Închide

Clujenii care se cer în Parlament. Cine sunt și ce averi au

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - nov. 13, 2016 0 736

Filialele clujene ale partidelor politice au intrat oficial în campania electorală, disputându-și cele 14 mandate de parlamentari alocate județului nostru, 10 la Camera Deputaților și 4 la Senat. Cine sunt oamenii care au fost poziționați pe primele locuri de pe listele de candidați și ce averi au ei, vă prezentăm în cele ce urmează, cu mențiunea că se preconizează ca numărul cel mai mare de mandate să ajungă în ograda PNL-ului. Concret, dacă ar fi să ne raportăm la rezultatele alegerilor locale din iunie, PNL ar urma să obțină 5 mandate la Camera Deputaților și doua la Senat, PSD două mandate la Camera Deputaților și 1 la Senat. UDMR 2 mandate la Camera Deputaților și 1 mandat la Senat. Ultimul mandat din Camera Deputaților ar urma să se fie jucat în etapa de redistribuiri, între candidatul ALDE și cel al USR, cel mai probabil.

Cine sunt candidații care pot ajunge în Parlament

Pe primele cinci locuri eligibile, din partea PNL pentru Camera Deputaților îi avem pe Florin Stamatian, Adrian Oros, Sorin Dan Moldovan, Marius Mânzat și Tudor Ștefănie. La Senat candidează Marius Nicoară și Călin Tuluc.

Florin Stamatian este medic ginecolog de profesie, a fost prefect de Cluj în perioada în care Emil Boc era premierul României. Se află la cel de-al treilea mandat în Consiliul Local.  Potrivit declarației sale de avere, deține împreună cu soția sa un teren intravilan de 1000 de mp și o casă de locuit de 400 de mp. Mai are, de asemenea, două mașini (un Peugeot 206 și un BMW X3), dar și tablouri și bijuterii evaluate la de peste 42.000 de euro.  La capitolul venituri, acesta declară o sumă deloc modestă, de peste 200.000 de lei (în mare, banii provin din salariile de la Spitalul Clinic Județean de Urgență dar și de la Universitatea de Medicină și Farmacie). Stamatian a ocupat un loc și în Consiliul de Administrație al societății falimentare Cluj Arena. Vechii liberali nu înțeleg cum se face că Stamatian – care n-a excelat pe plan politic și administrativ – a fost cadorisit tocmai cu primul loc la Camera Deputaților.

Adrian Oros este medic veterinar de profesie și profesor în cadrul USAMV Cluj. În prezent deține un mandat de deputat și se numără printre apropiații liderului vechiului PNL, Marius Nicoară. Oros are două terenuri în județul Cluj (de 1700 mp, respectiv 4100 mp), o casă de 280 de mp dar și un apartament de 70 de mp.  Mai deține două autoturisme, un BMW și un VW, și mai are și două conturi bancare, unul de 15.000 de euro, iar altul de peste 17.500 de lei. Venitul său anual s-a ridicat la circa 140.000 de lei (provenit de la Camera Deputaților și de la USAMV Cluj). A mai încasat de la Colegiul Medicilor Veterinari încă 35.000 de lei. Oros a fost de-a dreptul inexistent în ultimii patru ani în spațiul public, cu toate acestea are toate șansele de a mai recâștiga un mandat de deputat.

Sorin Dan Moldovan este tânăr, are 30 de ani, și a fost transferat de la organizația centrală a partidului pentru a candida pe listele PNL Cluj. Este fiul unui potent om de afaceri din Oradea care în anii trecuți a derulat mai multe contracte de lucrări publice. Pe plan profesional, Moldovan se laudă cu funcția de subsecretar de stat din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, deținută pe vremea când Guvernul României era condus de Emil Boc. După ce Guvernul Boc a picat, Moldovan a trecut pe statul de plată al firmei părinților. În prezent conduce organizația de tineret a PNL, la nivel național. Este licențiat al Universității Româno – Americane și mai are și un Master la SNSPA București. A mărturisit că și-a luat apartament și s-a mutat la Cluj, pentru a fi mai aproape de Organizația care l-a adoptat.  De altfel, Sorin Moldovan a informat că și-a petrecut o bună parte din copilărie în Cluj Napoca, având în vedere că tatăl său este din județul Cluj. Potrivit declarației sale de avere, acesta a avut un venit anual de peste 46.000 de lei (de la firma la care a fost angajat). A mai încasat de asemenea peste 26.000 de lei dintr-un contract de prestări servicii. Nu declară alte bunuri.

Marius Mînzat este în prezent vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj. Înainte de alegerile locale din iunie, el se afla chiar în fruntea acestei instituții, dat fiind faptul că fostul liberal Mihai Seplecan fusese revocat din funcție. Mînzat provine din organizația PNL Dej. La alegerile locale din iunie, organizația sa scotea un scor electoral absolut mediocru, liberalii riscând din acest motiv să piardă președinția Consiliului Județean în favoarea PSD. Deși n-a strălucit pe plan politic-administrativ, Mînzat are și el toate șansele să câștige un mandat de deputat. Conform declarației sale de avere, este proprietarul a șase terenuri intravilane, în Dej și în municipiul Cluj Napoca. Mai are, de asemenea, două case în Dej, și o casă în Cluj Napoca. Deține trei autoturisme (Hyundai, Mercedes, Suzuki) și are în cont peste 124.000 de lei. La capitolul venituri declară aproximativ 120.000 de lei, din salariile de la Consiliul Județean și de la Administrația Bazinală a Apelor Someș Tisa.

Tudor Ștefănie are la activ trei mandate de primar la nivelul municipiului Turda. A pierdut alegerile locale din iunie, însă, colegii săi de partid spun că oricum nu-și mai dorea să fie primar și că țintea demult un mandat de deputat. Potrivit declarației sale de avere, Ștefănie deține în Turda două case și un apartament, precum și două terenuri (intravilan și agricol). Are un credit bancar de 27.000 de eruo (scadent în 2020), iar la capitolul venituri declară peste 41.800 de lei (salariul de la Primărie).

Pe primele două locuri eligibile la Senat, din partea PNL îi avem pe Marius Nicoară și pe Călin Tuluc.

Marius Nicoară este liderul vechiului PNL Cluj. În perioada 2004-2008 a deținut președinția Consiliului Județean Cluj. A fost perioada în care administrația județeană a pus pe roate mai multe proiecte de dezvoltare, cel mai important fiind parcul industrial de la Jucu, în care prima oară a poposit compania Nokia. Tot atunci a demarat proiectul de dezvoltare a Aeroportului clujean și s-a semnat și contractul de concesiune cu compania Iulius Mall, care astăzi contribuie cu o redevență semnificativă la bugetul administrației județene. În 2008, Nicoară a pierdut alegerile pentru Consiliul Județean în favoarea lui Alin Tișe (cu care astăzi este coleg de partid). A candidat, de asemenea, în 2012, la Primăria Cluj, pierzând la un scor extrem de stâns în fața lui Emil Boc (cu care de asemenea acum este coleg de partid). În prezent e senator și a intrat în cursa alegerilor din 11 decembrie pentru a câștiga un nou mandat de parlamentar. Lui Nicoară i se reproșează că n-a fost foarte prezent în spațiul public în ultimii ani și de asemenea i se impută un accident rutier pe care l-ar fi săvârșit pentru că s-a urcat băut la volan.  Potrivit declarației sale de avere, este coproprietar al unui teren de 1800 de mp și al unei case de 70 mp. Mai are o barcă de agrement, dar și un autoturism Seat Ibiza. Declară tablouri a căror valoare se ridică la peste 100.000 de lei, și bijuterii și ceasuri în valorea de peste 40.000 de lei. Arată că a tranzacționat la Bursă acțiuni deținute la Banca Transilvania, câștigând 6,2 milioane de lei. În conturi bancare are peste 50.000 de lei. Declară și datorii care se ridică la 280.000 de lei. Mai figurează cu împrumuturi acordate unor firme în valoare de peste 2.000.000 de lei. La capitolul venituri, Nicoară declară indemnizația de senator (71.500 de lei), dar și dividende în valoare de peste 71.000 de lei).

