Închide

Cum e împărțit Clujul între PSD și PNL și cine are șanse să-l câștige

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - apr. 17, 2016 0 1847

Dacă pe municipiul Cluj Napoca toate sondajele îl dau câștigător pe reprezentantul PNL, actualul edil Emil Boc, pe județ este greu de estimat un rezultat electoral, cunoscut fiind faptul că PSD a avut dintoteauna o influență majoră pe zonele Dej-Gherla și nu numai. De altfel, la alegerile locale din 2012, mașinăria de vot a PSD a fost cea care l-a propulsat pe liberalul Horea Uioreanu în fruntea Consiliului Județean Cluj, deși nimeni nu-și putea imagina că președintele de la vremea respectivă, PD-istul Alin Tișe, ar putea să piardă administrația județeană. PSD-ul se afla atunci într-o alianță cu PNL-ul – cunoscuta Uniune Social Liberală, astfel că Uioreanu a reușit să obțină nesperatul mandat de președinte al Consiliului Județean, cu o diefernță de numai câteva sute de voturi. Tișe a pierdut în ciuda faptului că pe municipiul Cluj Napoca, atât el cât și partidul său, au înregistrat un scor electoral mai favorbail. Istoria se poate repeta și la alegeril din 5 iunie, având în vedere că lista PSD pentru Consiliul Județean o deschide deputatul Cornel Itu, unul dintre cei mai influenți politicieni clujeni de la acest moment. 

PSD Cluj pornește cu un avans evident în lupta pentru câștigarea Consiliului Județean Cluj. Deputatul Cornel Itu și-a organizat deja echipa cu care se bate pentru câștigarea administrației județene, iar ieri a și depus dosarele de candidatură la Biroul Electoral Județean. Liderii PNL, în schimb, de abia ce au reușit să se pună de acord în privința definitivării listei de consilieri. Senatorul PNL, Alin Tișe, cel care deschide lista PNL pentru Consiliul Județean și care se luptă pentru președinție, a anunțat că de săptămâna viitoare se va concentra mai mult pentru a câștiga puncte electorale, împreună cu echipa sa. Între timp, PSD-iștii au marșat pe încheierea unor alianțe și parteneriate care să le aducă un avans cert. Iar cel puțin până în acet moment, principalele orașe clujene par să stea sub semnul PSD-ALDE, partide care după alegeri vor crea majorități în plenurile forurilor locale.

Dejul, atu-ul deputatului Cornel Itu

Zona Dej a adus dintotdeuna puncte electorale importante PSD-ului, având în vedere influența majoră pe care deputatul Cornel Itu o are în zonă. Primarul în funcție Costan Morar (PSD) candidează pentru un nou mandat, fiind cotat cu cele mai mari șanse de câștig, motiv pentru care șansele PNL-ului de a se impune în acest municipiu sunt infime. Mai mult, liberalii riscă să piardă în favoarea PSD inclusiv zona Gherla, din pricina neînțelegerilor dintre vechile gărzi PNL și PDL. Pe de-o parte este vorba despre primarul în funcție liberalul Marius Sabo, iar de celalată parte stă consilierul local Vlad Bărbos, fost PDL. După fuziunea dintre cele două formațiuni politice, acesta din urmă s-a mutat la PMP, trăgând după el o bună parte din organizația liberală din Gherla. De pe listele PMP, Vlad Bărbos se luptă acum cu primarul liberal Marius Sabo, și are șanse mari să scoată la alegeri un scor foarte bun, mizând tocmai pe electoratul PNL-ului. În timp ce Sabo și Bărbos vor împărți, așadar, electoratul liberal, candidatul PSD, Ioan Neselean, are șanse mari să se impună cu un scor mai bun.

Se clatină scaunul primarului de Turda, Tudor Ștefănie

Unul dintre cei mai longevivi primari în funcție, Tudor Ștefănie, se bucura cândva de o largă influență la nivelul vechiului PDL. La alegerile din 5 iunie candidează pentru un nou mandat de primar al municipiului Turda, din partea PNL, însă, se pare că el a pierdut mult din avântul electoral de altădată. Un motiv e cu siguranță strategia abordată de contracandidații săi. Mai exact, PSD, ALDE și UNPR și-au unit forțele pentru a-l învinge pe Ștefănie. Reprezentantul PSD, Cristian Matei, se va bate pentru Primărie alături de  viceprimarul în funcție Lucian Nemeș (UNPR). În aceeași cursă, pentru mandatul de primar, se află și deputatul ALDE, Mircea Irimie, care e cotat cu șanse destul de mari în intențiile de vot ale turdenilor. Indiferent care va fi scorul electoral în 5 iunie, la masa forului administrativ local se va crea oricum o majoritate formată din oamenii lui Cristian Matei, Lucuian Nemeș și Mircea Irimie, majoritate care-l va anihila pe Ștefănie, în cazul în care aceste reușește să se mențină în scaunul de primar.

