Închide

Cum se apără Administrația Penitenciarelor după ce Ridzi s-a plâns de condiții: a primit chiar două pături și o pilotă

Actualitate by Actual de Cluj - mart. 04, 2015 1 450

E rău, dar nu e chiar rău: Administrația Națională a Penitenciarelor se apără după ce fostul ministru Monica Iacob Ridzi a arătat într-o scrisoare deschisă condițiile deplorabile în care a fost încarcerată la secția exterioară a penitenciarului Gherla, din Cluj-Napoca.

DUpă ce Ridzi a arătat condițiile de cazare din Gherla, Administrația Penitenciarelor spune despre „persoana în cauză” că aceasta a fost „cazată” de fapt la infirmeria penitenciarului, din 17 februarie – iar condițiile n-au fost chiar așa de rele: a primit chiar două pături iar cererea sa de a primi o pilotă de la familie i-a fost aprobată. „În cadrul Penitenciarului Gherla, inclusiv la Secția Exterioară Cluj, temperatura medie în camerele de cazare este 22 garde C. Fiecare cameră are în dotare un termometru și zilnic temperatura camerelor este notată într-un registru special”, mai arată Administrația Penitenciarelor. „Ca urmare a verificărilor efectuate în camera unde a fost cazată deținuta IRM (Monica Iacob Ridzi-n.red.), a rezultat faptul că afirmația conform căreia pereții sunt scrijeliți, cu urme de sânge, iar în cameră sunt urme de fecale nu corespunde realității, aceasta respectând normele igienico-sanitare”.

Amindim, după două săptămâni în care a fost încarcerată în penitenciarul Gherla – secția exterioară Cluj-Napoca, fostul ministru Monica Iacob Ridzi, acum transferată într-un penitenciar-spital, publică într-o scrisoare deschisă condițiile de detenție și face apel la ministrul Justiției să viziteze penitenciarele, ca să vadă condițiile în care sunt încarcerați deținuți.

“Sunt două săptămâni de când sunt în Penitenciar dintr-o gravă eroare judiciară, două săptămâni de chin, de umilință, de durere, de suferința”, își începe Ridzi scrisoarea deschisă, pe blogul său. “Două săptămâni în care m-am simțit tot mai rău, două săptămâni în care medicul Penitenciarului a€“ o doamnă căreia nu am ce să-i reproșez a€ văzând cât îmi este de rău, a făcut eforturi să mă trimită la un spital pentru investigații ce îmi sunt urgente și necesare având în vedere bolile grave de care sufăr”.

Ridzi a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, în urmă cu două săptămâni, la 5 ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu privind fapte ce au avut loc în 2009, e vorba de manifestările organizate de Ziua Tineretului în mai 2009. Fosta sa consilieră, Ioana Vârsta, a fost condamnată și ea la cinci ani de închisoare.

Alte precizări ale Administrației Naționale a Penitenciarelor:

Cuantumul cheltuielilor alocate pentru întreținerea unui deținut în anul 2014 a fost de 535 lei/lună cost mediu și a rezultat din raportul prevederilor bugetare pentru bunuri și servicii și numărul mediu al deținuților din anul menționat (31.847 deținuți).

Costul mediu cuprinde cheltuielile cu hrana deținuților, utilitățile (energie electrică, gaze naturale, apă, încălzire și preparare hrană), materialele pentru curățenie, carburanții, reparațiile curente, medicamente, materiale sanitare, dezinfectanți, piese de schimb, lenjerie și accesorii de pat și altele.

De asemenea, în anul 2014 contribuția medie lunară la bugetul asigurărilor sociale de sănătate (CASS) pentru un deținut a fost de 94 lei.

Referitor la suma de 2.100 lei, vehiculată adesea în spațiul public, facem precizarea că aceasta cuprinde cheltuielile cu personalul, investițiile, inclusiv cheltuielile cu bunuri și servicii detaliate mai sus și CASS, raportate la numărul mediu de deținuți. Toate cheltuielile menționate reprezintă bugetul integral al instituției.

3. Evaluarea activității Administrației Naționale a Penitenciarelor și a unităților subordonate

Sistemul penitenciar a fost și este verificat periodic de autoritățile cu atribuții de control, naționale și comunitare.

Menționăm că activitatea Administrației Naționale a Penitenciarelor și a unităților subordonate a făcut obiectul unor verificări din partea auditorilor Curții de Conturi a României și ai Camerelor Teritoriale ale Curții de Conturi, ultimul control având loc în luna noiembrie 2014.

În cadrul misiunilor de audit, respectiv control au fost verificate și evaluate situația, evoluția și modul de administrare a patrimoniului public și privat al statului, precum și legalitatea veniturilor și a efectuării cheltuielilor din bugetul de stat alocat instituției noastre. Controalele au vizat exercițiile financiare aferente anilor 2008 — 2013.

De asemenea, modul de desfășurare a procedurilor de achiziții publice este monitorizat de către Autoritatea Națională de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice, sistemul administrației penitenciare, nefiind exclus de la aplicarea prevederilor OUG nr. 34/2006.

În ceea ce privește respectarea drepturilor deținuților, Administrația Națională a Penitenciarelor este verificată periodic de Corpul de Control al ministrului justiției, dar și de organisme internaționale, precum Comitetul pentru Prevenirea Torturii. Precizăm că ultima misiune de verificare din partea CPT a avut loc în luna iunie 2014.

 

Citește și:

Ridzi, despre condițiile din penitenciarul de la Cluj, către ministru: “să mergeți personal în penitenciare și să vedeți condițiile în care sunt ținuți deținuții”

Un comentariu

Scrie un comentariu