Călin Tuluc este avocat profesie și se află la cel de-al doilea mandat de consilier județean. Este un apropiat al actualului președinte al administrației județene, Alin Tișe. De altfel, spun surse din partid, Tișe este cel care a insistat ca Tuluc să ocupe un loc eligibil pe lista candidaților la Senat, având în vedere că acesta își abandona, anul trecut, slujba de avocat pentru a prelua frâiele administrației județene într-un moment în care instituția se confrunta cu un blocaj administrativ (fostul liberal Mihai Seplecan fusese revocat din funcție, majoritatea proiectelor de dezvoltare rămânând blocate). Potrivit declarației de avere, Tuluc deține un autoturism VW Jetta, iar în conturi are 25.000 de lei. Declară venituri de 11.000 de lei, din salariul de la Consiliul Județean. De asemenea, a încasat peste 100.000 de lei din avocatură.

Pe primele două locuri considerate eligibe pentru Camera Deputaților, din partea PSD îi avem pe Horia Nasra și pe Cornel Itu.

Horia Nasra are 31 de ani, iar după alegerile locale din iunie s-a ales cu un mandat de consilier local. Tot atunci a fost numit președintele organizației PSD Cluj. Anterior el era purtătorul de cuvânt al partidului (la nivel de Cluj). A mai lucrat, de asemenea, în biroul parlamentarului Aurelia Cristea. Nasra este absolvent de istorie și antropologie, însă singura activitate cu care el se poate lăuda este cea de „politician”. De altfel, Nasra recunoaște că până în prezent s-a dedicat exclusiv partidului, neglijând posibilitățile de a-și construi o carieră profesională. Pentru că i-a picat cu tronc tocmai liderului PSD Liviu Dragnea, tânărul Nasra are acum toate șansele de a intra în Parlamentul României. El nu deține bunuri sau proprietăți pe numele său. În Cluj Napoca locuiește într-un apartament  închiriat. Potrivit declarației sale de avere, a avut venituri de peste 60.000 de lei (a lucrat în cadrul unui proiect european derualt de AJOFM și de asemenea în cabientul parlamentarului Aurelia Cristea).

Cornel Itu este unul dintre oamenii cu state vechi în PSD Cluj, deputat cu două mandate la activ. Chiar dacă lui i s-a datorat scorul foarte bun de la alegerile locale din iunie, obținut de PSD în zona Dej, era cât pe ce să fie scos din joc de mai tânărul social-democrat Horia Nasra. Itu nu s-a ferit să critice decizia liderilor de la centru, privind numirea lui Nasra la șefia PSD Cluj, iar revolta sa era să-l coste chiar locul eligibil de pe lista de la parlamentare. Puțin a lipsit ca Nasra să nu-l înlocuiască pe Itu cu un alt pretendent din organizația dejeană. Nici Dragnea nu i-a ținut spatele lui Itu, astfel că deputatul s-a luptat cu ceva emoții pe parcursul acestei veri. Lucrurile s-au remediat după ce Nasra a înțeles că nu e bine să se pună rău cu structurile de partid din teritoriu, știut fiind faptul că Itu se numără printre puținii oameni dedicați partidului, care se bucură de respectul și susținerea primarilor social-democrați. Astăzi, Itu are toate șansele să recâștige un nou mandat de deputat. Potrivit declarației sale de avere, el este coproprietar al unui teren de 944 metri pătrați și al unei case de 300 mp (în Dej). Deține două mașini, o Dacia Duster și un BMW. Are în conturi 35.000 de lei și 4.700 de euro. De la Camera Deputaților a încasat peste 60.000 de lei, iar din dividende de la o societate la care este acționar, 32.000 de lei.

Pe primul loc eligibil din partea PSD la Senat îl avem pe Vasile Ilea

Vasile Ilea nu are cine știe ce vechime în PSD, însă apropierea sa de actualul președinte al PSD Cluj, Horia Nasra, i-a adus acestuia un mandat de consilier județean. Pentru că prietenia și susținerea dintre cei doi a continuat și după alegerile locale din iunie, Ilea are acum șanse mari să ajungă senator. Despre el nu se cunosct prea multe date, în afara faptului că deține o mică afacere de organizare de evenimente. Potrivit declarației sale de avere, Ilea este coproprietar a trei apartamente în Cluj Napoca. Mai deține o casă, în coproprietate, tot în Cluj Napoca. Are o autoutilitară Mercedes din 2001. Nu declară alte bunui. La capitolul venituri declară 50.000 de lei, din dividende.

Pe primele două locuri, considerate eligibile pentru Camera Deputaților, din partea UDMR candidează Csoma Botond și Hegedus Csilla.

Csoma Botond este liderul UDMR Cluj. Acesta se află deja la al treilea mandat de consilier local. Și-a dorit să facă un pas înainte, astfel că a fost poziționat pe primul loc pe lista candidaților la Camera Deputaților. De profesie jurist, Csoma Botond a realizat venituri din această calitate de peste  29.000 de lei. Activitatea din Consiliul Local i-a mai adus venituri de încă 16.000 de lei. La capitolul bunuri declară o casă de 190 mp și un teren de 500 de mp. Mai deține o rulotă din 1980. În contul său bancar are suma de 6.700 de lei.

Hegedus Csilla este unul dinte membrii importanți ai UDMR. A fost secretar de stat în Ministerul Culturii, pe vremea când maghiarii se aflau în parteneriat cu PDL, în Guvernul Boc. Este directorul Fundației Transilvania Trust, care are în gestiune Castelul Bánffy de la Bonțida. Potrivit declarației sale de avere, Hegedus Csilla deține două terenuri, în Cluj Napoca de 170 mp și într-un sat din județul Cluj de 1300 de mp.  Mai are un apartament și o casă. În conturi dispune de 23.000 de lei și de 1100 de euro. Declară venituri de 44.300 de lei (în calitatea sa de vicepreședinte executiv al UDMR), și de 7.900 de euro (de la Comisia Europeană).

Primul loc eligibil la Senat, din partea UDMR a fost atribuit lui Laszlo Attila

Laszlo Attila a fost viceprimar în municipiul Cluj Napoca înainte de 2012, iar în prezent este senator. Se numără printre puținii politicieni maghiari care au înțeles să-și îndrepte discursul politic și spre electoratul român. În ultimii patru ani, însă, Laszlo a cam dispărut din spațiul public. Dacă UDMR va scoate în 11 decembrie un scor precum cel obținut la alegerile din iunie, el are toate șansele de a intra în Palament cu un nou mandat de senator. Potrivit declarației de avere, politicianul maghiar are în Cluj Napoca două case și două terenuri. Mai are în comuna Bereni 5 hectare de teren agricol, dar și o casă de vacanță. Deține un autoturism VW din 2002, un ATV și o motocicletă. La capitolul datorii înregistrează suma de 17.500 de euro. A avut venituri de 69.800 de lei din indemnizația de senator.

Pentru unul din mandatele de deputați se vor lupta formațiunile ALDE, USR și PMP, dacă ne raportăm la datele din sondajele ectorale, precum și la rezultatele alegerilor locale din iunie.

Reamintim că alegerile parlamentare vor avea loc în 11 decembrie, 2016

Actualdecluj.ro va prezenta, în următorul articol, date despre candidații celorlalte partide, care sunt cotate cu șanse mult mai mici de a accede în Parlamentul României. (foto sus hotnews.ro)

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.