Închide

Clujul iese în stradă. Pentru polițistul mort în coloana oficială a lui Oprea

ActualitateTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - sept. 21, 2016 0 206

„Ieșim în stradă pentru cei care nu mai sunt printre noi și nu-și mai pot cere singuri dreptatea”, motivează inițiatorii protestului de joi, anunțat pentru ora 18.00, în Piața Unirii. La București lumea se adună în fața Palatului Parlamentului, tot mâine. Amintim că, după votul de luni din plenul Senatului, fostul vicepremier Gabriel Oprea nu poate fi urmărit penal pentru ucidere din culpă în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

Decizia a fost luată de Senat cu 73 de voturi „împotriva” solicitării DNA şi 45 voturi „pentru”, 6 voturi fiind anulate.

„Polițistul Bogdan Gigină a murit în timpul serviciului, în timp ce escorta una din numeroasele coloane oficiale ale fostului ministru de interne. Un om a murit, Oprea a scăpt: cel identificat de procurori ca vinovat de ucidere din culpă nu va ajunge în fața justiției. DNA a cerut aviz de începere a urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea, în dosarul privind decesul poliţistului Bogdan Gigină, sub acuzaţia de omor din culpă. Senatorii au făcut însă scut în jurul colegului lor și au decis luni prin vot secret împotriva începerii urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea. Vi s-a făcut puțin greață după votul de luni din senat? Cluj-Napoca: Ne vedem joi la ora începând cu ora 18 în Piața Unirii”, e anunțul inițiatorilor protestului, care cheamă lumea în centrul Clujului. 475 de persoane și-au anunțat până acum (în jurul orei 12.00) prezența la protestul inițiat de Andrei Oneț, Mădălina Mocan și Daniel Giurca.

Dosarul DNA conţine 18 volume, potrivit Mediafax. „La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire al ministrului Oprea Gabriel. Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) şi un echipaj format dintr-un ofiţer şi un agent de poliţie aflaţi într-un autoturism de poliţie rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni”, susţin procurorii într-un comunicat de presă. Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că „încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere”. Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, numărul fiind „de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale”, explică DNA.

„Oprea Gabriel este cel care a determinat, prin încălcarea dispozițiilor legale menționate, prezența victimei Gigină Bogdan-Cosmin ca motociclist într-o coloană oficială, împrejurare în care acesta a decedat.
În ceea ce privește cauza accidentului de circulație constând în viteza de deplasare (84 de km/h) și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de interne Oprea Gabriel.
Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinației și a momentului precis la care aceasta trebuia să ajungă la destinație. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depășirea limitei de siguranță.”, se mai arată în comunicatul DNA, care poate fi consultat AICI.

Ce se întâmplă după ce senatorii au decis să îl apere pe Oprea

Explică DNA, într-un nou comunicat:

„La data de 01 septembrie 2016 a fost formulată cererea de efectuare a urmăririi penale față de OPREA GABRIEL, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, în perioada în care a deținut funcția ministerială. Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție a fost supusă la vot de către plenul Senatului României la data de 19 septembrie 2016. Respingerea cererii procurorilor Direcției Naționale Anticorupție de începere a urmăririi penale, de către majoritatea membrilor Senatului României, are drept consecință blocarea anchetei penale față de Gabriel Oprea cu privirea la infracțiunea de ucidere din culpă și îi plasează pe procurorii Direcției Naționale Anticorupție în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea polițistului Bogdan Gigină. Cu alte cuvinte, voința exprimată de majoritatea senatorilor față de cererea formulată de procurori înseamnă că actul de justiție nu mai poate fi înfăptuit”.

 

Uniunea Națională a Judecătorilor din România a ieșit, la rândul său la rampă. Dar zice altceva: condamnă modul în care Senatul si DNA au ales să acționeze și să comunice în cazul cererii de începere a urmăririi penale față de senatorul Gabriel Oprea pentru uciderea din culpă a polițistului Bogdan Gigină, „conducând la impresia că justiția se înfăptuiește fie de parlamentari, fie de procurori, și nu de către judecători”. Asta deși DNA nu a comunicat că Oprea ar fi vinovat, ci doar că procurorii Direcției Naționale Anticorupție în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale.

