Închide

Clujul se bate pe harta birourilor cu Iașiul, Timișoara și Brașovul. Câștigă Capitala

EconomieRecomandarea redacțieiTop News by Kristina Reştea - ian. 22, 2015 0 1696

 

Cu 21 de imobile, Clujul este, după București, al doilea cel mai bine reprezentat oraș din țară pe harta națională a clădirilor de birouri, realizată (chiar pe hârtie) de compania internațională de consultanță imobiliară Jones Lang LaSalle.

Echipa JLL a realizat o hartă cu imobilele de birouri din principale centre economice din țară: București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov. Cea mai populată hartă este, evident, cea a Bucureștiului, pe care apar 142 de clădiri existente de birouri. De asemenea, în Capitală dezvoltatorii au mai anunțat lansarea a încă 30 de imobile. În afara Bucureștiului, Clujul stă cel mai bine, ca număr de centre de afaceri. Astfel, pe harta celui mai mare oraș din Transilvania sunt reprezentate 21 de clădiri de birouri, în Timișoara sunt 11, în Iași 18, iar în Brașov – 10.

 

DSC_1687

 

„E o mișcare contra-curent într-o lume a omniprezentului GPS, dar care are simbolistică aparte de stabilitate. Publicarea acestor hărți reprezintă în mod clar trendul ascendent pe care piața închirierilor de birouri îl are în contextul dezvoltării fulminante în România a industriei IT și a serviciilor externalizate non-IT”, spun reprezentanții JLL.

 

 

DSC_1696

 

Cu trei mari proiecte în derulare în această perioadă, Clujul își va consolida poziția pe piață și în anul care tocmai a început. „În 2015, piața clădirilor de birouri din Cluj se apropie de maturitate o dată cu finalizarea proiectelor aflate în prezent în dezvoltare (fazele II, n.red.): The Office (NEPI-Ovidiu Șandor), Liberty Technology Park (Fribourg) și Cluj Business Center (Felinvest), care vor duce stocul de birouri moderne la peste 200.000 mp”, a menționat pentru Actualdecluj.ro Dan Zaharia, senior leasing consultant Extind Management, care a contribuit la actualizarea hărților cu clădirile de birouri moderne pentru Iași și Cluj-Napoca.

 O dată cu lansarea noilor centre de afaceri de mari dimensiuni se așteaptă nu doar intrarea unor noi jucători pe piața locală, ci și reașezarea companiilor deja operaționale cu sedii. “Cred că în 2015 va fi mai pregnantă tendința de consolidare a operațiunilor marilor companii de IT și Outsourcing în clădiri moderne, cu suprafețe mari pe nivel și cu multe servicii adiționale disponibile în clădire sau în proximitate pentru angajații din acele clădiri. De exemplu: mai multe posibilități de a lua masa, farmacii, săli de conferințe modulare, grădinițe în limbi străine, after-school, săli de fitness. O caracteristică specifică pieței de birouri din Cluj este dezvoltarea propriilor clădiri de birouri de către marile companii de IT, cum ar fi cazul celor de la iQuest și FortecH. De asemenea, Clujul este în avanpostul orașelor verzi din România întrucât aproape toate noile dezvoltări de clădiri de birouri clasa A sunt dublate de un efort de certificare ca imobile verzi la standarde internaționale (LEED, BREEAM)”, a completat Zaharia.

 

DSCF7414

 

Conform datelor Actualdecluj.ro, dezvoltatorii celor trei mari centre de afaceri gândite în etape şi deja operaţionale în Cluj livrează în acest an “etapele II” şi aduc în 2015 încă aproape 4 ha de spaţii. Mai precis, doar Liberty Technology Park, The Office şi Cluj Business Center mai aduc un total de 38.000 mp de spaţii pe piaţa locală, care se află acum în şantier, au termene de predare în acest an şi caută chiriaşi în 2015.

Piaţa clujeană a fost anul trecut una dintre cele mai active la nivel naţional pe segmentul de birouri, arată o nouă analiză imobiliară. Suprafaţa de birouri tranzacţionată anul trecut în Bucureşti şi în principalele oraşe din ţară a totalizat circa 346.000 mp, cu 9,9% mai mult faţă de 2013, cu un avans de doar 5,57% în Capitală şi 61% în afară, potrivit datelor transmise MEDIAFAX de firma Esop Consulting. În afara Bucureştiului – în Cluj, Iaşi, Timişoara, Sibiu – au fost tranzacţionaţi 37.377 metri pătraţi, faţă de 23.218 metri pătraţi. În Bucureşti, volumul tranzacţiilor incluzând atât tranzacţiile de relocare, pre-închirieri, expansiuni şi renegocieri a crescut de la 291.588 de metri pătraţi la 308.353 metri pătraţi, potrivit datelor publicate de Mediafax. Anul trecut, Clujul a fost cel mai căutat oraş pentru sedii de companii, în afara Bucureștiului, potrivit unei analize a Jones Lang Lasalle. Printre noii chiriași de Cluj se numără companii ca Siemens (în Liberty Technology Park Cluj), Genpact (în United Business Center Tower) sau Yardi (în The Office).

 

Sursa foto: Liberty Technology Park

Sursa foto: Liberty Technology Park

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare