Închide

„Corecturi” pe noul Plan Urbanistic General: s-a reaşezat centura de ocolire

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 31, 2015 0 3755

Intrat în vigoare de abia trei luni şi după câteva săptămâni în care s-au formulat şi discutat diverse plângeri ale proprietarilor de terenuri din oraş, noul regulament de construire a oraşului primeşte ajustări. Consilierii locali votează la şedinţa de mâine pe tema proaspăt intratului în vigoare Plan Urbanistic General: unul dintre proiectele de hotărâre pentru şedinţa din 1 aprilie vizează revocarea, în parte, a hotărârii de Consiliului Local din 22 decembrie privind aprobarea documentației „Actualizare PUG”. Asta ca urmare a admiterii plângerii prealabile formulate de proprietarul unui teren din Borhanci căruia noul PUG îi trasa centura de ocolire prin mijlocul terenului, preluând un proiect anterior. Şeful de proiect PUG spune că e vorba de o „corecţie” şi că, după această modificare, proprietarul ştie ce poate să facă pe terenul proprietate privată şi e liber să îşi valorifice proprietatea neafectată de traseul centurii, după ce a fost blocat câţiva ani.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat AICI.

În cadrul ședinței de la final de ianuarie a fost prezentată plângerea prealabilă a proprietarului de teren Andrei Vereșiu, prin care acesta a solicitat ca documentația de actualizare a PUG să fie aprobată respectând o decizie a Curții de Apel din 2010, respectiv ca terenul pe care îl deține să nu fie traversat de drumul de ocolire a municipiului, tronsonul Calea Turzii – Borhanci. După acceptarea acestei solicitări, urma ca traseului drumului să fie modificat, iar construirea să se facă în baza unui Plan Urbanistic Zonal întocmit ulterior.

În urma întâlnirilor care au avut loc în acest început de an s-a ajuns, alături de proiectant și solicitant, la lămurirea câtorva aspecte, sunt informaţi consilierii locali în referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre. Astfel, a fost stabilit în detaliu traseul drumului de ocolire şi terenul neafectat de acesta, precum şi faptul că centura va avea secțiunea de 23 de metri și va fi amplasată pe latura nordică a parcelei. Terenul neafectat de drum va avea încadrarea funcțională UM1 (funcţiuni mixte), iar construirea va fi făcută în baza unui Plan Urbanistic Zonal. Vereșiu a mai solicitat un schimb de teren, în situația în care parcela afectată va trece în proprietatea Consiliului Local, iar în subsidiar plata despăgubirilor pentru repararea prejudiciului creat prin ocuparea terenului și prin diminuarea valorii sale.

Subiectul proprietarului căruia o viitoare centură de ocolire i-a fost trasată pe teren şi preluată în PUG, în ciuda unor sentinţe judecătoreşti, a mai fost discutat în Consiliul Local, în decembrie, înainte de aprobarea noului regulament. Noul Plan Urbanistic General i-a trasat centura de ocolire (Mănăștur-Someșeni) prin mijlocul terenului de 5 hectare pe care îl deține în zona Borhanci, s-a plâns atunci proprietarul. Acesta a mai arătat că are o sentință definitivă prin care a anulat ultimul plan de urbanism (PUZ modificator) aprobat de Consiliul Local prin Hotărâre în 2007. PUG-ul nou n-a ținut cont de hotărârea instanței, deși e una definitivă și irevocabilă. Ioan Andrei Vereșiu a luat cuvântul la ședința ordinară a Consiliul Local și a semnalat primarului și consilierilor nedreptatea pe care noul PUG i-o face. Şeful de proiect al noul PUG, arhitectul Adrian Borda, a explicat că artera ocolitoare prin sudul orașului e un element vital pentru dezvoltarea acestuia și că prin noul PUG, respectivele terenuri pe care se dezvoltă centura sunt prevăzute ca servituți de utilitate publică și marcate în consecință. Adică ele trebuie expropriate în momentul executării. Vereșiu a mai subliniat şi că au trecut șapte ani de când primăria a pus interdicții de construire pentru această încă nerealizată centură și că, în plus, propune un drum de 40 de metri care îi trece fix prin mijlocul terenului, cu zona de protecție, aşa că el nu îl poate utiliza, deși e proprietar.

Citeşte şi

Cum a pălit și primarul și premierul: Boc – Iisus în urbanism aduce primele procese împotriva noului PUG

Corecţiile şi proiectul centurii

În urma celor mai recente discuţii între proprietar, primărie şi proiectant PUG se pare că s-a ajuns la o soluţie, după cum explică Adrian Borda, şeful de proiect. „Pe terenul dânsului s-a făcut o corecţie”, spune arhitectul. Astfel, traseul drumului s-a mutat cu câţiva metri, au fost eliminate fâşiile de protecţie, iar terenul pe care îl poate folosi proprietarul privat a rămas de-o parte a arterei şi nu mai e „secţionat” de aceasta. După aceste „corecţii” şi lămuriri, proprietarul ar trebui, conform proiectanţilor, să poate să valorifice bucata de teren care rămâne neafectată, adică aproximativ 3,5 ha. Mai urmează însă capentru terenul pe care îl „ia” oraşul (şi centura) să se îndeplinească procedurile de expropriere. „Acesta era un punct important, care afecta un proiect important – centura – şi este acum clarificat”, a conchis Borda.

Citeşte şi

Surprize-surprize. A mai apărut o problemă de tranșat în Consiliul Local, pe lângă DA-ul pentru plângerile prealabile la noul PUG

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.