Închide

Clujenii cer trotuare, rampe şi pavaje pentru Clujul (in)accesibil

ActualitateSocialTop News by Kristina Reştea - aug. 02, 2017 0 1084

Clujul e încă inaccesibil pentru o parte dintre locuitorii săi – pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii, pentru cei cu dizabilităţi de vedere sau chiar pentru părinţii care vor să îi transporte prin oraş pe cei mici, în cărucioare. Dacă nu se ocupă administraţia de astfel de probleme, se sesizează cetăţenii: fiindcă li s-a dat ocazia să se exprime în legătură cu neajunsurile din oraş, clujenii atrag atenţia şi asupra acestor aspecte şi unii dintre ei chiar au propus proiecte pentru bugetare participativă.

Amintim că pentru programul de bugetare participativă e disponibilă suma de 2,2 milioane de euro, iar propunerile pot fi depuse până în 20 august. După acest moment, urmează ca propunerile să fie analizate, votate pe platformă și, după caz, aprobate. Din total, vor fi selectate doar 15 proiecte prin includerea în bugetul orașului pe anul viitor.

Printre cei care au venit cu idei se numără şi câţiva clujeni care s-au lovit de inaccesibilitatea oraşului.
Ovidiu Adorian a înscris pe lista încă deschisă pe portalul bugetării participative un proiect estimat la 30.000 euro pentru trotuare accesibile. „Multe trotuare, inclusiv cele modernizate recent, nu au rampă de acces pe trotuar. E o bordură înaltă câteodată şi de 10 cm. Propun un proiect de identificare şi modernizare a rampelor de acces pe trotuare. Multe persoane cu dizabilităţi nu pot circula deloc din cauza acestor rampe. Nici părinţilor nu le e la îndemână să ridice şi să coboare cărucioare. Trebuie să avem în vedere rezolvarea acestor probleme”, spune Adorian în propunerea sa. Amplasamentul proiectului: „peste tot în Cluj”.

Vezi şi:

Clujul cu handicap: cât de greu le e persoanelor cu dizabilități să își folosească orașul

Tot la trotuare accesibile s-a gândit şi Ovidiu Sabău, în special pentru a putea facilita accesul cărucioarelor pentru copii. Bugetul necesar a fost estimat la 15.000 de euro. „Definirea unor reguli clare şi aplicarea/implementarea acestora în aşa fel încât deplasarea cu un cărucior pentru copii să fie posibilă în oraş!”, cere clujeanul. „Sunt mai multe situaţii în care pe anumite străzi nu poţi utiliza trotuarul având un cărucior pentru copii. Riscul deplasării cu copil mic pe partea carosabilă nu cred că trebuie explicat/detaliat!”, continuă acesta. Modificări ar trebui făcute pe toate străzile cu trotuar mai îngust decât lăţimea minimă necesară deplasării cu un cărucior pentru copii. „În special pe străzile pe care nu există trotuar suficient de lat pe niciuna dintre laturi”, completează Sabău.

Citeşte şi:

Provocare pe trotuarele Clujului pentru cărucioare: „ocoliţi stâlpişorul”

Un alt locuitor al Clujului, Robert Dimeny, a sesizat problemele pe care le întâmpină încă în oraş persoanele cu deficienţe de vedere şi propune instalarea de „pavaj tactil” în zone extrem de tranzitate ale oraşului – pentru uşurarea accesului în zona Pieţei Gării, dar şi la aeroport. Bugetul propus este de 65.000 euro. Proiectul constă în amenajarea a mai multor benzi de pavaj tactil care să conducă persoanele cu deficienţe de vedere din staţia de autobuz în incinta gării/autogării sau chiar şi a aeroportului. „Pavajul tactil poate să difere ca aspect, dar în esenţă are acelaşi rol, de a face mult mai uşoară deplasarea cu ajutorul acelor bastoane de ghidare cu bilă la capăt, în aceste puncte cheie”, explică cetăţeanul. Măsura ar trebui implementată „pentru facilitarea accesului persoanelor cu nevoi speciale în incinta acestor spaţii de larg interes. Uneori să găseşti gara sau aeroportul, în cazul lor, poate fi o adevarată povară, mai ales dacă dau de persoane rău-intenţionate. Şi ştim ca trenul sau avioanele au orar fix şi nu aşteaptă după nimeni. De asemenea, astfel de pavaje sunt prezente în marile oraşe ale Europei, lucru pe care vreau să îl văd şi în Cluj”, susţine iniţiatorul de proiect. Amplasamentul proiectului: Piaţa Gării Sud şi Piaţa Gării vechi, în staţiile de transport în comun; în Piaţa Gării – sub pasaj şi pe peroane; la aeroport în staţiie de transport în comun şi în incintă.

Foto: propunere proiect bugetareparticipativa.ro

Menţionăm că pasajele pietonale de la Gara din Cluj aflate în curtea primăriei ar trebui să fie dotate cu instalații care să ușureze accesul persoanelor în vârstă, a celor cu dizabilități. Administrația locală a decis să pună scări rulante la toate cele 6 intrări ale pasajelor. De asemenea, vor fi montate şi trei lifturi destinate persoanelor cu dizabilități. Investiţia de 4,3 milioane de lei va fi suportată de la bugetul local și va dura 8 luni de la momentul începerii lucrării. Aceasta a fost legitimată în iunie de către Consiliul Local, la aproape un an distanță de când oficialii Primăriei au promis, după modernizarea Pieței Gării și unificarea pasajelor pietonale, că vor avea în vedere dotărea respectivelor pasaje cu scări rulante. După această etapă urmează licitații de achiziție și montare a respectivelor instalații. Citeşte mai multe AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare