Închide

Cum se pregătește primăria de marea refațadizare. Cumpără schele, plase și tunele de protecție

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 18, 2016 0 699

O licitației pentru achiziția de schele metalice, plase și tunele de protecție a fost lansată de primăriei. Intenția este de a se încheia un acord cadru o o societatea, estimarea totală a contractului fiind de peste 582.000 de lei. Produsele urmează să fie folosite în cadrul programului multianual de refațadizare a clădirilor din centrul istoric al Clujului aprobat de primărie în martie anul acesta, aflat în curs de modificare, și care urmează să debuteze în forță din 2017, după cum explica viceprimarul Dan Tarcea.

Administrația locală intenționează să încheie un acord cadru pentru a fi asigurată cu schele metalice, plase și tunele de protecție pentru lucrările de intervenției la clădirile din centrul istoric care urmează să debuteze de anul următor. Licitația pentru acest acord cadru este programată în 24 octombrie, data limită pentru evaluarea ofertelor fiind data de 24 ianuarie 2017. Valoarea estimată pentru cantitatea maximă din acordul cadru este de peste 582.245 lei fără TVA, iar valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent este de peste 355.867 lei, fără TVA. Condițiile din caietul de sarcini implică: o garanție de participare de 7000 lei, asumarea, la 5 zile după semnarea contractului, a unei garanții de bună execuție de 10% din valuarea acestuia, o listă cu principalale livrări de produse similare din ultimii 3 ani, conținând valori, perioade de livrare, beneficiari, indiferent dacă aceștia sunt autorități contractante sau clienți privați.

AICI DETALII PRIVIND MAREA REFAȚADIZARE DE CARE SE OCUPĂ VICEPRIMARUL DAN TARCEA: 

Marea refațadizare debutează “ca-n Meșterul Manole” în Cluj

Administrația locală face de ani buni eforturi pentru a schimba face centrului istoric al orașului și a porni lucrări de reabilitare a fațadelor clădirilor. Procedura a fost clasificată drept una greoaie, cu mulți pași de bifat, motiv pentru care programul lansat de primărie acum câțiva ani a eșuat. Anul acesta administrația locală a început intervenții pe două paliere: lucrări de urgență la fațadele periculoase pentru trecători și demararea unor lucrări de reabilitare pentru clădirile unde administrația locală e proprietar, sau coproprietar.

De asemenea, este în curs de actualizare a  programului multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor situate în centrul istoric al orașului (aprobat de Consiliul Local prin HCL 113/11.03.2016). Aceasta deoarece noul cadru legislativ aprobat anul acesta în iulie a creat posibilitatea ca imobilele clasificate ca monumente istorice să fie reabilitate cu finanțare din partea administrației locale, respectiv posibilitatea recuperării ulterioare a cheltuielilor efectuate. Potrivit noii legi (166 din 22 iulie 2016), finanțarea execuției lucrărilor de intervenție se poate asigura în proporție de 50% din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale, sub formă de grant, și 50% din constribuția proprietarilor/asociațiilor de proprietari din fondul de reparații al asociației de proprietari sau din alte surse legal constituite. În mod excepțional, primăria poate asigura, la cererea de finanțare depusă de proprietari/asociații de proprietari, în limita fondurilor disponibile pe programul anual, finanțarea cheltuielilor de execuție a lucrărilor de intervenție corespunzătoare contribuției proprietarilor cu recuperarea sumelor. Acestea se recuperează în termen maxim de 10 ani prin instituirea unei taxe pentur creșterea calității arhitecturale a clădirilor pe care proprietarii sunt obligați să o plătească.

Proiectul de modificare a programului anul de refațadizare potrivit celor de mai sus a fost lansat în dezbatere publică în perioada august-septembrie și urmează să fie dezbătut de Consiliul Local pentru votul de intrare în vigoare.

Din 2017, primăria a promis că va face uz și de pârghia impozitului mărit de 5 ori și aplicat proprietarilor care nu-și întrețin fațadele și clădirile.

Administrația locală are deja un lot de câteva clădiri pentru care s-au inițiat sau sunt în curs procedurile de efectuare a proiectelor de refațadizare, aproximativ 10 imobile, undele având deja indicatorii tehnico-economici pentru modernizare aprobați de forul local.

Pe listă sunt: Palatul Berde de pe Horea nr. 1, imobilul de pe Samuil Micu nr. 2, Piața Avram Iancu 6 și nr. 10, Str. Memorandumului nr. 2, str. Ion Ratiu nr. 7, Str. Regele Ferdinand nr. 37, str. Horea nr. 66,  Memorandumului 11-13.

Arhitectul cetății Alba Iulia și firma care a prezis viitorul pentru “casa” primăriei clujene vor să lucreze pe clădirile degradate ale Clujului istoric

În legătură cu componenta ce vizează intervențiile de urgență la clădiri, că acest tip de lucrări se efecuează zilnic, sub supravegherea firmei cu experți contractată de primăriei, cea a arhitecului Szabolcs Guttmann.

“Cosmetica” de urgență pe patrimoniu: intervenții după rețeta corectă a ministrului și licitație pentru angajarea unui expert atestat de Ministerul Culturii

Administrația locală are și o listă cu peste 100 de clădiri din centrul istoric aflate într-o stare avansată de degradare și care necesită intervenții de urgență dar și lucrări de modernizare. În cazul a 43 de clădiri primăria e și coproprietar. Restul sunt în proprietatre privată, 72 de clădiri, cu proprietari identificați, iar 16 dintre acestea n-au toți proprietarii identificați.

Cum se intervine în centrul istoric al Clujului, pe clădirile de patrimoniu: “Remedierea trebuie să se facă după o rețetă. La Cluj văd doar bâta”.

 

UPDATE #Stopucidereamonumentelor. Hastag și petiție pentru salvarea clădirilor istorice din Cluj-Napoca

Cazul “Intervenții cu pompieri pe clădirile din centrul istoric”. Explicațiile primarului

Ministrul Culturii a cerut stoparea intervențiilor la clădirele monument din Cluj-Napoca

Primarul Boc către ministrul Culturii: Dacă vrea, îl așteptăm să vină el, să dea țigla jos

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare