Închide

Clujul, „dus” cu Poșta Aeriană în Germania

Cultură by Kristina Reştea - feb. 27, 2017 0 498

Trepte blurate, o veche firmă ruginită a unui ștrand părăsit, o bucată de Someș prins între betoane, un fragment de zid scorojit în care crește mușchi verde, într-o formă ca o hartă veche, reflexii într-o vitrină cu bomboane, un bloc comunist oglindit într-o fațadă-cortină de sticlă a unui imobil de birouri. Sunt câteva dintre bucățile de Cluj care atârnă sub forma unor „nori” de cărți poștale la Muzeul de Artă. Imagini cu oameni, locuri şi fragmente de viaţă sunt surprinse şi în Dordmund și ambele orașe au călătorit, în felul acesta, prin poșta aeriană, ca parte a unui proiect comun Cluj-Germania. Expoziția „Poșta Aeriană: Vederi fotografice din Dortmund și Cluj-Napoca” s-a deschis vineri la Muzeul de Artă Cluj-Napoca și e urmarea unui proiect inedit de colaborare între Universitatea Tehnică din Dortmund, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca și Centrul Cultural German.

O parte din cărțile poștale se pot vedea online pe www.posta-aeriana.ro.

20170224_180011

 

Proiectul „Poșta aeriană”, început în februarie 2016, este o colaborare între Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca și Universitatea Tehnică din Dortmund. În cadrul a două seminarii de fotografie partenere, studenții şi-au fotografiat orașul și și-au trimis fotografiile sub formă de cărți poștale, alături de câteva cuvinte descriptive. Aceștia au trebuit să urmeze motive precum „idyll”, „metamorphosis” sau „earthlings” și să răspundă vederilor primite de la colegii din cealaltă țară. Prin cele 16 teme se conturează un portret dinamic – în oglindă – al celor două spații urbane. „ Prin cărțile poștale se creează o relație complexă între Dortmund și Cluj-Napoca: ies la iveală diferențele, dar mai ales asemănările dintre aceste orașe europene”, a declarat directorul Centrului Cultural German, Ingo Tegge. „Clujul se arată din cele mai tainice și neobișnuite unghiuri: pereți colorați de artiști stradali, străzi întunecate acoperite de ploaie, locații abandonate, umbre, muchii și unghere ale vieții urbane sau, pur și simplu, viața locuitorilor. În dialog fotografic cu colegii lor din Dortmund, studenții își proiectează propriile impresii asupra orașului”, spun inițiatorii proiectului.

Câteva imagini surprinse de studenţi (sursa imagini: www.posta-aeriana.ro):

 

Vechi săli ale Palatului Banffy sunt acum împodobite cu vederile plutitoare, care cuprind imagini cu cele două orașe – de-o parte și câteva vorbe de studenți artiști – de cealaltă parte a cărții poștale.

 

20170224_180459

20170224_180747

20170224_181123

20170224_183246

 

„Studenţii au fotografiat Clujul si Dortmund-ul și au trimis aceste imagini sub forma unor vederi”, descrie „dialogul artistic” directorului Centrului Cultural German, Ingo Tegge.

 

20170224_180013

20170224_183744

 

20170224_183348

 

„Proiectul a debutat în vara anului 2016 cu un seminar desfășurat în cele două oraşe, care a implicat 32 de studenți cărora le-au fost repartizate teme cu provocarea de a alcătui pe marginea lor un caleidoscop fotografic al propriului oraş, sub formă de cărţi poştale însoţite de câteva cuvinte descriptive. Clujenii au fost primii care au expediat aceste vederi via poşta aeriană, primind la rândul lor răspunsuri similare din partea colegilor germani. Au rezultat 448 de cadre care relatează vizual istorisirile urbane ale autorilor lor”, detaliază Alexandra Sârbu, comisar al expoziției.  Cât despre instalațiile cu imagini plutitoare de la muzeul din Cluj, inspirația a venit de la un… măslin, spune Timo Klos , lector universitar la Departamentul de Fotografie al TU, Dortmund. „Ideea acestui format a venit când stăteam sub un măslin. Am zis: ce ar fi dacă am pune vederile în aşa fel încât să le vedem „căzând” din cer? Ideea proiectului în sine e poşta aeriană, vederile au călători prin aer dintr-un oraş în celălalt și am vrut să subliniem acest concept. Prima serie de fotografii a avut o călătorie foarte lungă. Am crezut că nu vor ajunge, drumul a durat cinci săptămâni, pe o parte din ele se vede că au avut parte de o călătorie cu peripeţii”, a povestit Klos.

 

20170224_182103

20170224_182929

 

Alături de expoziția cu „nori”, proiectul mai are un rezultat: un catalog din care se pot desprinde vederi de trimis prin poștă. „E un catalog cu cărţi poştale, puteţi lua o carte poştală, să o rupeţi şi să o expediaţi”, spune Andrei Budescu, lector universitar, la Departamentul de Fotografie al UAD, Cluj-Napoca.
20170224_183632

 

Expoziția de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 19 martie 2017, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.