Închide

Cum se văd șantierele anului, la început de 2015

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 05, 2015 0 620

 

Câteva blocuri, trei centre de birouri care se extind, două turnuri controversate, primele apariții „de business” de pe Dealul Lomb, unde a eșuat Cartierul Impact – Primărie, parcurile industriale (noi sau completate) sunt câteva dintre zonele de piață care dau de lucru constructorilor în anul care tocmai începe.

„Judecând după numărul obiectivelor încă nedemarate, aflate în derulare pe mesele de lucru ale proiectanților, pe lângă multitudinea proiectelor rezidențiale ce urmează să fie demarate în 2015 (22% din total), ne așteptăm la un aflux de proiecte de infrastructură ce ar putea fi pornite în următorul an. 15% din cele peste 500 de obiective nedemarate sunt încadrate în aceasta categorie”, a precizat pentru Actualdecluj.ro Victor Ignat, project manager IBC Focus, companie de consultanță care monitorizează șantierele și investițiile în construcții la nivel național.

 

Analiza IBC Focus

Analiza IBC Focus

 

E anul turnurilor controversate – cele 25 de etaje din Mănăștur, unde pregătirile de șantier au demarat în 2014 și imobilul EBC de pe Ploiești-Constanța, la care s-a lucrat la anul trecut. 2015 este și anul în care apar primele investiții ale primăriei, din bani europeni, în Deal Lomb și se testează viabilitatea ofertei de spaţii de birouri, producţie şi industrii „creative” pe deal. „Printre cele mai importante investiții urmărite de către echipa IBC Focus în 2014 cu desfășurare și în 2015 în Cluj-Napoca, amintim faza a doua de dezvoltare a proiectului The Office de pe Bd. 21 Decembrie, controversatul imobil multifuncțional 2S+3D+P+25E+E ce urmează a fi realizat pe Calea Florești 139, lângă nodul N din cartierul Mănăștur, clădirea de birouri Europa Business Center 2S+P+12E realizată la intersecția străzilor Constanța cu Ploiești, lucrările derulate la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative Transilvania Nord „Buftea de Cluj”, dar și viitorul imobil cu funcțiune mixtă (rezidențial, comerț, servicii) S+P+9E+Eth ce urmează a fi făcut pe Aleea Herculane”, arată datele sintetizate pentru Actualdecluj.ro de consultanții de la IBC Focus. Amintim însă că dezvoltatorii au anunțat termene de livrare în 2015 pentru încă cel puțin două mari centre de afaceri: etapa II din Liberty Technology Park (zona gării) și etapa II din Cluj Business Center (Mărăști).

Constructorii de la ACI Cluj, una dintre cele mai mari companii din construcții din Transilvania, estimează un an ceva mai bun în 2015 pentru șantierele Clujului. „Eu zic că începem un an bun. Lucrări vor fi, dar sunt mari probleme cu forța de muncă. Mulți dintre oamenii buni au plecat din țară. Noi de pildă vom avea nevoie să angajăm 80 de oameni și nu știu unde îi găsim”, spune Dorin Așchilean, directorul general al companiei care în acest an lucrează pe șantierul birourilor de la The Office, dar și la extinderea parcului industrial Tetarom I sau în Tetarom IV.

Proiectele – „pilot” de pe Deal

Până să prindă contur „Orășelul Inovării” promovat de clusterul Cluj IT (în asociere cu autoritățile), pe Dealul Lomb se află în șantier două proiecte ale municipalității, de mai mici dimensiuni: un mini-parc industrial și un centru pentru industrii creative. Cu o valoare totală de 95 de milioane de lei, ambele proiecte, pe jumătate finanțate din bugetul municipalității, ar trebui să fie gata în primul semestru al anului. Centrul de sprijinire a afacerilor (TEAM – Tehnologie, Antreprenoriat, Evoluţie, Microîntreprindere) face parte din proiectele asumate de primăriei în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană al polului de creştere Cluj-Napoca. Voaloarea totală a proiectul este de peste 49 milioane de lei. Este vorba despre un parc industrial mai mic, după modelul parcului Tetarom I dezvoltat de Consiliul Judeţean Cluj. Centrul TEAM cuprinde o parte administrativă (o clădire cu subsol, parter, trei etaje plus unul trehnic) şi cinci hale pentru microproducţie (clădiri parter). Centrul pentru industrii creative (CREIC) urmează să conțină mai multe hale care vor fi fi puse la dispoziția IMM-urilor, preponderent din domeniul cinematografiei. Conform proiectului, e compus din patru corpuri de clădire: primul avea un parking subteran pe două niveluri, la parter urmează să fie amenajate anexe pentru producţia de film, la etaj – birouri pentru producţie media iar la etajele 2-4 vor fi amenajate diverse birouri. În ce priveşte corpul B de clădire, acesta este compus din două niveluri de parking subteran şi un studio de film, Corpul C – dintr-un spaţiu multifuncţional de 1.400 mp, în vreme ce Corpul D va fi compus din parcare subterană şi ateliere de creaţie. Vorbim de clădiri cu 4 etaje și un total de 334 locuri de parcare din care 125 vor fi amenajate la subsol. Atât CREIC, cât și TEAM care ocupă o suprafață de 12 hectare din Dealul Lomb sunt administrate de o societatea înființată de primăriei, Cluj Innovation Park.

 

De asemenea, după Libertatea, Tricotaje Someşul, Napolact sau Feleacul, se redesenează (din 2014 în proiecte şi din 2015 în şantiere), alte două foste platforme industriale: Flacăra şi Ursus.

Încă două mari foste platforme industriale intră în era imobiliară, în 2015: birouri şi apartamente la Flacăra şi Ursus

 

 

Citeşte şi

 

Clujul în Construcţii în 2014. Plus două topuri: cei mai mari jucători din Construcţii şi Proiectare

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.