Închide

Cum poate ajunge administrația din Cluj cea mai „on-line” primărie din România

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 17, 2017 0 708

Începând din 6 ianuarie, 170.000 de clujeni îți pot vizualiza și plăti impozitele locale prin Ghiseul.ro, sistemul național unic de plată on-line cu cardul a taxelor și impozitelor. Anunțul a fost făcut de Asociația de Plăți Electronice din România (APERO), partenerul Guvernului în implementarea proiectului, care a anunțat că Clujul s-a conectat la portalul ghiseul.ro abia din 2017, după ce s-a lucrat în acest sens din a doua jumătata a anului 2016. Cei de la APERO au estimat chiar că primăria clujeană poate obține anul acesta titlul de cea mai on-line primărie din țară.

Începând din 2017 și primăria Cluj-Napoca s-a conectat la sistemului ghișeul.ro. Potrivit celor care administrează platforma, săptămâna aceasta s-au înregistrat în sistem 584 de conturi de la Cluj-Napoca. În total s-au înregistrat peste 3000 de clujeni pe platformă, începând din 6 ianuarie. „Daca Clujul ajunge la 20.000 de conturi în Ghișeul.ro pana pe 31 martie (dată până la care autoritatea locală acordă și o reducere de 10% la plata integrală a taxelor și impozitelor locale – n.red.)  poate surclasa din punct de vedere al ratei de adopție a serviciilor online Primăria Sectorului 3 din București, cea mai „online” primărie din Romania”, a afirmat George Anghel, directorul executiv APERO.

Sistemul de plată ghiseul.ro este extrem de eficient. O spun cei care deja  l-au folosit. „Voiam de ceva vreme să intru în era tehnologiei cu plata impozitelor. Prima tentativă a fost cu sistemul online al primăriei, dar formula pe care o propuneau ei mi s-a părut absurdă. Trebuia să mergi la primărie și să scrii o cerere ca să plătești online! La finalul anului trecut am mai făcut o încercare: pe ghiseul.ro. Am introdus datele personale și, de acolo, mă așteptam ca totul să fie simplu. Dar tot nu am reușit – primăria Cluj-Napoca nu se număra printre instituțiile de pe site. Apoi, la începutul anului, am primit confirmarea că sunt în sistem. A durat două minute să îmi plătesc impozitele online, cu cardul”, a declarat pentru Actualdecluj.ro un contibuabil care a utilizat deja sistemul ghiseul.ro pentru a-și achita obligațiile fiscale către primăria clujeană.
sursa: Asociatia de Plăți Electronice din România

sursa: Asociatia de Plăți Electronice din România

Până acum, în Cluj-Napoca se puteau achita taxele și impozitele on-line, însă procedura era una birocratică și presupunea fie tot o deplasare la ghișeele primăriei, fie un timp de așteptare consistent până la primirea codurilor de acces pentru sistemul gândit de municipalitate. Există în continuare posibilitatea realizării acestei plății on-line pe site-ul primăriei clujene sau cea a achitării obligațiilor către bugetul local pe baza QR codului tipărit pe înștiițările de plată trimise de primărie tuturor contribuabililor din Cluj-Napoca. De altfel pe site-ul primăriei încă apar referințe tot la modalitatea proprie de plată on-line a taxelor și impozitelor locale. Nu se spune nimic despre noua oportunitate de plată prin ghiseul.ro.

Primăria a anunțat totuși la începutul anului, printr-un comunicat, că pe lângă plata obligațiilor fiscale cash sau cu cardul la ghișeele primăriei, plățile se pot realiza on-line și prin intermediul giseul.ro. „Toți contribuabilii au fost încărcați în sistemul ghiseul.ro. E adevarat că încă nu apare pe site-ul nostru anunțul că se poate utiliza și acest sistem. Nu cred că suntem obligați să afișăm. Vom analiza cu colegii. Cert este că suntem si noi în sistemul național de plată on-line cu cardul a obligațiilor fiscale. Am testat chiar și noi acest sistem și merge eficient. În cazul sistemului pus la dispoziție de noi, era necesară parcurgerea unei proceduri, din motive de securitate”, au spus reprezentanții primăriei.

La începutul acestui an, ghișeele primăriei clujene au fost luate cu asalt de către clujeni, formându-se cozi considerabile. În principiu pentru că oamenii s-au înghesuit să-și plătească abonamentele de parcare, ca să fie siguri că nu-și pierd locul de parcare. Așa a fost și la început de 2016.

VIDEO Clujenii se calcă în picioare ca să-și plătească taxele

Cea mai „on-line” primăria din 2016 a fost primăria sectorul 3 din Capitală

Potrivit datelor furnizate de APERO, la final de 2016 existau 264 de primării înrolate în sistemul de plată ghiseul.ro care ocopreau o populație de 8,2 milioane locuitori (cu mențiunea că nu toți locuitorii au ROL fiscal – proprietăți și cu cea că respectivele administrații nu au încărcat în sistem informații despre toți contribuabilii din evidențe).  „A fost implementat generatorul online de conturi (user și parolă) atât pentru românii din țară cât și pentru cei din străinătate. ANAF s-a înrolat în sistem. Cei mai buni performeri la nivel național au fost direcțiile de impozite și taxe din București – sector 3, sector 6 și sector 2. Cei mai buni performeri la nivel local au fost primăriile Bacău, Iași și Galați. Instituția cu cel mai mare volum de taxe și impozite locale colectate prin ghiseul.ro a fost Direcția de Impozite și Taxe Local din Sectorul 3 București, cu 7 milioane lei. Per total în 2016 s-au plătit 123.000 de impozite cu cardul prin ghiseul.ro mai multe decât în anii 2013, 2014 și 2015 la un loc”, a fost bilanțul proiectului on-line din zona guvernamentală care își propune debirocratizarea relației dintre cetățeni și sistemul public românesc.

De ce ghiseul.ro? 

Platforma ghiseul.ro este un proiect derulat în parteneriat de Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR) și Asociația de Plăti Electronice din România (APERO), care permite plata online cu cardul a taxelor și impozitelor locale și este lansat din 2011. Abia în 2016 sistemul a fost perfecționat în așa fel încât orice cetățean din țară să aibă posibilitatea să-ți plătească taxe și impozite sau obligații către ANAF fără să stea la cozi la ghișee.

Principalul avantaj al plății impozitelor și taxelor locale online cu orice card pe Ghiseul.ro este posibilitatea de a plăti oricand și de oriunde, fără comision. Comisioanele sunt subvenționate de APERO, cei care administrează platforma și partenrii Guvernului. Mai mult, contribuabilii înrolati au posibilitatea de a plăti taxele și impozitele locale pentru alte proprietăți deținute pe teritoriul României, cu condiția ca municipalitatea pe raza căreia se afla proprietatea să fie înrolata în sistem.

Agenția pentru Agenda Digitală a Romaniei (AADR) este o instituție publică în subordinea Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională care are rolul de a opera sisteme informatice la nivel național destinate guvernării electronice. AADR gestionează Ghiseul.ro (Sistemul Național Electronic de Plată Online), E-guvernare (Sistemul de Guvernare Electronică), SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), SIAE (Sistemul Informatic de Atribuire Electronică în Transporturi) și PCU (Punctul de Contact Unic).

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu