Închide

Concurs pentru intrările în oraș pe modelul Filarmonicii. Primăria schimbă regula, cere echipe cu arhitect și dă premii de 120.000 de lei

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 12, 2014 0 1400

Administrația locală și-a asumat, din nou, organizarea concursului pentru marcarea vizuală a porților de intrare în oraș. Acesta a fost lansat în 12 decembrie și are ca dată limită de înscriere finalul lunii ianurie.

De data aceasta, după două inițiative similare (una a primăriei și cealaltă a Asociației Cluj-Napoca 2021) care au eșuat, primăria schimbă regulile concursului. Cere echipe care să aibă în componență un arhitect cu drept de semnătură, iar tema de concurs implică creearea unui sistem complex de afișaj la cele șase intrări în oraș în conexiune cu orașul și cartierele.

Propunerile vor fi ierarhizate de un juriu format din Radu Munteanu, Ligia Subțirică, Ioan Solovăstru, Szabolcs Guttmann, Mihaela Agachi, Tudor Giugiu, Iona Sbârciu, Florin Moroșanu și Romulus Zamfir.

Calendarul concursului

Propunerile se trimit primăriei până în 30 ianurie 2015. Între 2 și 9 februarie proiectele vor fi expuse publicului și juriul de va evalua. Numele celor care le-au realizat vor fi cunoscute și de juriul după semnarea procesului verbal de stabilire a câștigătorilor.

În 16 februarie va fi anunșat rezultatul

Care sunt premiile

Premiul I este estimat la 100.000 de lei și reprezintă contractul de proiectare pe care câștigătorul în va încheia, conform legii, cu primăria.

Premiul doi este de 12.000 lei iar premiul III de 8.000 lei.

Contravaloarea premiilor va fi asigurată din bugetul local al lui 2015. De asemenea, costurile de execuție vor fi susținute tot de administrația locală,

De ce s-a eșut până acum cu amenajarea intrărilor în oraș

Concursul primăriei se numește generic SERVICII DE PROIECTARE PENTRU OBIECTIVUL – INTRĂRILEORAȘULUI – CONCURS DE IDEI PENTRU UN SISTEM DE COMUNICARE INTEGRAT ÎN CLUJ-NAPOCA. Un deziderat al acestuia este să producă un sistem de marcare – expresie a identității comunității clujene, multidimensională, MULTICULTURALĂ și inclusivă. Până acum nu s-a reușit la acest capitol întrucât, de fiecare dată când se discuta despre totemurile de intrare în oraș apărea discuția legată de plăcuțele bilingve și trilingve – Cluj-Napoca – Kolozsvar-Klausenburg, pe care administrația locală a refuzat să le monteze, deși comunitatea maghiară din oraș le-a cerut dintotdeuna. 

Actualul concurs pornește de la inițiativa de anul trecut a Asociației Cluj-Napoca. Tema este asumată de arhitectul-șef al municipiului.

Asociaţia care se ocupă de dosarul de candidatură a oraşului la titulatura de Capitală Culturală Europeană şi-a asumat pentru 2013 să pună pe masa primăriei un caiet de sarcini pentru o instalaţie care să marcheze intrările/ieşirile din oraş. În acest sens a elaborat un proiect şi a cerut finanţarea de 40.000 de la CL pe care a și obținut-o. Proiectul viza organizarea unui concurs de proiecte în care să rezulte o identitate vizuală europeană pentru intrările şi ieşirile din oraş care să ia locul actualelor monumente comuniste. Numai că Asociația nu a mai putut face respectivul concurs – premiile au fost mici, nu s-au putut motiva competitori reali și obține calitatea dorită pentru un oraș care vrea să fie Capitală Culturală Europeană.

Acum câţiva ani, administraţia locală, condusă tot de primarul Emil Boc, a mobilizat 11.000 de lei pentru un concurs de proiecte similar la care au participat doar persoane fizice, două dintre acestea fiind premiate. Ideea rezultată nu a fost însă pe placul arhitecţilor din Comisia de Urbanism a primăriei care a criticat rezultatele, motiv pentru care municipalitatea nici nu le-a pus în practică. Reprezentanţii CTATU au respins în vara lui 2008 cele două propuneri declarate câştigătoare în urma concursului de idei pentru obeliscurile ce vor fi amenajate la intrările în municipiu.

„Macheta respectivă nu avea nicio legătură cu oraşul şi nu poate fi îmbunătăţită. Noi am recomandat primăriei, pentru că nu este o chestiune stringentă, să reorganizeze concursul, dar şi să fixeze o miză. Discuţia este mai largă. Mai întâi de toate, nu cred că primăria şi-a fixat exact locurile unde va monta aceste semne care marchează intrările şi ieşirile din oraş. Aceasta este o altă chestiune, care implică o dezbatere pe tema unde începe şi unde se termină Clujul”, afirma, la acea vreme, preşedinte Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş.

20141212131115231


 Foto: adevarul.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.