Închide

Contribuabilii clujeni pot decide cum se vor cheltui 2 milioane de euro din bugetul Clujului

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - iun. 20, 2017 0 545

Noul proiect de bugetare participativă al Primăriei Cluj anunțat ca unic în România și conenctat la era smarphon-urilor și Internetului va fi lansat în a doua jumătate a lunii iunie. Cel puțin asta au anunțat oficialii instituției. Prin acest proiect clujenii vor putea decide pe ce proiecte se vor cheltui circa 2 milioane de euro din bugetul anului 2018 și va fi o direcție în care Clujul își propune să dea tonul în România pentru responsabilizarea și implicarea oamenilor în luarea deciziilor la nivel local cu aqjutorul tehnologiei.

Bugetarea participativă dorită de Primăria Cluj implică crearea unei platforme pe care, prin intermediul smatphon-urilor, omenii pot veni cu proiecte privind amenajarea de spații publice, spații verzi, sau alte lucruri necesare în cartierele în care locuiesc, cu o limită de buget pentru fiecare proiect (50.000-80.000 euro). Proiectele vor fi mai întâi analizate în ceea ce privește legalitatea. Apoi, pe categorii, proiectele propuse vor fi postate pe platformă și o perioadă de timp vor putea fi votate. În funcție de rezultatul votului se va face o ierarhie pentru fiecare categorie (primele 5 proiecte), urmând ca din nou inițiativele din top să fie votate. Cele care primesc cel mai mare număr de voturi au șanse să fie implementare de către primăriei.

Prin acest sistem pe care primarul l-a studiat într-o vizită recentă la Primăria din Braga, contribuabilii clujeni vor putea decide cum se vor cheltui circa 2 milioane de euro din bugetul orașului pe anul 2018.

Primăria Cluj a mai încercat un proiect-pilot de bugetare participativă în cel mai mare cartier al orașului, Mănăștur, în anul 2013. Adică a organizat întâlniri cu cetățenii (administratori de bloc) care au spus ce fel de proiecte își doresc. Modelul era: cetățenii decid, primăria finanțează proiecte pe bugetul anului următor. În limita unei sume de bani – două, patru, cinci milioane de euro – cetăţenii, în urma dezbaterilor, decid ei pe ce se investeşte, că e vorba de modernizarea unui cinematograf, de scări rulante la un pasaj pietonal, de un nou parking suprateran, de un nou parc care să se creeze, ei sunt aceia care decid, printr-o participare civică, iar primăria se obliga să finanțeze respectivele proiecte. Așa s-au inițiat în cartier proiecte de parkinguri, reabilitări de zone dintre blocuri sau s-a modernizat Cinematograful Dacia și strada Mehedinți.

În 2015, proiectul de bugetare partivipativă a continuat, însă sub o altă formă. Asociația care a adus titlul de Capitală Europeană a Tineretului la Cluj în 2015, Grupul Pont, a generat un mecanism (cu bani norvegieni) prin care tinerii să propună proiecte mici pentru oraș, iar primăria să le finanțeze. Așa, timp de doi ani, administrația a alocat circa 400.000 lei anual pentru astfel de proiecte. Modelul era tot cel al unei înscrieri on-line a proiectelor (în limita unui buget mic), votul lor, ierarhizarea și finanțarea inițiativelor în limita sumei disponibile. Proiectul de bugetare participativă a continuat și în 2016.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu