Închide

Clusterul Cluj IT face strategie de „smart city” pentru… Oradea

ActualitateEconomie by Actual de Cluj - iul. 18, 2016 0 580

Asociația Cluj IT, care adună mai multe companii clujene din domeniu și instituții, ajută primăria municipiului vecin, din Bihor, să facă din Oradea „smart city”. Mai precis, clusterul clujean dezvoltă strategia integrată de informatizare a municipiului Oradea, anunță azi reprezentanții Cluj IT. Este prima abordare structurată din România înspre dezvoltarea unui Smart City (oraș inteligent). Strategia va fi realizată în termen de șase luni, iar la final Oradea va avea cadrul necesar pentru a ști cum să conecteze într-o singură platformă toate serviciile și bazele de date online ale instituțiilor locale, spun inițiatorii demersului. 

Strategia de informatizare a municipiului Oradea reprezintă cel mai complex demers de acest tip din România și va duce la crearea primului Smart City al țării noastre”, a declarat Stelian Brad, președintele Cluj IT.Potrivit reprezentanților Primăriei Oradea, unul dintre obiectivele majore ale proiectului este creșterea calității vieții locuitorilor. „Când cetățeanul depinde de orarul unei casierii pentru a-și plăti o anumită taxă sau pentru a face o sesizare către o instituție, atunci calitatea vieții sale nu este una foarte bună. În aceste condiții, tehnologia ne poate ajuta să nu depindem de timp și de spațiu în raporturile normale cu o instituție. Proiectul este cel mai complex din România din punctul de vedere al abordării și face din Oradea un model de bună practică”, a explicat city-managerul municipiului Oradea, Eduard Florea. Directorul STS, generalul Marcel Opriș, a amintit și proiectul digital de la alegerile locale – verificarea rapidă a alegătorilor cu ajutorul tabletelor din secțiile de vot, și a punctat importanța dezvoltării unor asemenea proiecte tehnologice.

Ce înseamnă „smart Oradea”

Potrivit inițiatorilor demersului, programele gândite vor viza integrarea simultană a zece arii tematice. Administrația inteligentă va aduce și conectarea tuturor serviciilor și a bazelor de date online ale tuturor instituțiilor din municipiu; mobilitatea inteligentă va viza soluțiile digitale pentru trafic și parcări în spații publice, iar locuirea inteligentă va include atât locuințele inteligente, cât și medicina digitală. Educația și cultura sunt și ele vizate, alături de comunitate. Infrastructura inteligentă va acoperi și zona de clădiri, în timp ce energia va fi vizată prin cogenerare și combinare de surse de energie complementare. Mediul, afacerile și securitatea informatică reprezintă, de asemenea, zone tematice ale acestei strategii.

Inițiativa primăriei Oradea s-a conturat la începutul acestui an, folosind modelul Luxemburgului. Asociația Cluj IT a câștigat licitația organizată de municipalitatea orădeană pentru acest proiect și la care au fost depuse șapte oferte, valoarea contractului fiind de 132.000 de lei plus TVA. Experții cooptați de Primăria Oradea pentru selecția câștigătorului au fost Serviciul de Telecomunicații Speciale Bihor și Oradea Tech Hub.

Cluj IT este o asociație de tip cluster inovativ înființată în octombrie 2012. Numără în prezent 50 de membri: 34 de companii de IT cu peste 4.000 de angajați și cifră de afaceri cumulată de peste 100 de milioane de euro, universități și institute de cercetare, instituții publice și organizații catalizator. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare