Închide

Cum se joacă primăria cu revoluţionarii. Le pune impozite pe teren neconstruibil

Administrație by Luminiţa Silea - apr. 25, 2014 0 1528

Administraţia locală se dezice de propriile hotătâri. În februarie a aprobat o documentaţie de urbanism pentru zona Lomb unde urmează să primească terenuri pentru construcţia de locuinţe revoluţionarii clujeni „împroprietăriţi pe hârtie” de fostul primar Gheroghe Funar. Oamenii au obligat primăria prin sentinţe de la instanţă să le dea efectiv teren. Acum, după o lună, primăria schimbă documentaţia, motivând că era nevoie de creşterea calităţii locuirii în Lomb.

IMG_53381

IMG_5338

Viitoarele străzi de pe deal primesc nume şi terenul intră în circuitul taxelor şi impozitelor locale, după ce va ajunge la revoluţionari. În Cluj-Napoca, administraţia Funar a creat un precedent, deoarece în 2003-2004 a atribuit terenuri către revoluţionari şi tinerii căsătoriţi pentru a-şi face case. Peste 400 de persoane au primit astfel de terenuri pe care primăria şi-a luat angajamentul să le viabilizeze. Problema a fost că s-au dat terenuri care nu erau construibile, oamenii au mers în instanță şi acum au sentinţe definitive care obligă noua administraţie să le dea parcele pentru case.

Pentru că nu are alte terenuri disponibile, administraţia a venit cu soluţia să mute revoluţionarii pe Dealul Lomb. Numai că terenul în cauză este încadrat ca păşune intravilană şi din punct de vedere legal, nu se poate construi pe el.  Chiar şi aşa, consilierii locali au aprobat la şedinţa din februarie un Plan Urbanistic Zonal pentru parcelarea a peste 13 hectare de pe Dealul Lomb, din care 7,8 hectare revin efectiv revoluţionarilor pentru construcţia de locuinţe, iar restul reprezintă infrastructură. Un proiec similar pe un teren de pe strada Măceşului a fost respins de comisia de urbanism a primăriei pentru că era într-o zonă de păşune intravilană unde, conform normelor în vigoare, nu se poate construi. Cel puţin în prezent, legea urmând să se modifice abia în luna iunie.

Pe lângă faptul că au aprobat un proiect de case într-o zonă în care revoluţionarii nu pot deoacamdată construi legal, consilierii locali au aprobat şi o documentaţie care a fost criticată de arhitecţii din comisia de urbanism pentru că nu răspunde unor cerinţe elementare pentru urbanizarea unei zone noi de dezvoltare a oraşului – nu sunt prevăzute spaţii publice, străzile nu sunt optimizate, viitorii locuitori nu au zone de servicii – şcoală, grădiniţă, cabinet medical.

În această situaţie s-a ajuns deoarece primăria a licitat contractul de elaborare a documentaţiei de parcelare, însă nu a cerut proiectanţilor să se ocupe de respectivele cerinţe elementare pentru calitatea vieţii. Cel puţin asta susţineau proiectanţii de la Arhidinamic care au câştigat  licitaţiea pentru PUZ-parcelare teren din Lomb.

Consilierii locali vor discuta la şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care să se anuleze documentaţia pe care au aprobat-o în luna februarie. La aceeaşi şedinţă vor aproba o nouă documentaţie. Arhitectul-şef al municipiului, Ligia Subţirică, spune că este vorba despre o optimizare a condiţiilor de locuinţe. “Nu vă pot spune exact modificările, cei de la juridic ştiu mai bine. Cert este că am reuşit până la urmă cu proiectanţii să modificăm documentaţia în aşa fel încât să crească calitatea locuirii pentru cei care vor primi acolo terenuri”, a spus oficialul. Concret, potrivit Direcţie de Urbanism, proiectanţii au acceptat să eficientizeze parcelarea terenului în aşa fel încât să rezulte mai multe parcele cu dimensiuni de 500 de mp care trebuie date revoluţionarilor (în total 111 persoane). În noul proiect s-au propus şi denumiri pentru străzile propuse prin documentaţia de urbanism pe Dealul Lomb: Ioan Vălean, Ioan Iclezan, Ioan Chira, Luminiţa Corina Mişan, Horea Pedestru, Mihai Cătătin Ţiclete, Sorinel Dorin Jurja, Rodica Cristurean, Grigore Borş, Borbely Istvan, Ballai Csaba Zoltan, Teodor Pop, Vergică Marin, Emil Ciordea, Dinu Adrian Smical. Urmează ca specialiştii primăriei să stabilească numerele poştale şi să elibereze autorizaţiile pentru revoluţionari, mai ales că aceştia au ajuns în fază finală cu executarea silitită. Prin proiectul de hotărâre care se va discuta la şedinţa ordinară din 28 aprilie, terenul din Lomb va fi încadrat în zona fiscală de impozitare D. În această zonă, impozitul pe un hectar de teren este de 2113 lei pe an. Pentru clădiri, acesta variază între 65 și 95 de lei pe metru pătrat, anual, în funcţie de material şi dotarea cu instalaţii.

Terenul de 13 hectare parcelat în Lomb este deocamdată neconstruibil. Subţirică explica că legislaţia se va modifica şi că în scurt timp revoluţionarii vor putea construi. Mai mult, arhitectul-şef susţinea că fiind vorba despre sentinţe puse în executare de revoluţionari, atunci primăria putea să atribuie terenul, tocmai pentru a nu plăti bani grei pentru fiecare zi de întârziere.

 

foto:primariaclujnapoca.ro

foto:primariaclujnapoca.ro

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.