Închide

Am pierdut bătălia – Clujul a ratat titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. actualdecluj.ro a transmis vestea LIVE TEXT

ActualitateCulturăTop News by Actual de Cluj - sept. 16, 2016 1 857

actualdecluj.ro transmite LIVE TEXT conferința de presă a Ministerului Culturii în care aflăm care e orașul din România ce va primi titlul de capitală culturală europeană.

Conferința de presă începe la ora 17.15.

Corina Șuteu:

Sunt la fel de emoționată ca și orașele candidate. România e a doua oară cu oraș capitală europeană a culturii. Prima oară s-a întâmplat în 2007, atunci când orașul Sibiu împreună cu Luxemburg au primit acest titlu. Știm că a fost șansa de a lansa o campanie de conștientizare și de înțelegere a metodei prin care un oraș poate deveni, prin cultură, pregnant din punct de vedere economic dar și cultural, poate deveni o resursă de dezvoltare.

Cred că dacă statul poate juca rolul de arhitect al culturii și poate crește în această libertate de creație arhitecturală aceasta este o etichetă pe care țările europene încă o au. De asemenea cred că în contextul global să ai capitale europene culturale – și aici aș vrea să le urez bun venit reprezentanților Serbiei, Greciei și Muntenegrului care vor fi capitale culturale europene împreună cu România în 2021 – cultura e cea care generează sensul de apartenență europeană.

Dau cuvântul reprezentantului comisiei Europene.

În numele Comisiei Europene trebuie să spun că acum sărbătorim 31 de ani de la această inițiativă și a devenit cel mai prestigios eveniment din domeniul culturii în Europa. Ne gândim la momentul de astăzi, foarte provocator pentru Europa. E extrem de important. E un moment oportun să ne întoarcem la rădăci și la valorile de bază ale UE, deci acest concept de capitală culturală europeană contribuie la aceasta.

Știm că acest titlu aduce multe beneficii comunității și culturii, sectoarelor creative care au rezistat presiunii, crizei economice din ultimul timp mai bine decât celelalte ramuri.

Despre concurs: orașul selectat din România va împărți titlul cu un oraș din Grecia și un oraș dintr-un stat candidat sau potențial candidat la Uniunea Europeană. Concursul a fost foarte dificil în România, am avut inițial 14 participanți, în final au rămas patru orașe pe listă – București, Baia Mare, timișoara și Cluj. E și mărturia atractivității acestui concurs. Impactul s-a văzut asupra tuturor orașelor, au stabilit strategii cu accent deosebit pe dezvoltarea capacităților ce urmează să susțină programul. Trebuie să mărturisesc că am văzut dosare de candidaturi extrem de originale și interesante. Sunt convins că oricare dintre aceste orașe va beneficia în urma muncii extraordinare din această competiție. În toate orașele s-au creat lucruri deosebit ce nu vor fi pierdute. E responsabilitatea municipalităților locale să se asigure că vor continua. Încurajez orașele din România să continue, să implice comunitățile, inclusiv minoritățile marginalizate. Rolul comisiei în această competiție e ca procesul să fie unul corect, deschis pentru toate orașele înscrise.

În următoarele săptămâni comisia va prezenta un raport în care va argumenta decizia și va da recomandări. Indiferent de rezultat, toată țara este în centrul atenției în 2021, toate orașele, nu doar cele menționate, vor contribui la succesul acestui proiect de capitală culturală europeană.

Președintele juriului:

Aș vrea să mulțumesc celor patru orașe candidate, care au muncit din greu, au implicat atât de mulți oameni, s-au descoperit probleme peste care au reușit să treacă. Să arăt doar ce au realizat Baia Mare, a făcut o broșură, București – un program bazat pe orașul invizibil, CLuj-Napoca a trimis o broșură – Estul întâlnește Vestul – și Timișoara – strălucește, fii un oraș al luminilor. Toate sunt în română și engleză.

Patru orașe, patru programe diferite cu provocări diferite. Știți problemele pe care fiecare oraș le are – sociale, economice, culturale – nu trebuie să vi le mai spun. Dar aceasta e o capitală europeană a culturii, nu românească, și se desfășoară în toată Europa. Pornim de la valorile europene.

Mâine orașul selectat va primi tot felul de telefoane de la agenții internaționale de presă care vor să vină, va deveni un punct de interes internațional, va fi sub lupă de mâine până în 2021. În 2041 jurnaliștii vor scrie în continuare despre această capitală culturală europeană. E un titlu care rămâne pe viață, nu doar pentru un an.

Nu există pierzători și câștigători – sunt patru candidați de succes. Ceilalți trei finaliști – ați creat o legătură cu cetățenii și cu sectorul cultural și le datorați continuarea. Prin urmare,

juriul recomandă să numiți orașul

Timișoara.

 

Citește și:

3, 2, 1… În direct, din Piața Unirii, așteptăm Capitala Europeană a Culturii

Un comentariu

Scrie un comentariu