Închide

Conferință națională la Cluj: cum ar putea fi redus numărul picioarelor amputate din România cu până la 85%

Sănătate by Actual de Cluj - mai 02, 2017 0 254

Mii de amputări de picioare în fiecare an în România – numărul ar putea scădea substanțial, cu până la 85%, dacă ar fi recunoscută o meserie nouă, spun promotorii acestei idei.
E vorba de meseria de podiatru, pe care o asociație înființată în 2015 la Cluj încearcă de doi ani să o introducă în lista meseriilor recunoscute; podiatrul ar urma să facă parte dintr-o echipă interdisciplinară care evaluează piciorul diabetic, dă recomandări și ia măsuri pentur ameliorarea stării de sănătate pentru ca acesta să nu fie amputat.
Persoanele cele mai vulnerabile la amputarea picioarelor sunt persoanele cu diabet zaharat. „Reducerea ratei amputațiilor asociate diabetului zaharat, la nivel național, reprezintă cel mai important obiectiv, având în vedere că zilnic, în România, se produc aproximativ 62 de amputații în rândul persoanelor cu diabet”, spune președintele asociației, Norina Gâvan. „O echipă interdisciplinară care să includă și un podiatru ar însemna reducerea cu până la 85% a amputațiilor la nivelul membrelor inferioare”.
Asociația de podiatrie organizează azi și mâine la Cluj o conferință-dezbatere națională, la inițiativa Federației Internaționale a Podiatrilor, pentru recunoașterea acestei meserii.

Gâvan spune că e nevoie și de o facultate de profil, care să formeze podiatrii. Aceasta adaugă că în evidențele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate figurează nu mai puțin de un milion de români bolnavi de diabet zaharat, iar un studiu arată că numărul e de fapt de două milioane.

Ioan Andrei Vereșiu e conferențiar la UMF Cluj. „N-o să înțeleg niciodată de ce o lege votată acum doi ani nu are nici acum instrucțiuni de folosire. Dezinteresul pentru aceste aspecte este absolut demoralizant pentru cei care încearcă”, spune el. „Ce e complicat în a face o nouă meserie? Fiecare parlamentar are angajați în jurul lui, câțiva ar putea legifera urgent acest lucru”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu