Închide

Cum a tranșat Primăria situația romilor afectați de incendiile de la groapa de gunoi a Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 27, 2017 0 588

Un număr de 30 de romi afectați de incendiul de pe Cantonului vor primi ajutoare în bani de la Primărie. Suma aprobată este de 16.800 de lei. Administrația locală s-a lăudat că a oferit și sprijin locativ persoanelor afectate, după ce barăcile în care locuiau pe Cantonului au luat foc. Vorbin de una dintre cele trei comunități rome care trăiesc în zona gropii de gunoi a Clujului de la Pata Rât, comunitate creată la inițitiva Primăriei. În plus, viceprimarul UDMR Olah Emese a anunțat că a înființat un grup de lucru – Asociația Clujul Incluziv care ar trebui să se ocupe de integrarea romilor în oraș.

Ultimul incendiu de pe strada Cantonului a afectat 34 de persoane – 18 adulți și 16 copii care au rămas pe drumuri. Ca să-i sprijine, Primăria a acordat 5 locuințe de necesitate care acoperă necesarul de locuire pentru 20 de persoane. De asemenea, 2 familii avuseseră deja repartizate locuințe în Florești și Apahida, în cadrul proiectului Asociației metropolitane de dezvoltare, dar încă nu se mutaseră efectiv acolo. Pentru alte 5 persoane (1 persoană singură și o familie cu 4 persoane), Comisia socială a Primăriei a recomandat găzduirea în Centrul social de urgență, având în vedere capacitatea diminuată a acestora de auto-gospodărire.

În plus, administrația a mai aprobat și ajutoare în bani de peste 16.800 lei – 8 ajutoare cu valori între 1000 și 3000 lei pentru 30 de persoane eligibile. Suma a fost deja aprobată de forul local, după ce consilierii s-au întâlnit în cadrul unei ședințe de îndată.

Viceprimarul UDMR Olah Emese a anunțat că a înființat un grup de lucru – Asociația Clujul Incluziv care ar trebui să se ocupe de integrarea romilor în oraș. Acest grup este o soluție pe termen mediu și lung, după cum a precizat Olah.

La groapa de gunoi există trei comunități de romi. Una pe strada Cantonului creată temporar de primărie în 2000, prin contracte pe 5 ani pentru containere de termopan care au rămas și în ziua de azi locuite, una mai aproape de goapa de gunoi și botezată Dallas ridicată pe un teren privat cumpărat de un olandez și una pe strada Platanilor (aproape de rampa noua temporară de gunoi), creată de primărie în 2010 când a construit aici locuințe modulare pentru a muta romii pe pe strada Coastei (care aveau contracte de închiriere cu primărie) pe un teren care s-a oferit bisericii și pe care s-a construit Campusul studențesc Nicolae Ivan.  Cei din Dallas au cerut să li se recunoască urbanistic casele contruite ilegal. Prima și a treia comunitate, prin reprezentanții lor au cerut în repetate rânduri Primăriei să fie relocați și să primească locuințe în oraș.

În plus, firme clujene care activează în zona Someșeni au cerut Primăriei să găsească soluții având în vedere că romii de pe Cantonului pun probleme aferilor pe care acestea le derulează.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu