Închide

Creştere de 10% a preţurilor cerute pe apartamentele din Cluj-Napoca, în doar şase luni. Explicaţia specialiştilor: „tendinţă speculativă”

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 05, 2017 0 620

Clujul conduce în topul creşterilor preţurilor apartamentelor din România cu un plus de 10% în doar şase luni, arată cea mai recentă analiză a unui important portal imobiliar. Sumele se referă la preţuri cerute de proprietari, dezvoltatori şi agenţii pentru apartamentele intermediate de portal, nu la preţuri de tranzacţionare, dar reflectă aşteptările celor care vând. Piaţa nu poate menţine în viitor un asemenea ritm, avertizează specialiştii. Preţurile din Bucureşti sunt în medie de 1203 euro/mp, în vreme ce la Cluj-Napoca acestea au ajuns la 1372 euro/mp. Asta în condiţiile în care, la limita superioară, în Cluj-Napoca poţi găsi chiar şi oferte în care preţul unui apartament trece de 2000 de euro/ mp. În ciuda costurilor ridicate, Clujul e în continuare în top şi în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii imobiliare, iar dezvoltatorii, inclusiv cei din afară, au planuri de extindere cu proiecte aici.

După un avans de 0,5% în luna iunie, suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național (noi și vechi) s-a majorat cu 6,7% în prima jumătate a acestui an, ajungând la 1.120 de euro pemetru pătrat util (față de 1.050 de euro la finele lui decembrie 2016), arată analiza Imobiliare.ro. Cu o singură excepție, locuințele noi s-au scumpit vizibil mai mult decât cele vechi în perioada analizată, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. O creștere de două cifre – cea mai mare dintre cele șase centre regionale monitorizate – a avut loc în Cluj-Napoca. „În ciuda unei tendințe inițiale de temperare, pretențiile vânzătorilor din acestoraș au consemnat un salt important spre jumătatea anului, în special pe segmentul nou. La polul opus, cea mai redusă marjă de creștere a fost înregistrată în această perioadă în București”, notează Imobiliare.ro.

Astfel, cu un plus de 10% la șase luni, capitala Transilvaniei și-a reluat locul 1 în clasamentul național al celor mai mari creșteri de preț. Chiar dacă în topul preţurilor conduce de luni bune, Clujul a cunoscut şi o temperare a nivelului de creştere. Dar şi-a „revenit”. Pentru locuinţele clujene se cere azi, în medie, 1.372 de euro pe metru pătrat util, față de 1.247 de euro pe metru pătrat util la începutul anului – și, respectiv, față de 1.349 de euro pe metru pătrat la final de mai (o diferență de 1,7%), conform datelor Imobiliare.ro. În prima jumătate din 2017, apartamentele vechi din oraș s-au apreciat cu 9,6%, de la 1.279 la 1.402 euro pe metru pătrat (o creștere de 2,6% a avut loc doar în luna iunie). Cel mai mult au crescut preţurile cerute pentru apartamentele noi: cu 12,3% în decurs de numai șase luni (de la 1.184 la 1.330 de euro pe metru pătrat util), ceea ce a contribuit la micșorarea vizibilă a diferenței de preț față de piața veche.

Care sunt explicaţiile pentru un astfel de salt şi cât de „sănătos” poate să fie? „După părerea noastră, acest ritm este prea alert pentru condiţiile actuale de piaţă. El are la bază o tendinţă speculativă a proprietarilor, care, pe baza creşterii cererii şi unui stoc insuficient de apartamente noi, cresc constant preţurile. Piaţa nu poate menţine pe termen mediu un asemenea ritm. Spre comparaţie, în Bucureşti, o piaţă mai matură, ritmul de creştere este de două ori mai mic„, punctează pentru Actualdecluj.ro Daniel Crainic, director de marketing al Imobiliare.ro.

Amintim că, în urmă cu câteva săptămâni, proprietarul uneia din marile firme de audit, consultanţă şi evaluare din ţară, cu sediu la Cluj, trăgea un semnal de alarmă și spunea că piața imobiliară se aproprie de o nouă bulă, care va exploda. “Atitudinea, comportamentul jucătorilor pe piață, asemănătoare cu perioada de dinaintea crizei, mă face să cred că nu va trece mult timp și ne vom confrunta cu o nouă bulă imobiliară, cu începuturile unei noi crize în această industrie”, a spus Adrian Crivii, CEO Darian DRS. Mai multe AICI

Datele de la cadastru arată că, deşi prețul pe metru pătrat depășește chiar și Bucureștiul, contractele de vânzare-cumpărare se numără cu miile: județul Cluj e cea mai activă piață imobiliară din țară după Capitală. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară arată că în primele cinci luni ale acestui an au fost înregistrate, la nivel național, 234.525 de vânzări de imobile. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în primele cinci luni ale acestui an, în București – 26.673, Cluj – 15.646 și Ilfov – 13.320. Mai multe cifre AICI

În vreme ce clujenii resimt tot mai greu preţurile ridicate din cea mai scumpă piaţă imobiliară a ţării, iar experţii avertizează despre o posibilă nouă criză în România, dezvoltatorii fac planuri să se extindă la Cluj. Un exemplu recent: organizatorii unui târg imobiliar din Bucureşti vorbeau despre cum “provincia înghite tot mai mult din investițiile dezvoltatorilor”. În topul oraşelor mari unde aceştia îşi deschid şantiere se află Cluj-Napoca, Constanța şi Braşov, au menţionat organizatorii ediţiei de primăvară a târgului imobiliar naţional tIMOn.

Clujul e zona care a atras în 2016 cel mai mare interes pentru tranzacții imobiliare, dar e și cel mai scump oraș din țară pe acest segment, arată şi un studiu al rețelei de agenții RE/MAX privind evoluția pieței imobiliare în 2016 și așteptările pentru 2017.

Preţuri în ţară

Spre comparaţie, să vedem şi cum au evoluat pretenţiile proprietarilor în celelalte mari oraşe ale ţării analizate de Imobiliare.ro:

Iașiul se situează pe locul al doilea în clasamentul creșterilor de preț la șase luni, cu un plus de 9,6% (de la 854 la 936 de euro pe metru pătrat util), în vreme ce în iunie a avut loc un avans de 1%. În Timişoara, prețul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare s-a majorat cu 0,6% în iunie și cu 8,2% în primul semestru din 2017 (de la 1.027 la 1.111 euro pe metru pătrat util).În Constanţa, pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu 1,5% în iunie și cu 7,3% în prima jumătate a anului (de la 973 la 1.044 de euro pe metru pătrat util).În Braşov, indicele Imobiliare.ro relevă o creștere de preț de 0,6% în luna iunie și una de 6,2% în primul semestru din 2017 (de la 900 la 956 de euro pe metru pătrat util).

În ciuda unor tendințe diferite resimțite pe piața veche și pe cea nouă, locuințele din Capitală s-au menținut, per ansamblu, la un nivel de preț constant în iunie față de mai, respectiv 1.203 euro pe metru pătrat util. Pe parcursul primei jumătăți a anului însă, acestea s-au scumpit cu 5,4%, de la 1.141 de euro pe metru pătrat util la începutul lunii ianuarie. Apartamentele vechi s-au apreciat cu 5% în decurs de șase luni (de la 1.090 la 1.144 de euro pe metru pătrat), iar cele noi cu 7% (de la 1.172 la 1.254 de euro pe metru pătrat).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.