Închide

Cu un acordeonist brazilian despre Cupa Mondială, fotbal, inflație și criza economică. Și despre cum o ruptură de ligament a fost un eveniment norocos pentru muzică

Cultură by Actual de Cluj - mai 17, 2014 0 322

Doi brazilieni din același oraș se întâlnesc la Cluj. Unul e fotbalist, celălalt e artist. Unul rămâne ca să joace fotbal, celălalt își continuă turneul prin Europa – mâine seară va fi în Viena. Între timp s-au întâlnit azi în foyerul Teatrului Maghiar din Cluj, la o discuție.

Gabriel Machado e fotbalist la Universitatea Cluj, Renato Borghetti e un artist gaucho care diseară susține un concert la Cluj, la Opera Maghiară, în avanpremiera Transilvania Jazz Festival. Prima întrebare a lui Borghetti către Machado –  dacă la Cluj are mate, o plantă folosită în Brazilia pentru ceai. „Aveam nevoie, cum să nu”, spune Machado.

photo

Între timp, Borghetti spune cum s-a modificat piața muzicală din Europa, din cauza crizei economice: „În Europa de Sud nu mai sunt fonduri publice cu care să fie subvenționate concertele, nici publicul nu mai are bani pentru biletele la concert, de aceea foarte multe festivaluri au fost închise și mulți organizatori nici nu vor să mai riște”, spune el. „Dar e un val nou de artiști, care cântă foarte bine pe bani puțini. Cei de prestigiu sunt invitați mai puțin,  dar își continuă turneele. Nu toți artiștii sunt la fel de norocoși, unii nu au câștiguri importante în această perioadă”. Borghetti și trupa sa au ajuns noaptea trecută în Cluj, de aici pleacă în Viena unde au concert mâine seară, iar de acolo – în Bruxelles și Zurich.

Situația din Brazilia, însă, e diferită – pentru că aici problemele economice sunt mult mai vechi. De la căderea dictaturii, în 1985, în țară au existat nu mai puțin de trei planuri economice de luptă împotriva inflației și de raportare la monedele puternice pe piețele internaționale. „Situația din Brazilia e diferită de ce se întâmplă în Europa, pentru că în Brazilia, India, China și continentul asiatic a existat întotdeauna o problemă a inflației. Noi am făcut altfel față acestei probleme”, spune el.

Brazilia găzduiește în acest an o nouă ediție a Cupei Mondiale la fotbal, ocazie pentru care consumă o sumă fabuloasă – trei miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât precedenta ediție a Cupei. Investiția în infrastructură și organizare e puternic contestată în țară, astfel că l-am întrebat pe Borghetti – la aceeași masă cu fotbalistul Machado – dacă e sau nu de acord cu această sumă. „Pe de o parte cupa mondială ne va ajuta să promovăm Brazilia, care are deja renumele de țară a fotbalului, chiar dacă ne-am luptat împotriva acestei etichete, e o realitate. Vom avea mai mulți turiști, dar există probleme ale Braziliei pe care Cupa Mondială nu le va rezolva. Pe de o parte investiția e bună, dar nu putem închide ochii și să nu vedem problemele sociale cu care se confruntă Brazilia”.

Borghetti e microbist – de altfel toți brazilienii sunt microbiști, după cum el însuși precizează. A avut și o ruptură de ligament jucând fotbal. „În mod evident îmi place fotbalul, cui nu-i place în Brazilia? Am jucat și fotbal când eram mic, dar am suferit o ruptură de ligament, așa că m-am apucat de muzică. Putem spune că accidentul a fost un eveniment norocos atât pentru fotbal, cât și pentru muzică”, spune el, râzând.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu