Închide

Cum a ajuns la Cluj statuia domnitorului Mihai Viteazul, ca să „accentueze sentimentul românismului”

IstorieSocialUncategorized by Kristina Reştea - sept. 11, 2016 0 3132

Statuia domnitorului Unirii străjuieşte (parcă dintotdeauna) piaţa care îi poartă numele, cu spatele la cinematograf, în mijlocul vuietului de trafic auto, într-o piaţă publică deocamdată puţin valorificată. V-aţi întrebat, însă, vreodată cum a ajuns „Mihai Viteazu” aici, la Cluj? Cu toate că l-ar fi „revendicat”  Alba Iulia sau Călugăreniul? Explică Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, profesor de istorie la Colegiul Național „G. Barițiu”, în cadrul unuia dintre tururile organizate de Vechiul Cluj, Re-descoperim Clujul, sâmbătă.

În 1968, erau două statui ale domnitorului: una a lui Marius Butunoiu, o alta a lui Oscar Han. Locul care urma să primească statuia era „oraşul unirii”, Alba Iulia. Inițial, intrase în competiție pentru Alba Iulia macheta statuii realizată de Marius Butunoiu, urmând ca aceasta să fie amplasată lângă Sala Unirii, conform unei relatări a generalului Ion Coman. „Una dintre statui era în stadiu mai avansat de realizare, iar oficialităţile comuniste de atunci au luat în considerare vârsta înaintată a lui Oscar Han”, arată profesorul. Aşa că, în 1968, la Alba Iulia, în faţa Palatului princiar, cu ocazia semicentenarului unirii Transilvaniei cu România, va fi dezvelită nu statuia propusă de Marius Butunoiu, ci aceea realizată de sculptorul Oscar Han. „Cealaltă statuie ecvestră trebuia să fie dusă la Călugăreni (loc de bătălie). Ceauşescu a spus „nu, o punem la Cluj, să accentuăm sentimentul românismului”. Era acea politică dusă de oficialităţi comuniste în epoca Ceauşescu. Aşa ajunge această statuie şi ansamblul puse în această piaţă Mihai Viteazul”, spune Vladimir-Alexandru Bogosavlievici. „De fapt, Mihai Viteazul o dată a fost în Cluj, după bătălia de la Mirăslău, când a intrat în Cluj şi a promis că îşi răzbună căpitanul ucis, pe Baba Novac. Se spune că fata şi băiatul său ar fi studiat la colegiul iezuit din Cluj, colegiu cu rang de universitate”, completează profesorul.

Filmare realizată de Vechiul Cluj:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.