UNJR reamintește, de asemenea, Senatului României că „votul dat asupra cererii de urmărire penala nu echivalează cu o sentință, parlamentarii neputându-se substitui judecătorilor. Parlamentul Romaniei, ca putere legiuitoare, nu poate acționa ca un organism judiciar care, făcând o analiza prealabilă a probelor administrate în cauză, sa blocheze practic continuarea anchetei pe motiv că acestea sunt insuficiente. Imunitatea parlamentară este o garanție juridică a exercitării nestânjenite de către deputați si senatori a activității lor, iar în cazul miniștrilor a exercitării funcției lor executive. În nici o circumstanță și sub nici un pretext ea nu trebuie interpretată ca o înlăturare a răspunderii juridice a deputatului sau senatorului pentru încălcarea legilor, ci ca o protecție împotriva eventualelor abuzuri sau presiuni. În cazul de față era vorba despre anchetarea morții unei persoane, faptă ce nu are legătură cu protejarea modului în care un senator și/sau ministru își exercită funcția. Este inadmisibil ca, după atâția ani, senatorii nu au înțeles încă limitele și rolul imunității parlamentare. Pe de altă parte, UNJR dezavuează modul în care DNA a comunicat public pe acest caz, vulnerabilizând ancheta penală, care ar trebui făcută cu foarte mare profesionalism respectând cu strictețe prevederile din Cod, cu atât mai mult cu cât e vorba de acuzații privind uciderea din culpă a unei persoane”, transmite UNJPR.

Poziția UNJPR poate fi consultată AICI.

Mesajul mamei

Carmen Gigină, mama polițistului mort, a făcut public un mesaj, după votul senatorilor:

„Nu am vrut până acum să vorbesc despre trăirile noastre; acum vreau ca toți cei care ne-ați „condamnat” să înțelegeți de ce nu am făcut-o. Sunt lucruri greu de spus și greu de imaginat pentru voi care sunteți părinți. În seara zilei de 20 octombrie 2015 în urma telefonului primit la ora 19,02
am alergat către spitalul universitar. Cel care ne-a anunțat de accident repeta „nu pot să cred că s-a întâmplat asta” nu pot să cred… Soțul meu și-a îmbrăcat un trening peste pijama și a plecat către spital… eu m-am blocat, nu reușeam să mă îmbrac… eram… paralizată… I-am spus să alerge soțului meu… „am să ajung cu un taxi, nu mă aștepta… du-te lângă băiat”. Am ieșit în stradă căutând un taxi… greu de găsit… afară ploua torențial. Am pornit către zona Unirii spunând rugăciuni pentru viața copilului meu. Nu îmi păsa că oamenii se opreau și mă priveau ca pe un om debusolat, nu-mi păsa… decât de el, de copilul meu, imploram Divinitatea ca el să fie bine. În momentul în care an intrat în spitalul Universitar am avut impresia că toată lumea mă cunoaște. Cel de la intrare a intrebat „Sunteți mama polițistului accidentat? Mi-a arătat ușa unde copilul meu era resuscitat. Am intrat și acolo am găsit un copil, copilul meu complet desfigurat, cu gâtul retezat; cu chipul plin de sânge, pardoseala era plină de sânge; m-am prăbușit la picioarele lui, sărutându-le și strigându-l. Încă avea șosetele ude în picioare. M-am trezit ridicată brusc și zguduită de umeri… medicul de gardă plângea și încerca să mă facă să înțeleg că nu se mai poate face nimic. M-am prăbușit din nou la picioarele copilului meu, implorând și privind oamenii care deși știau că nu se mai poate face nimic pentru el nu voiau să renunțe. Nu am să uit niciodată cum acei oameni încercau imposibilul, nu am să uit lacrimile care li se înodau sub barba… Astăzi privesc, privim neputincioși la nedreptatea făcută sufletului copilului nostru”, scrie mama lui Bogdan Gigină.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare