Închide

Cine e judecătorul care a ținut în frâu alegerile pentru președinte în Cluj

ActualitateTop News by Mihai Prodan - nov. 24, 2014 0 1387

Judecătorul care a supravegheat trei alegeri – locale, parlamentare și, în urmă cu o săptămână și cele prezidențiale – lucrează la cea mai aglomerată secție de Tribunal din țară, cu 4 soluționări în fiecare zi, în medie. La alegerile prezidențiale a ieșit din casă înainte de ora 6 dimineața și s-a întors la amiază în ziua următoare. La alegerile locale din urmă cu doi ani și-a început treaba tot la 6 dimineața, dar s-a întors acasă a doua zi, seara. Funcția de președinte al Biroului Electoral Județean e una de care mulți se feresc, dar judecătoarea Monica Trofin a acceptat-o de trei ori. actualdecluj.ro vă prezintă cine e omul care a condus scrutinul pentru alegerea președintelui în Cluj, și nu numai: a supravegheat alegerile europarlamentare în mai și cele pentru alegerea primarilor, în urmă cu doi ani.

Pe judecătoarea Monica Trofin am abordat-o doar azi, la o săptămână după alegeri, pentru că doar azi și-a încheiat activitatea: a mers o ultimă dată la Biroul Electoral Județean, constituit la Instituția Prefectului, unde a verificat dacă mai sunt contestații  – nu erau – și și-a luat ultimele hârtii. Ultimele 10 zile au fost un tur de forță pentru judecătoarea Trofin, obișnuită oricum cu volumul mare de muncă: fiecare judecător din instanța la care lucrează a dat doar în primele 10 zile ale acestui an peste 1.000 de sentințe. Stă dovadă în acest sens vraful de dosare de pe fiecare birou din camera judecătorilor – „și dacă vreți vă deschid și dulapul”, întărește Monica Trofin: dulapul de lângă biroul său e doldora de dosare, la fel și biroul.

Teoretic posturile de membri  și de președinte în BEJ se ocupă prin tragere la sorți: cum se face, atunci, că președinția a fost asigurată de trei ori de aceeași persoană? Trofin explică: „se face tragere la sorți, dar mulți nu vor să meargă. Se face o listă cu cine nu vrea să meargă, și rămân câteva opțiuni. E multă bătaie de cap, e de ținut relația cu presa și nu te eliberează nimeni de munca pe care o ai ca judecător. Cine merge acolo chiar face un sacrificiu”, spune ea și adaugă: ca să recuperezi e nevoie de luni întregi – nu neapărat în a emite sentințele, cât a le motiva. „Acum va trebui să lucrez până la 8 seara ca să ajung la zi”, spune ea.

Ce face supravegherea scrutinului dificilă? „Știam la ce mă duc, dificultatea acestor alegeri a constat în faptul că au fost foarte multe documente de prelucrat: tabele electorale pe care trebuiau înscriși alegătorii care nu votează acasă plus declarațiile pe proprie răspundere, trebuia să avem grijă să nu lipsească nici una. Pentru că s-a schimbat legea, care a instituit această obligație a completării declarațiilor pe propria răspundere că nu au votat în altă parte, a trebuit o mobilizare de resurse umane importante, 36 de oameni la preluare, niciodată n-au fost atâția oameni: au fost 19 echipe la casa de cultură (ca la fiecare scrutin, buletinele de vot se centralizează la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, unde zeci de oameni fac noapte albă pentru a număra și verifica rezultatele-n.red.), din 3 oameni: unul statistică și doi de la prefectură care dublau statistica, numărau fiecare declarație, fiecare semnătură de la tabel”.

Munca la BEJ nu începe o dată cu deschiderea urnelor, ci cu săptămâni înainte, și se încheie la o săptămână după ce toată lumea a aflat deja rezultatele. Ce înseamnă pregătirile alegerilor? Trofin explică: „Se lucrează în salturi, pe măsură ce se apropie termenul scrutinului se aglomerează și activitățile. Sunt multe lucruri de făcut: e o provocare să gestionezi toate plângerile legate de campania electorală, pe urmă se fac secțiile de votare, se trag la sorți președinții, vicepreședinții, partidele își nominalizează reprezentanții, trebuie întocmite 654 de birouri de secții de votare; totul mănâncă timp și resurse umane; pe urmă sunt înlocuirile, sunt sute de înlocuiri la reprezentanții partidelor. Înainte de campania electorală sunt chestuinile administrative, preluarea buletinelor, tipărirea, numărarea – toate chestiunile trebuie verificate de un judecător”.

În ziua alegerilor munca membrilor BEJ începe la 6 dimineața, cu o oră înainte de deschiderea urnelor, și se încheie în următoarea zi. „La 6 dimineața încep munca, la primul tur am pornit la 6 dimineața și m-a întors la ora 12 a doua zi, am dormit cîteva ore după care am mers la București (la Biroul Electoral Central-n.red.). La turul 2 a durat mai puțin, de la 6 dimineața până a doua zi la ora 8. La alegerile locale am început la 6 dimineața și m-am întors acasă a doua zi la ora 19 seara”.

Următoarele alegeri din Cluj sunt cele pentru președintele Consiliului Județean: va trebui constituit Biroul Electoral Județean, constituite comisiile, organizate secțiile de votare – un întreg mecanism care va acapara întreg județul. Județul e condus interimar de cei doi vicepreședinți Ioan Oleleu și Vakar Istvan, după ce președintele Horea Uioreanu a ajuns în arest preventiv pentru fapte de corupție și și-a dat demisia. Alegerile sunt așteptate pentru ianuarie, dar având în vedere că un alt președinte de Consiliu Județean a decedat – Culiță Tărâță – e posibil ca acestea să fie amânate. Am întrebat-o dacă, în virtutea experienței celor trei scrutine supravegheate, e dispusă la al patrulea: „îmi ajunge”, spune ea.

La primele alegeri pe care le-a supravegheat, cele locale, a slăbit 7 kilograme într-o singură zi din cauza consumului nervos, iar la alegerile prezidențiale a slăbit 3 kilograme.

Mai trebuie să spunem, în încheiere, că judecătoarea Monica Trofin e cea care, în calitatea sa de președinte al BEJ Cluj, a luat decizia istorică de a dispune eliminarea tuturor panourilor electorale ale candidaților la Președinție, după ce o susținătoare a Monicăi Macovei a depus o sesizare prin care arăta că partidele încalcă legea. E singura astfel de decizie luată la vreun scrutin – nu doar în țară la Prezidențiale, ci și cel puțin în ultimii ani.

  • Monica Trofin e judecătoare de la 23 de ani: mai întâi la Judecătoria Huedin, apoi la Judecătoria Cluj-Napoca, pentru ca acum să fie judecător la secția de contencios administrativ a Tribunalului Cluj. În total 17 ani.  E soția respectatului om de televiziune Constantin Trofin, profesor la secția de Jurnalism a UBB și producător executiv la Look TV.
  • Secția de contencios administrativ a Tribunalului Cluj e cea mai aglomerată din țară, arată statisticile Ministerului de Justiție, întărite și de Monica Trofin: până în 31 octombrie media de sentințe date e de 1.100 pentru fiecare judecător, adică mai mult de 3 în fiecare zi. Cu toate că a fost ocupată cu supravegherea a trei scrutine în acest an – europarlamentare în mai, plus două scrutinuri la prezidențiale – Monica Trofin are până acum 1.012 sentințe date. Acestea vor trebui însă și motivate, în următoarele luni.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.