Închide

Clujul, în Top 5 cele mai „verzi” clădiri de afaceri din țară. Vezi câți metri pătrați de birouri are municipiul

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - iul. 27, 2016 0 1189

Cluj-Napoca este singurul oraș din afara Capitalei care are doi reprezentanți în clasamentul BuildGreen România al celor mai „verzi” cinci complexe de birouri din țară. Inventarul pieței din Cluj arată că orașul are 184.000 mp de birouri, clasificate în categoriile Clasa A și B.

Potrivit datelor din piaţă, în „ABC”-uri și cifre, piața de birouri din Cluj arată cam așa: stocul de birouri de clasa A ajunge la 72.000 mp, 45.000 mp sunt clasificați la nivel „A-„, clasa B cuprinde 52.000 mp (B), iar B-are 15.000 mp, în vreme ce 30.000 mp intră în categoria clasa C. Conform BuildGreen Romania, unul dintre cei mai mari auditori energetici, România a cunoscut o dezvoltare exponențială în această direcție în ultimii ani și a devenit o piață extrem de atractivă, astfel încât proiectele imobiliare lansate au implementat un standard ridicat în ceea ce privește procesul de construcție și tehnologiile. Cu peste 500.000 mp de proiecte în diverse etape, Capitala domină piața de birouri din România, iar Clujul are una dintre cele mai active piețe din afara Bucureștiului, subliniază jucătorii din piaţă.

Chiar dacă nu în toate topurile:

Clujul, pe harta închirierii de birouri în primele luni din 2016: Iașiul, Timișoara și Brașovul au luat-o înainte (Studiu)

 

Top 5 cele mai „verzi”

Conform BuildGreen România, cea mai „verde” clădire de birouri din România este Floreasca Park, dezvoltată de Portland Trust. Proiectul a atins un rating de 81,3% în ceea ce privește certificarea energetică pe baza calculelor modelului britanic BREEAM, având nivelul „Excellent”. Din Cluj-Napoca, proiectul The Office reușește să ocupe locul 2 în clasament, cu un scor de 78,48% și un rating „Excellent”. Cu o suprafață totală de aproape 40.000 mp dezvoltați și încă 17.000 mp în construcție și un rating de 78,48 puncte, echivalentul ratingului Excellent, The Office Cluj-Napoca este a doua cea mai verde clădire de birouri din România. Pe locul fostei fabrici Tricotaje Someșul s-au ridicat până acum două corpuri de birouri și se află în șantier a treia etapă din proiectul dezvoltat de fondul NEPI în parteneriat cu timișoreanul Ovidiu Șandor. Prin investiția noastră, am arătat că putem dezvolta business sustenabil și în afara Bucureștiului, mizând pe investiții locale, cu o dezvoltare etapizată. La Cluj, ne-am propus să construim o clădire de generație nouă. Conceptul The Office este unul de succes, cu vizibilitate și recunoaștere națională, clădirea noastră fiind ocupată aproape în totalitate. Tocmai de aceea, îl vom adapta și în Timișoara”, accentuează Ovidiu Șandor, antreprenor și dezvoltator timișorean. Locul 3 în clasamentul BuildGreen este adjudecat de proiectul Crystal Tower din București, dezvoltat de Plaza Development, cu un punctaj de 75,59% și un nivel „Excellent”. Clasamentul este completat de Oregon Park, dezvoltat de Portland Trust și Liberty Technology Park, proiectul dezvoltat în Cluj-Napoca de Fribourg Capital. Parcul tehnologic dezvoltat pe fosta platformă a fabricii de mobilă Libertatea a obținut certificarea BREEAM „excelent”, care vizează corpurile D și E, dezvoltate în cea de-a doua etapă a proiectului. Liberty Technology Park Cluj este primul proiect de reconversie din România certificat după schema „Major refurbishment” („Renovare majoră”). BREEAM este cea mai utilizată metodă la nivel mondial de evaluare a impactului clădirilor asupra mediului și reprezintă un standard pentru proiectarea durabilă. Potrivit datelor BREEAM, de la lansarea în 1990 și până în prezent s-au înregistrat pentru evaluare peste 2,2 milioane de clădiri din 77 de țări și au fost emise peste jumătate de milion de certificate. Evaluarea cuprinde zece categorii, iar corpurile D și E au obținut cele mai mari procentaje pentru categoriile „Utilizarea solului și ecologie”, „Transport”, „Materiale”, „Energie” și „Management”.

Dezvoltatorii noilor clădiri de birouri consideră la rândul lor că cea mai bună opțiune pentru o poziționare cât mai favorabilă pe piață este să își certifice clădirile. Spre exemplu, Novis Plaza, centrul de afaceri realizat în structura vechiului Global Plaza (clădire construită și abandonată ulterior în Tetarom I) e proiectat pentru o certificare în sistem BREEAM, anunță reprezentanții Transilvania Construcții, companie care a preluat clădirea.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.