Nici Câmpia Turzii nu va aduce un scor prea mare PNL-ului

PNL Cluj nu va putea, așadar, să mizeze pe un socor electoral foarte bun la nivelul municipiului Turda, așa cum nu va putea să o facă nici la nivelul Câmpiei Turzii. Chiar dacă viceprimarul PNL din Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, e cotat cu șanse mari să câștige Primăria, social-democrații și-au schimbat candidatul pe ultima sută de metri. Primarul lor, Radu Hanga, a trecut la ALDE și va candida de pe listele acestei formațiuni politice. În locul lui, pentru PSD va candidat actualul lider al organizației municipale, Petre Pop (lucrează în Primărie, având funcția de city manager). După alegeri, Radu Hanga și Petru Pop ar urma să creioneze o majoritate la nivelul Consiliului Local. Huedinul, în schimb, rămâne orașul PNL-ului, având în vedere că primarul în funcție, Mircea Moroșan, este cel mai bine cotat în intențiile de vot ale localnicilor. PSD își concentrează campania și în zona de munte. În unele localități a reușit să impună candidați cunoscuți, care au șanse reale de a acâștiga primăriile. Tot PSD are pretenții majore și în cea mai mare comună din județ. Este vorba, evident, despre comuna Florești. Candidatul independet desemnat de PSD, Dinu Criste, preot și fost jurnalist, ar putea aduce partidului un scor electoral însemnat, având în vedere că primarul liberalilor, Horia Șulea, nu se bucură de același val de simpatie care l-a propulsat în funcție, în 2012, prin intermediul Uniunii Social Liberale.

Cine sunt oamenii PSD care se luptă să preia Consiliul Județean Cluj 

Cu un scor acceptabil pe municipiul Cluj Napoca, echipa PSD are șanse reale să preia șefia Consiliului Județean. În fruntea echipei PSD se află președintele organizației municipiului Dej, deputatul Cornel Itu. Acesta deține și poziția de prim-vicepreşedinte şi preşedinte executiv al PSD Cluj.  A fost consilier local şi judeţean din partea PSD, în perioada 2000-2004, respectiv 2004-2008. De atunci și până în prezent a deținut un mandat de deputat. În Camera Deputaților, Cornel Itu este viceliderul grupului parlamentar al PSD și  secretar al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare.  Itu va deschide lista de consilieri județeni și spune că e pregătit să devină președintele administrației județene.   

Vin cu o echipă puternică, serioasă, competitivă care are cea mai bună strategie pentru Consiliul Județean Cluj. Am făcut o simbioză între cei cu experiență și tinerii care vin cu entuziasm, cu dorință de afirmare, toți fiind profesioniști în domeniile lor de activitate. Sperăm într-un rezultat bun, mai exact să obținem cel puțin 13 mandate de consilieri județeni” a declarat Itu.

LISTA DE CANDIDAȚI  PSD pentru CONSILIUL JUDEŢEAN (foto sus)
1. Itu Cornel (deputat)
2. Lăpuşan Remus- Gabriel (președintele PSD Cluj)
3. Cuibus Valentin Claudiu (consilier județean, șeful Inspectoratului Școlar)
4. Sălătioan Vasile (consilier județean, economist, om de afaceri)
5. Chiorean Laura Elena (avocat, mediator)
6. Matei Cristian (economis, directorul Companiei de Apă Arieș Turda)
7. Popovici Alin (om de afaceri, acționar firma transport)
8. Oprea Laurenţiu (consilier județean, om de afaceri)
9. Mătuşan Vladimir (avocat)
10. Ilea Vasile (om de afaceri)
11. Fărgaciu Călin Stelian
12. Pop Petre (city manager Primăria Câmpia Turzii)
13. Nati Ariton (lider de sindicat)
14. Bota Ioan (consilier județean, cadru didactic)
15. Vitan Alexandru
16. Ivan Ilarie (consilier județean, profesor universitar)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.