Închide

Cum a rupt internetul un actor clujean la premiile BAFTA; filmul „Fiul lui Saul” ia caimacul pentru cel mai bun film străin, după Oscar

CulturăTop News by Actual de Cluj - feb. 13, 2017 0 356

A rupt internetul: un actor clujean invitat la premiile BAFTA după ce a pus umărul la un film premiat cu Oscar își arată pe covorul roșu susținerea față de protestele de stradă din România și, peste noapte, primește mii de share-uri și nu mai puțin de 11.000 de like-uri.

leventemolnarviral
Se cheamă că mesajul lui Levente Molnar, căci despre el e vorba, s-a „viralizat”: pagina sa de Facebook are 8.000 de fani, dar postarea sa a fost distribuită de 5.400 de ori și apreciată de peste 11.000 de persoane – nemaivorbind de cele peste 300 de mesaje.

Mesajul pe care Levente Molnar a ales să-l treacă pe bucata de hârtie pe care a prezentat-o fotografului pe covorul roșu e simplu – de fapt, e doar un cuvânt, „rezist”- e unul dintre cele câteva hashtag-uri prin care protestele din țară și-au găsit numitorul comun.

 

Amintim, actorul clujean Levente Molnar joacă în producția maghiară „Fiul lui Saul”, film ce a câștigat premiul Oscar anul trecut pentru cel mai bun film străin. Acum, echipa de producție se află la Londra, la British Academy Film Awards (BAFTA) – unde, după Oscar, a primit și aici premiul pentru cel mai bun film într-o limbă străină:

 

Amintim, când filmul a fost inclus pe lista scurtă a nominalizărilor, de doar cinci pelicule, l-am întrebat pe Levente Molnar de ce crede că “Fiul lui Saul” merită să câștige. “Este o listă scurtă, de cinci filme. Am fost pe lista scurtă de 9 filme, dintre cele 9 se aleg cele cinci care concurează, de acolo în 28 februarie va fi anunțată pelicula câștigătoare. E o treabă foarte mare, mult prea mare decât mine, sper să reușim să ne bucurăm împreună”, a spus Molnar în urmă cu o lună.

“Abordează într-un fel complet nou un subiect care a mai fost prelucrat cinematografic și cred că acest subiect trebuie lucrat la modul serios, așa cum am avut onoarea să lucrăm noi. E vorba de muncă și efort depus în primă fază, și dacă acest lucru va fi considerat că trebuie să câștige, atunci va fi datorită acestei munci concentrate. Filmul e o abordare foarte personală, tot filmul e concentrat din punctul de vedere al unui singur personaj, dar prin acel personaj cred că filmul reușește să redea oroarea mediului unde se joacă acțiunea, a evenimentelor tragice despre care e vorba”, a spus el.

Levente Molnar  are 39 de ani, s-a născut la Baia Mare și a absolvit catedra de teatru a Universității “Babeș-Bolyai” în 2002. Din septembrie 2002 e actor la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

 

Rezumatul filmului:
Octombrie 1944, Auschwitz-Birkenau.
Saul Ausländer (Géza Röhrig) este un prizonier evreu din Ungaria, forțat să lucreze pentru naziști în camerele de gazare din lagărul de concentrare. În timpul ce se află într-unul dintre crematorii, Saul descoperă cadavrul unui băiat pe care îl bănuiește a fi propriul său fiu și decide să îndeplinească o misiune imposibilă, aceea de a salva din flăcări trupul neînsuflețit al copilului și a-l înmormânta cum se cuvine. Filmul prezintă cele două zile din viața unui bărbat obligat să își uite umanitatea și încercarea lui disperată de a găsi mântuirea salvând corpul copilului.
Levente Molnár, actor la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film; el îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagarul de concentrare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare