Închide

Cum s-au cheltuit fondurile europene pentru Cheile Turzii și Cheile Turenilor

ActualitateDezvoltareSocial by Actual de Cluj - feb. 10, 2015 0 753

După 30 de luni, Consiliul Județean închide proiectul ,,Managementul conservativ și participativ în Siturile Natura 2000 Cheile Turzii și Cheile Turenilor” cu un buget de 1.101.936 de lei. Managerul de proiect, Diana Coman, a explicat că în urma implementării acestui proiect s-au creat niște baze de date și de hărți, specifice pentru cele 14 habitate și 41 de specii aflate în cele două arii naturale protejate: „Au fost realizate, de asemenea, o serie de planuri de monitorizare a habitatelor și speciilor protejate, dar și două planuri de acțiune cu măsuri de management. Toate acestea au fost integrate într-un sistem informatic menit să întărească capacitatea instituțională a Consiliului Județean Cluj , în calitatea sa de custode al celor două arii naturale protejate”, a dăugat Diana Coman.

Proiectul ,,Managementul conservativ și participativ în Siturile Natura 2000 Cheile Turzii și Cheile Turenilor”, finanțat din Fondul European de Dezvoltate Regională (FEDR), prin Programul Operațional Sectorial ”Mediu”, Axa prioritară 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecția naturii, domeniul major de intervenție – Dezvoltarea infrastructurii și planurilor de management pentru protejarea biodiversității și rețelei Natura 2000, a fost deruat de Consiliul Județean, în calitate de beneficiar. Proiectul a avut ca obiectiv eficientizarea măsurilor de conservare a mediului natural din ariile protejate Cheile Turzii și Cheile Turenilor, sub aspect fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, geologic, paleontologic, speologic, pedologic prin crearea unui suport managerial eficient și necesar.

Proiectul s-a dovedit esențial în ceea ce privește protecția biodiversității și a patrimoniului natural din cele două arii naturale din județul Cluj, care fac parte din rețeaua siturilor Natura 2000. Prin atingerea obiectivelor de management s-a urmărit reducerea și, în unele situatii, eliminarea presiunilor antropice semnalate, cele mai multe induse de pășunatul excesiv, turismul necontrolat, sporturi extreme, deșeuri, construcții ilegale, cariere calcar, poluare etc.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu