Închide

Cu banii în cont, primarul Floreștiului nu are niciun pronostic în privința finalizării Centurii

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 06, 2017 1 1211

A trecut vara, dar încă nu e clar de ce firma Diferit nu s-a apucat nici până astăzi să lucreze la centura de sud a Floreștiului. Autorizația de șantier a fost eliberată încă de la jumătatea lunii aprilie, 2017, banii pentru lucrări au fost și sunt încă disponibili, procesul de exproprieri s-ar fi încheiat, dar edilul comunei Florești, Horia Șulea, n-are vreo explicație pentru faptul că Diferit n-a lucrat nici măcar un metru la drumul de ocolire care are ca scop să degreveze traficul de pe șoseaua principală. Și totuși, unde e blocajul?

„Din punctul meu de vedere, Diferit putea începe lucrările oricând. N-a existat niciun motiv care să-i împiedice. Am înțeles că strategia lor a fost să înceapă cu porțiunea dinspre Cluj Napoca. Ca atare, este nevoie și de autorizația Consiliului Județean. Sper că vor începe să lucreze imediat ce autorizația o să fie eliberată. Nu pot eu să explic de ce țin să înceapă dinspre Cluj. N-am cum să intervin. N-am cum să intervin în afara legii. E scurtă limita până la abuz în serviciu. În mod normal trebuia să înceapă cu porțiunea de la Metro – Polus, pentru că acolo lucrările sunt mai complexe, sunt implicate foraje orizontale, diferite tipuri de săpături. Eu așa știu, că în construcții începi cu etapele mai grele. Ei țin, musai, să înceapă dinspre Cluj Napoca”, a comentat Șulea. Diferit nu-i dă lui explicații, cel puțin asta susține primarul Floreștiului. „Am avut la început mici contre, legat de lucrări, dar acum nu am mai vorbit cu nimeni de la Diferit. Le-am trimis notificare și nu ne-au dat niciun răspuns”, spune Șulea. El a mai ținut să precizeze că reprezentanții Diferit nu au solicitat, până în prezent, costuri în plus  pentru lucrări și că niciodată nu s-a adus în discuție ipoteza că suma prevăzută în contractul cu care s-a câștigat licitația (37,8 milioane de lei) ar fi prea mică.

Ce nu spune primarul

Un amănunt foarte important pe care Șulea omite să-l amintească e faptul că pentru acest proiect de centură era nevoie de autorizația de construire emisă, integral, de Consiliului Județean Cluj, având în vedere că cei 200-300 de metri de pe teritoriul municipiului Cluj Napoca nu pot fi tratați separat din prunct de vedere urbanistic, în cadrul acestui proiect de drum. Legea spune că atâta timp cât proiectul de drum implică două unități administrativ teritoriale, sarcina privind eliberarea autorizației de construire revine Consiliului Județean. În consecință, chiar dacă Primăria Florești a eliberat o autorizație de construire (de fapt, de amenajare de șantier) în aprilie, 2016, compania Diferit nu se poate apuca de treabă până când Consiliul Județean nu eliberează de asemenea o autorizație de construire.  Cu alte cuvinte, în acest moment, nu există încă autorizație de construire pentru acestă Centură, iar Diferit nu se poate apuca de lucru pe nicio porțiune.

De ce Consiliul Județean n-a eliberat autorizația de construire

Consiliul Județean Cluj întârzie să dea autorizația de construire pentru că Primăria Florești nu a a depus încă o cerere în sensul acesta. Potrivit reprezentanților administrației județene, certificatul de urbanism privind eliberarea acestei autorizații de construire s-a emis încă de la începutul anului 2015. De atunci și până acum, Primăria Florești împreună cu firma care a realizat proiectul centurii (Luca Way), aveau posibilitatea să solicite autorizația de construire, lucru care nu s-a întâplat. De ce? Răspunsul ar fi destul de simplu. Nu toate parcelele prevăzute pe culoarul centurii ar fi fost expropriate. Potrivit surselor Actual de Cluj, exproprierile de pe teritoriul comunei Florești au fost deja înscrise în registrul Agenției de Cadastru, însă nu și cele de pe tertoriul municipiului Cluj Napoca. Pentru ca administrația județeană să poată elibera autorizația de construire, Primăria Florești are obligația să trimită o cerere însoțită de documentul care să ateste că întreg culoarul de exproprieri a fost înscris în registrul Agenției de Cadastru.  Aceleași surse au informat că în perioada imediat următoare ar urma să fie soluționate și exproprierile de pe teritoriul municipiului Cluj Napoca, astfel încât Consiliul Județean să poată elibera autorizație de constuire în regim de urgență.  Din acel moment, Diferit ar avea ca termen 6 luni, să finalizeze lucrările.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.