Închide

Cronologia Marii Uniri la Cluj: cum a preluat România administrația orașului și de ce a durat 2 luni până la primul document oficial

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 01, 2017 1 3994

România sărbătorește Marea Unire la 1 Decembrie, data Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, dar preluarea administrației maghiare de către România a durat luni de zile și în mare parte administrațiile au mers în paralel.

Primul eveniment legat de unire, la Cluj, a avut loc în 31 octombrie 1918, la mai bine de o lună înainte de adunarea de la Alba Iulia; atunci tinerii studenți, ofițerii armatei maghiare care se afirmau ca români și intelectualii civili din oraș se adună la banca „Economul” (foto), la inițiativa avocatului Amos Frâncu, unde au loc cuvântări înflăcărate și se ia decizia ca soldații români din armata maghiară să depună jurământul către Senatul Național Român din Ardeal, ca organ al Marelui Sfat Național. Tot atunci se înființează și consiliile și gărzile naționale, precursoarele paralele ale viitoarei administrații românești.

 

 

Trei zile mai târziu are loc o nouă astfel de întâlnire, tot la banca „Economul” – 200 de intelectuali, militari și studenți, aceștia din urmă fiind și majoritari. O delegație formată din șase ofițeri condusă de Amos Frâncu se prezintă la Senatul Maghiar, care ia act de deciziile de la „Economul” și declară că nu vor împiedica înființarea și înarmarea gărzii românești.

Garda românească se înființează în chiar următoarea zi, cu o slujbă religioasă; un steag tricolor ascuns în catedrala greco-catolică „Schimbarea la față” e sfințit și apoi arborat pe banca „Economul” – va fi dat jos doar peste două luni, la intrarea armatei române din Cluj, în 24 decembrie.

Trei săptămâni mai târziu, în 27 noiembrie, se stabilesc delegații din Cluj la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia; primii aleși sunt doctorii Emil Hațieganu, Valentin Poruțiu, Augustin Pordea, Antonie Mandeal și Petru Barițiu, Amos Frâncu, Ioan Giurgiu, Nicodim Cristea, Iuliu Muja și Pavel Alb, respectiv doctorul Emil Dandea și Virginl Marian, aceștia din urmă studenți. Au fost delegate și două femei, Maria Popp și Sidonia Docan. Delegația din Cluj numără 39 de persoane, care pornesc spre Alba Iulia cu un tren special ce numără, în total, o mie de pasageri, în 30 noiembrie.

Despre ziua Marii Adunări Naționale din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia notăm, după cum descrie atmosfera clujeanca Sidonia Docan, „lume imensă, grupuri pitorești de țărani din toate ținuturile”, și adaugă: „cu mare emoție și mulțumire privesc aceste mândre și demne figuri”.

La întoarcerea spre Cluj, în ziua următoare, doctorul în drept Amos Frâncu află de la oficiile de siguranță că se plănuiesc atacuri asupra băncii „Economul” din Cluj și asupra steagului românesc.

____

Durează însă o vreme până când administrația orașului e preluată de români: primul primar român e înscăunat în ianuarie, e Iulian Pop, iar primul document în românește ce figurează la registratura Primăriei e datat 21 februarie 1919. Documentul e, după cum notează registratura – un formular-tip în maghiară – „raportul despre prelucrarea oficiului silvic orășenesc și protocolul de preluare”.

Citește și:

Cum a intrat armata română în Cluj în ajunul Crăciunului, în 1918, după terminarea Marelui Război

Un comentariu

Scrie un comentariu