Închide

Cu ce proiecte merg clujenii în competiția globală de aplicații a NASA

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 02, 2017 0 540

Trei echipe din Cluj intră în competiția globală NASA Space Apps Challenge, după concursul-maraton din acest weekend. În România, competiția s-a desfășurat în trei locații și a adunat aproape 170 de participanți. Cei mai mulți programatori interesați de concurs au fost la Cluj – 78, în vreme ce în București au fost 64, iar în Timișoara 27.  Opt echipe din România s-au calificat pentru faza globală a competiției susținute de NASA.
Temele competiției din acest an, trasate de NASA, au fost cinci, toate centrate în jurul planetei: The Earth and Us, Planetary Blues, Warning! Danger Ahead!, Our Ecological Neighborhood, Ideate and Create! După hackathon-ul de 48 de ore (29-30 aprilie), juriile locale au avut de desemnat, pentru fiecare oraș în parte, maxim două proiecte ce vor fi trimise mai departe spre evaluare juriului internațional împreună cu câte un proiect desemnat ca fiind cel mai popular sau People’s Choice Award. Proiectele se trimit mai departe juriului global format din experţi selectaţi de NASA, care le analizează şi de acolo se selectează câştigătorii la nivel global, în funcţie de unele categorii. „Din România merg mai departe opt proiecte – trei din Cluj, trei din București și două din Timișoara, fiindcă aici o echipă a fost nominalizată și la Global Awards și la People’s Choice”, explică Maria Revnic, din partea echipei de organizare de la Cluj.

Nominalizații de la Cluj

Câștigătorul People’s Choice, adică cel mai popular proiect de la Cluj, a fost AgriAlert – o aplicație utilă micilor fermieri, care poate să anunțe când recolta e în pericol sau dacă pomii și legumele rezistă la următorul „val” de vreme rea, în funcție de prognoza meteo. Mai precis, alertele de pericol vin în funcție de prognoza meteo, în funcție de tipul de plantă, de recoltă și stadiul dezvoltării acesteia. „Aplicația îi ajută pe fermieri să își salveze recolta, în caz de vreme rea”, spune Robin Molnar din echipa Space Cats.

Echipa The ArkTech a dezvoltat SlideScape – o aplicație creată să ajute la minimizarea efectelor devastatoare în caz de dezastre naturale cauzate de alunecări de teren. Aplicația furnizează informații despre alunecări de teren și poate îmbunătăți procesul de salvare. Cei interesați să studieze activitățile Pământului, dar și turiștii care se pregătesc de o excursie și vor să se asigure că nu sunt pericole sunt printre cei care ar putea beneficia de această aplicație, crede echipa. Aplicația poate fi utilă și în procesul de salvare a victimelor unui potențial dezastru natural.

Icarus e cealaltă echipă clujeană nominalizată – pentru o platformă care are în centru potențialului energiei solare, pe o piață în care panourile fotovoltaice au devenit tot mai populare. Platforma va include și o unealtă pentru a-ți planifica consumul de energie. „Scopul proiectului nostru este să vorbim despre energia solară într-un limbaj pe care să îl înțeleagă toată lumea: consum și bani. Intenționăm să simplificăm felul în care pot fi generate datele și să oferim această informație pentru orice locație de pe Pământ”, spun membrii echipei.

Găsiți și informații despre echipele nominalizate în București și Timișoara

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.