Închide

Cluj Arena, un nou început. Cine va conduce stadionul

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - apr. 14, 2016 0 1661

Cu datorii de aproximativ 12 milioane de lei, societatea care administrează stadionul Cluj Arena se îndreaptă spre dizolvare. Acționarul majoritar al societății administrator, respectiv Consiliul Județean Cluj, nu a găsit nici o soluție viabilă pentru achitarea acestei datorii, motiv pentru care, cel mai probabil din toamnă, se va opta pentru un cu totul alt regim de gestionare a stadionului – transmit sursele Actualdecluj.ro. Președintele Consiliului Județean, Marius Mânzat, nu a respins informația ci a ținut să precizeze că indiferent care va fi forma juridică de administrare, Cluj Arena rămâne stadionul clujenilor: „Am văzut că se fac multe speculații cum că stadionul ar fi afectat de situația juridică a societății care-l administrează. Chiar nu are nici o legătură una cu alta. Stadionul își va păstra obiectul de activitate. Este un bun al Consiliului Județean și indiferent de regimul juridic sub care vom decide să-l administrăm, actitvitățile programate pe Cluj Arena nu vor fi afectate în niciun fel”. Societatea Cluj Arena are conturile bancare blocate de mai multe luni, fapt ce pune în dificultate activitatea echipei din conducere. Sursele Actualdecluj.ro spun că directorul societății, Radu Rațiu, e pe picior de plecare, mai cu seamă și pentru faptul că va primi un nou mandat în Consiliul Local Cluj Napoca, iar conform noilor prevederi statutare ale PNL, are obligația să opteze pentru una dintre cele două funcții.

Cum ar proceda primarul Emil Boc

În opinia primarului Emil Boc o soluție pentru sprijinirea societății Cluj Arena ar fi aceea ca toate entitățile care obțin bani de la Primărie pentru proiectele lor, să fie condiționate să-și organizeze evenimentele pe stadion. E greu de dedus o formă juridică prin care s-ar putea introduce o asemenea condiționare pentru asociațiile/fundațiile care apelează la bugetul Primăriei, însă, Emil Boc se arată convins că se poate face un efort: „Noi dispunem de un buget, alocat prin lege, pentru activități de sport și tineret. Un criteriu de acordare a sumelor ar putea fi și acesta, ca activitățile pentru care se cer bani să fie organizate pe Cluj Arena. S-ar putea opta pentru un schimb cu administrația județeană, astfel încât societatea Cluj Arena să fie scutită de la plata impozitului”. Pe de altă parte , Boc e conșient că Primăria nu are cum să intervină pentru șteregerea datoriei actuale a societății, la fel cum nu poate interveni nici în ștergerea datoriilor Univeristății Cluj: „Să ne implicăm ar însemna să intrăm ca acționari în această firmă. Nu se poate atâta timp cât există această datorie. Doar vedeți cum stau primarii pe la DNA pentru că s-au tot făcut astfel de încercări”.

Cum s-a ajuns în acest punct

Societatea Cluj Arena îi este datoare, de fapt, Primăriei Cluj Napoca, pentru că timp de trei ani nu și-a plătit impozitul pe clădire și teren.  Astfel, cei 12 milioane de lei includ și penalitățile pentru neplata la termen a impozitului. De anul trecut, administrația județeană tot caută soluții, împreună cu Primăria, pentru ștergerea acestor datorii. Cum Curtea de Conturi nu glumește pe o astfel de temă, situația s-a agravat, Primăria fiind pusă chiar în postura de a cere ca societatea Cluj Arena să fie executată, pentru recuperarea banilor. Noroc cu o prevedere legislativă, emisă de pe vremea când Victor Ponta era premier, care permite scutirea marilor datornici de la penalități, dacă aceștia își plătesc impozitul până în 31 martie. Acest termen s-a scurs, însă. Cluj Arena a cerut bani de la acționarul principal – Consiliul Județean Cluj – dar nu i-a primit, pe motiv că intervenția ar putea fi considerată drept ajutor de stat. Marius Mânzat a precizat că termenul privind scutirea de la plata penalităților s-a extins până în 31 iunie. „Profităm că am primit acest răgaz și sper că vom găsi cea mai bună soluție”, a  subliniat el.  Între timp, s-a trimis o scrisoare la Consiliul Concurenței, pentru a se cere consultanță în privința sprijinirii financiare a societății Cluj Arena. Cum era de așteptat, Consiliul Concurenței a precizat că banii pot fi alocați societății Cluj Arena doar cu titlu de împrumut, în baza unui plan de afaceri care să ateste că societatea este în măsură să returneze împrumutul, într-un anumit număr de ani. Sigur că în prezent nimeni nu vrea să riște vreo ilegalitate, mai ales că societatea Cluj Arena nu are posibilitatea de a achita Primăriei, anual, aproape 3 milioane de lei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.