Închide

Cum se ajustează un proiect, după nemulțumirile vecinilor: blocul de 3+1 etaje devine blocul 2 + 1+ 1 etaje

Economie by Kristina Reştea - Aug 04, 2014 2 1399

Un bloc de patru etaje propus într-o zonă în care sunt construite case pe strada Eremia Grigorescu i-a făcut pe vecinii nemulțumiți să atragă atenția că se pregătește distrugerea prin proiecte imobiliare a unei alte zone a Clujului. După o prezentare în cadrul unei ședințe a Comisiei de Urbanism (CTATU) din cadrul primăriei, proiectanții au modificat propunerea și au revenit cu un bloc “micșorat. Vecinii spun că noul imobil propus e tot un bloc între case. De cealaltă parte, arhitectul investitorilor susține că proiectul respectă reglementările în vigoare și arată că au fost urmate și recomandările urbaniștilor CTATU. Proiectul va fi rediscutat la Comisia de Urbanism și are de trecut și de decizia consilierilor locali.

Proiectul clădirii de 4 etaje și 38 de apartamente, cu spații de servicii la parter, a fost prezentat în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) din 9 iulie, iar câțiva dintre vecinii cu terenuri și case pe strada Eremia Grigorescu și Rarău (care se intersectează cu Grigorescu) s-au plâns că blocul va aglomera și va compromite o zonă de case a cărei distrugere a și început. Membrii comisiei de urbanism au solicitat modificarea proiectului, formulând o serie de observații pentru proiectanți. Urbaniștii au cerut ca spre parcelele dinspre vest construcția să aibă un regim de înălțime cu maxim trei niveluri supraterane și să se asigure respectarea unei distanțe egale cu jumătate din înălțimea la cornișă, de la clădire până la limita de proprietate. Membrii CTATU au mai cerut ca nivelul subteran să fie retras față de limitele parcelei astfel încât să nu fie afectate parcelele învecinate, asigurarea de parcări la sol pentru spațiile comerciale propuse la parter și acordarea unei „atenții deosebite punctului gospodăresc.

La câteva zile după această ședință, beneficiarii proiectului de imobil de locuințe colective propus pe strada Eremia Grigorescu, la nr. 122-124 (Liviu Ciupe, Irina Ferencz, Toma Cosoiu) i-au anunțat pe vecinii îngrijorați de apariția noului proiect (Ștefan Gadola, Romeo Galea, Arpad Kosorus) că au depus documentația finală modificată aferentă proiectului, schimbată „conform observațiilor și recomandărilor CTATU”.

 foto 2_800x533

Mai precis, în urma recomandărilor, proiectantul beneficiarilor a adus propunerii o serie de ajustări, se precizează într-o informare. Astfel, spre parcela dinspre vest construcția a fost modificată și are parter și două etaje, iar distanța până la limitele parcelei este de 6,85 m, spre est distanța variază între 7,5 și 11,72, iar la nord este de 7,5 metri. De asemenea, nivelul subteran a fost retras și au fost asigurate locuri de parcare la sol pentru spațiile comerciale (4 locuri) și pentru vizitatorii de locuințe (3 locuri). „S-a asigurat o circulație carosabilă separat de accesul la parkingul de la subsol, spre zona punctului gospodăresc, de asemenea spre eventuala zonă de aprovizionare spații comerciale și spre ieșirea de serviciu locuințe în cazuri de urgență, arată proiectanții.

După ce au fost informați privind modificările, reacția vecinilor a fost simplă: proiectul ar aduce, și în această formă, tot un bloc în zonă de case, o zonă în care au început să „răsarăde altfel și alte blocuri.„Se propunea un bloc de patru etaje, iar acum e unul de două etaje plus două retrase. E o păcăleală! Iar parcările sunt oricum puține. Acolo e o zonă de case. Au mai apărut într-adevăr și blocuri, unul abia intrat în legalitate. Începe să devină un cartier de blocuri”, constată Ștefan Gadola, unul dintre vecinii terenului în discuție. Vicepreședintele grupului EnergoBit este unul dintre cei trei vecini și care și-au exprimat nemulțumirea privind noul proiect. Blocul de peste 30 de apartamente ar contribui, consideră aceștia, la distrugerea unei alte zone de case a Clujului, în contextul în care fenomenul „blocurilor între case” a proliferat în urbanismul local în ultimii ani.

 foto 3_800x533

De cealaltă parte, arhitectul Teodor Raiciu, cel care se ocupă de documentație, admite că terenul clienților săi se află într-o zonă unde au fost construite case, dar precizează că proiectul nou propus respectă legislația în vigoare, dar și recomandările Comisiei de Urbanism. „Suntem într-un UTR (Unitate Teritorială de Referință, n.red.) care permite construirea de blocuri de locuințe. Am retras construcția la distanțe mai mari decât era obligatoriu față de limitele de proprietate și am redus și regimul de înălțime. De la o construcție cu parter, trei etaje și etaj retras am ajuns la un imobil cu parter, două etaje, etaj trei retras și un etaj 4 care e de fapt o bucățică de bloc. Am redus de asemenea numărul de apartamente, de la 38 la 32. Acolo nu e zonă de case, au fost construite și blocuri în Grigorescu”, amintește Raiciu. Proiectul urmează să fie reanalizat, în noua variantă, într-o ședință viitoare a Comisiei de Urbanism.

Fotografii: Mihai Hendea

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro
și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității
„Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism.
Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

2 comentarii

  1. Vecinu asta ingrijorat kosorus e cel cu afacerea din gherla? Tocmai el se opune care a facut tot in acelasi mod cu constructiile din gherla.un nesimtit ,un curvar si un obraznic care se ascunde dupa masca de pocait.rusine ,rusine

Scrie un comentariu