasament și sperăm să se obțina punctajul necesar pentru a primi finanțarea”, spune Claudiu Salanță, arhitectul-șef al Județului.

Între timp, la solicitarea doritorilor, se pot programa evenimente. „Mai primim cereri și de regulă li se răspunde favorabil”

Cum arată castelul-gazdă de evenimente (cu un spectacol de modă în cadrul festivalului de Design):

Exercițiu pentru patrimoniul Clujului: cum arată un castel “aristocrat” transformat în gazdă de evenimente

Castelul Banffy de la Rascruci, in timpul ZAIN. Foto: Sergiu Negrean

 

La rândul său, Palatul Banffy din centrul municipiului Cluj-Napoca, care e și „casa” Muzeului de Artă, urmează de asemenea să treacă prin lucrări de reabilitare. Asta cu toate că trei pătrimi din clădire au fost retrocedate, anul trecut, printr-o decizie definitivă a instanței. Consiliul Județean Cluj a decis, totuși, să investească peste 1 milion de euro, pentru a cosmetiza această clădire, având în vedere că se află în plin centrul orașului.

Nu mai e clădirea lor, dar investesc 1 milion de euro pentru a o cosmetiza

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.