Închide

Cum arătau clujenii de altădată: clișee spectaculoase de la începutul fotografiei din Cluj, la muzeul de istorie, de miercuri

ActualitateIstorie by Actual de Cluj - aug. 14, 2017 0 1209

Expoziție spectaculoasă la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, unde de miercuri pot fi văzute primele fotografii realizate într-un studio fotografic din Ardeal, acum mai bine de un secol și jumătate.

Expoziția prezintă colecţia de clişee pe sticlă din patrimoniul muzeului, realizate cu precădere în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, de către Ferenc Veress, primul fotograf de renume al Transilvaniei. Atelierul deschis de acesta la Cluj, în anul 1853, a fost primul cabinet fotografic din întreg Ardealul. O parte din imagini au fost prelucrate color, în încercarea de a reproduce nuanțele care colorau ținutele clujenilor de altădată. De altfel clișeele au, spun organizatorii, o calitate „excepțională”, care au fost fotografiate și apoi corectate și retușate digital de specialistul muzeului clujean, Károly Török, unul dintre organizatorii acestui eveniment. Expoziția se deschide miercuri și poate fi vizitată până în 15 septembrie.

Cine a fost Ferenc Veress
Dacă ați văzut colecția de fotografii ale Clujului din a doua jumătate a secolului XIX, sunt șanse mari ca acestea să fi fost între cele realizate de Ferenc Veres (1832-1916). A fost proprietarul primului atelier fotografic din Transilvania și titularul primului curs de fotografie de la Universitatea din Cluj. O fișă biografică de la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” arată că există puține informații despre copilăria și tinerețea lui Veress. A primit primul aparat de fotografiat de la mama sa, în 1850, la împlinirea vârstei de 18 ani. După trei ani și-a deschis atelierul fotografic la Cluj (1853), primul din oraș și chiar din Transilvania. A fost sprijinit financiar de contele Kornis Zsigmond și contele Mikó Imre. „Fără concurență, atelierul său a devenit loc de întâlnire al elitei ardelene, politicieni, artiști, oameni de știință, aristocrați”, arată sursa citată. . Primul album personal l-a realizat, de altfel, cu portrete ale personalităților locului, în 1855. Fotografiile sale despre Cluj și din orașele din Ardeal ale lui Veress surprind evoluția orașului. „Primul album de fotografii de acest gen a apărut în 1859. Pe copertă se putea citi: Veress Ferencz. Kolozsvár képekben. 1859, iar albumul cuprindea fotografii realizate în anii 1859 – 1860. Albumul a fost un cadou pentru Societatea Muzeului Ardelean, al cărui fotograf avea să devină în anul 1865. Acesta conține 46 de fotografii cuprinse în două volume, fiecare pagină prezentând o fotografie. Majoritatea fotografiilor imortalizează cele mai importante clădiri din oraș. Câțiva ani mai târziu, Veress și-a fotografiat orașul din nou și în 1869 a realizat un nou album, de data aceasta pregătit pentru a fi făcut cadou împărătesei Elisabeta a Austriei și pe care l-a intitulat Kolozsvár és környéke: fényképalbum Veress Ferenc műhelyéből. Cele 59 de fotografii au fost realizate între anii 1867-1869. În următorii ani au urmat albume cu alte orașe și peisaje. Din cele cunoscute până azi, între 1859 și 1873, Veress a realizat albume cu fotografii din cinci orașe și fotografii cu peisaje. Acestea sunt probabil cele mai cunoscute lucrări ale sale. Semnificația acestor realizări ale lui Veress constă și în faptul că el a devenit astfel unul dintre pionierii din Ungaria în demersul de prezentare a orașului prin intermediul fotografiei”, arată BJC.

În acea perioadă majoritatea fotografiilor erau alb-negru. Veress a început să manifeste interes şi pentru modestele demersuri de realizare a fotografiei în culori. Cel mai simplu procedeu era colorarea fotografiilor alb-negru, folosit și de Veress și Vastagh în atelierul lor. Mai târziu, Veress a practicat heliochromia, domeniu în care a progresat mult. Din 1866 Veress a făcut experimente în ce priveşte procedeul fixării culorilor. După 23 de ani, la 14 aprilie 1889 a înregistrat un succes notabil în acest sens bucurându-se de aprecierea specialiștilor. În 1899, la expoziția mondială de la Paris, a făcut o demostrație a tehnicii sale, generând mult interes din partea fotografilor prezenţi la eveniment. Nu și-a patentat însă descoperirea și, din păcate, nu a reușit să o dezvolte mai departe.

De numele său este legată și prima fotografie ceramică din Ungaria. După 1867 a început să se preocupe de fotografiile realizate pe porțelan. Primele piese le-a expus în 1876 la Expoziția de la Seghedin. În atelierul său a ridicat un cuptor pentru experimentele sale. A fost premiat pentru cele 300 de fotografii pe porțelan (plăci de sticlă) expuse la Székesfehérvár în 1876.

În 1890 a fost obligat să-și închirieze atelierul, care se confrunta cu probleme financiare în condițiile în care Veress investea foarte mult în experimentele sale. În anul 1897 și-a închis în totalitate afacerea și a continuat doar experimentele sale cu fotografia color, s-a dedicat expozițiilor și ideii unui muzeu al fotografiei, fotografiind doar ocazional. Ultima fotografie cunoscută datează din 1911.

A decedat la Cluj, la 84 de ani, fiind înmormântat în Cimitirul Central.

Citește și:

FOTO Clujul de acum 120 de ani. Cum arătau străzile pe care te plimbi, înainte să se fi născut bunicii tăi

Nici un comentariu

Scrie un comentariu