Închide

Clujul imobiliar, extins. Cât costă apartamentele, casele şi terenurile în suburbie

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 01, 2017 0 1689

Cluj-Napoca a consemnat în ultimii ani cel mai alert ritm de scumpire a locuinţelor, pretenţiile vânzătorilor locali fiind, de ceva vreme, mai ridicate decât ale celor din Capitală, conform datelor Imobiliare.ro. În aceste condiţii, zonele de la periferia municipiului, din extensiile imobiliare ale Clujului sau din imediata vecinătate a oraşului devin opţiuni demne de luat în calcul pentru cei interesaţi de achiziţia unei locuinţe. Dacă în Cluj-Napoca preţul mediu pe mp depăşeşte 1.000 de euro în toate cartierele, în Floreşti acesta este de 836 de euro, potrivit portalului Compariimobiliare.ro, care centralizează preţurile din zonele limitrofe Clujului la început de noiembrie.

În primul rând, merită menţionat că în Cluj-Napoca aşteptările proprietarilor de apartamente, atât noi cât și vechi, au crescut cu 2% în septembrie, de la 1.426 la 1.455 de euro pe metru pătrat util, conform Imobiliare.ro. “Clujul este, de departe, oraşul în care locuinţele s-au scumpit cel mai mult faţă de pragul de jos al pieţei, valoarea actuală fiind cu aproape 78% mai mare decât punctul minim atins în ianuarie 2014, respectiv 818 euro pe metru pătrat util”, constată cei de la Imobiliare.ro.Mai multe date – AICI Pentru preţuri mai mici, deşi în condiţii de infrastructură mai dezavantajoase, investitorii s-au uitat prin jurul marelui oraş. În comuna Florești în ultimii zece ani au fost finalizate peste 16.300 de locuințe, comparativ cu 12.400 în Cluj – Napoca, arată datele centralizate de Coldwell Banker. Crescut în ritm alert, Floreştiul e şi el victimă a haosului imobiliar, iar locuitorii de aici au mari bătăi de cap cu traficul atunci când au de ajuns în oraş. Clujul nu e exemplu izolat – cea mai recentă analiză a companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker arată că peste jumătate (54%) din locuințele finalizate anul trecut în cele mai mari șapte piețe rezidențiale din România – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Sibiu și Brașov – au fost ridicate în localitățile limitrofe marilor orașe.

Citeşte mai multe pe această temă:

Coldwell Banker: comuna Florești din Cluj, 16.000 case noi în 10 ani

 

„Alte localităţi limitrofe, precum Baciu, Someşeni şi Apahida, au încercat să urmeze exemplul Floreştiului însă nu au cunoscut acelaşi succes. Acest lucru este pus pe seama distanţelor mai mari şi lipsei spaţiilor comerciale (pe drumul Cluj-Floreşti se află un mall). O nouă încercare de expansiune este Borhanci, zonă rezidenţială aflată în plină dezvoltare la capătul cartierului Gheorgheni. Trebuie menţionate şi zone ca Valea Chintăului sau Valea Fânaţelor, zone care însă figurează (majoritatea) în extravilan şi care întâmpină probleme la capitolul drumuri de acces introducerea de utilităţi (gaz, apă, electricitate)”, arată reprezentanţii Compariimobiliare.ro. Portalul prezintă media preţurilor din suburbiile Clujului, valabile pentru începutul lunii noiembrie 2017.

Astfel, apartamentele din Floreşti sunt mult mai accesibile decât în Cluj-Napoca, cu o medie a preţurilor de 836 euro/mp, în Baciu preţul mediu a ajuns la 894, iar în Apahida – 840; la periferia oraşului (dar administrativ în Cluj-Napoca) preţurile cresc simţitor: în Someşeni acestea ajung la 1.034 euro/mp şi Borhanciul împânzit de şantiere devine o zonă tot mai căutată, aşa că aici media a trecut de 1.200 euro/mp. Cu toate că în ultimii ani zona s-a „îmbogăţit” cu sute de apartamente, noul cartier al oraşului e deficitar în ceea ce priveşte oferta de servicii şi, mai ales, lipsesc parcurile şi spaţiile publice. O mare problemă devine traficul:

Borhanci, destinație de șantiere de locuințe – noul “Bună Ziua” al traficului de Cluj?

 

Există opţiuni la periferie şi pentru cei cu bugete mai generoase. Casele costă, în medie 766 euro/mp în Floreşti, în Baciu – 803, în Apahida – 801, în Borhanci – 1.172, iar în Someşeni – 1.203.

Potrivit Compariimobiliare.ro, cele mai ieftine terenuri se găsesc în Baciu – 34 euro/mp şi Apahida -45 euro/mp, în „satelitul” Floreşti, preţul mediu urcă la  57 de euro/mp şi în noua zonă preferată de dezvoltatori – Borhanci – ajung chiar la 137 euro/mp. La o căutare printre oferte, un potenţial cumpărător găseşte şi preţuri de sub 100 de euro, însă terenurile pentru care s-a întocmit deja câte un proiect şi poate are emisă chiar autorizaţie de construire pot costa peste 200 euro/mp.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare