Închide

Clujul are premianţi la finala naţională a Central European Startup Awards. Cel mai bun program de accelerare, dar şi cel mai bun startup cu impact social lucrează în capitala Transilvaniei

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 19, 2017 0 385

Un program de accelerare dezvoltat într-un centru de afaceri pe o fostă platformă industială a Clujului şi un startup care îşi propune să ajute cu problema apei potabile în comunităţi sărace se numără printre câştigătorii finalei din România a unei competiţii internaţionale.

Zece ţări din Europa Centrală concurează la 12 categorii în cadrul Central European Startup Awards, o competiție care face parte din Global Startup Awards – unde sunt premiate cele mai bune startup-uri din 25 de țări din întreaga lume. Nominalizările s-au deschis în 31 martie şi s-au închis în 20 iunie, iar în 28 iulie organizatorii au publicat listele finaliştilor din fiecare ţară. În 3 august s-a deschis votul public, iar din 18 septembrie a început seria de evenimente naţionale – finala din România a avut loc la Cluj, chiar ieri. Câștigătorii au fost aleși în urma unei jurizări realizate de oameni din mediul de business, dar și de către publicul larg, iar startup-urile premiate în etapa națională sunt calificate pentru competiția regională Central European Startup Awards. Marea finală a competiției Central European Startup Awards va avea loc pe 23 noiembrie, la Sofia.

În finala de la Cluj de ieri s-au anunţat câştigătorii din România, selectaţi de comunităţile locale din domeniul startupurilor. UiPath câştigă trei premii la CESAwards: StartUp-ul anului, Cel mai bun startup în domeniul Inteligenţei Artificiale şi „Fondatorul anului” pentru Daniel Dines. Startup-ul anului e categoria care urmăreşte cea mai bună dezvoltare, bazată pe creştere, inovare şi impact al produsului/serviciului pus pe piaţă de companie, iar compania românească desemnată câştigătoare – UiPath – a creat o platformă de calcul RPA (Robotic Process Automation), dedicată automatizării proceselor de business.

Cel mai bun program de accelerare e unul care operează la Cluj, s-a mai decis în urma competiţiei. Este vorba despre Spherik Accelerator, un proiect dezvoltat în centrul de afaceri Liberty (ridicat în locul fostei fabrici de mobilă Libertatea). Spherik a lansat în aprilie noul program de accelerare pentru cei care vor să dezvolte startup-uri în domeniul Tehnologiei, “cu impact la nivel global”, după cum ar vrea fondatorii. Ajuns la a patra ediție, programul de accelerare a venit în acest an cu o noutatea: anunţa că pune la bătaie 1 milion de euro pentru startup-urile care au în plan dezvoltarea globală la finalul programului. Nouă startup-uri au intrat în actuala etapă a programului, iar săptămâna viitoare, în 26 septembrie, echipele înscrise în program îşi prezintă ideile şi progresul pe care l-au realizat în 12 săptămâni de lucru, au anunţat reprezentanţii Spherik. Fondatorii noilor afaceri vin din România, Moldova şi Ucraina. Mai multe informaţii AICI

Legături cu piaţa clujeană a startup-urilor are şi câştigătorul de la categoria “Best Social Impact Startup”, concepută pentru startup-urile care vin cu soluţii la probleme sociale, de mediu sau din domeniul cultural: SOWAT. Khaled Al Mezayen, CEO şi co-fondator Khar & Partners, a conceput și fabrică la Cluj (pe paltforma Energom) sisteme transportabile de purificare a apei, gândite pentru comunităţi mici, de 500-5000 persoane.

Citeşte şi:

Ce idei de afaceri pun în luptă tinerii antreprenori din Cluj, în competiţie cu startup-urile vecinilor europeni

“Best New Comer” (cel mai bun nou-intrat pe piaţă) e TypingDNA, o companie din Oradea care oferă soluții biometrice de securitate, bazate pe scris, iar la categoria Best Fintech Startup – categoria unde s-au înscris startup-urile care vin cu servicii financiare – câştigătorul e Moneymailme. La secţiunea “Best IoT Startup”, câştigător e URADMonitor, care a câştigat şi la categoria Cea mai bună soluţie de Smart City. Este vorba despre o reţea de monitorizare a mediului, care îşi propune să ajute la reducerea poluării. Cel mai bun Startup în domeniul Bio Tehnologiei e Colorimetrix. Investitorul anului a fost desemnat Catalyst Romania, iar cel mai bun spaţiu de co-working: Nod makerspace din Bucureşti.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare