Închide

Cine dă clasă Clujului la luminițele festive

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 24, 2014 1 847

Președintele Ordinului Arhitecților din Transilvania, arhitectul Szabolcs Guttmann a explicat de ce Cluj-Napoca nu epatează la capitolul iluminat de sărbători, în timp ce efectua o plimbărică de duminică seara prin Sibiu, unde tocmai s-a dat drumul luminițelor și târgului de Crăciun. „Mi-e ciudă când știu că Bonțida a fost mai bună anul acesta. Nici la Sibiu nu mai este ceea ce a fost. Dar e mai frumosc ca la Cluj, în primul rând pentru că nu ne calcă mașinile în centru de sărbători”, spune arhitectul. Adică atelier Mass din Cluj a făcut treabă mai bună cu iluminarea Festivalului Electric Castle decât echipele de la primăria din Cluj sau Sibiu cu iluminatul festiv și a primit și un premiu de specialitate. Primăria nu se mai obosește să explice pentru că niciunul dintre angajații care s-au ocupat nu vor să-i fure startul primarului. Care va aprinde în 1 Decembrie luminițele de sărbători de la butonul din Unirii. Și va citi de pe foaie despre kilometrii de ghirlande montați în oraș, așa cum a făcut-o și anul trecut.

Este o obișnuință ca în fiecare an să nu primim nicio documentație cu iluminatul de sărbători. Acesta împreună cu căsuțele de la Târgul de Crăciun înseamnă un concept și îl compar cu Bonțida. Scenografia unor tineri arhitecți care au reușit să facă o amenajare temporară cu o casă ruinată în mijloc a fost premiată la Bienala de specialitate (Atelier Mass din Cluj a fost premiat pentru Amenajarea temporară Electric Castle a castelului Bánffy la Bienala de Arhitectură Transilvania -n.red.). De ce compar acest efort al unor tineri arhitecți cu ce se întâmplă în toată țara de sărbători când orașele sunt invadate de instalații și evenimente? Pentru că din ceea ce se vede că orașele au o lipsă cruntă de specialiști. Este la fel ca o piesă de teatru, aceasta are nevoie de un scenograf. Iar scenografia pe perioada unor luni importante din an care se leagă de vizitatori, de turiști, lipsește. Noi am eliminat vegetația ca să punem în valoare obiective din centrul istoric iar administrația vine cu niște contracte artificiale și astupă tot, în loc să pună în valoare”, a declarat arhitectul Szabolcs Guttmann din mijlocul luminițelor deja aprinse la Sibiu, unde s-a afalt duminică seara. El spune că și la Sibiu, anul acesta, s-a greșit când s-au pus multe mașinuțe și trenulețe care au aglomerat piața și n-au nicio legătură cu tîrgul de Crăciun. „La Cluj este o obișnuiță că nu trebuie să ni se spună despre iluminat sau că nu îl vede nimeni înainte. Mă refer la specialiștii din comisia de urbanism. Știe numai primarul, el cere speciliștilor de la Direcția Tehnică. Și aceștia rezolvă și punct. Nu mai contează cum. Iluminatul este o poveste de echipă. Mi-e ciudă când știu că Bonțida a fost mai bună anul acesta. Nici la Sibiu nu mai este ceea ce a fost. Dar e mai frumosc ca la Cluj, în primul rând pentru că nu ne calcă mașinile în centru de sărbători”, a adăugat Guttmann.

Arhitectul Silviu Aldea de la Atelier Mass a declarat că preferă să nu se pronunțe cu privire la iluminatul festiv din Cluj-Napoca. Despre anul trecut a ținut totuși să spună că nu a văzut un concept unitar pentru oraș și că acesta a fost colorat excesiv.

Cum se aleg luminițele și cum nimeni nu își asumă un concept

Administrația locală cheltuia până anul trecut circa un milion de lei pe an pentru luminițele de sărbători. În prezent Banii se dau pe acord cadru încheiat în 2013, pe patru ani, cu asocierea Elba Timișoara- Neon Lighting Cluj la valoarea totală de peste 7,4 milioane de lei. Luminițele se montează după ce primăria urmărește o simulare digitală pe care firma trebuie să o prezinte în luna septembrie primăriei. La ședința respectivă participă doar Direcția Tehnică, nu și specialiști-arhitecți. Potrivit informațiilor Actualdecluj.ro, de iluminatul de sărbători de anul acesta s-a ocupat directorul tehnic Virgil Poruțiu și Călin Forna, șeful adjunct al Direcției Evenimente Publice și Informare Cetățeni din cadrul primăriei.

„N-am hotât eu cum o să fie. Teoretic există o procedură prin contract. Direcția Tehnică s-a ocupat, directorul tehnic. Eu mi-am dat cu părerea supra Târgului de Crăciun și îmbodobirii Pieței Unirii. În februarie martie anul acesta am făcut anumite propuneri pentru a decora Clujul conform cu ce am văzut în marile Capitale Europene. Nu știu dacă s-a ținut cont de ele. În Piața Unirii vom avea un element inedit care nu a mai fost niciodată la Cluj. Deja s-a început montarea lui”, a explicat Forna.

Reporter: Deci vom avea o cortină luminoasă ca la Sibiu?

Forna: Nu pot să spun ce va fi. Mergi în Piața Unirii și o să vezi. Va fi un element care nu a mai fost niciodată la Cluj. Inedit și nou.

Reporter: La Sibiu s-a pornit deja iluminatul și ei au o cortină montată peste piață…

Forna: Va fi ceva înalt. Mai spectaculos. Nu vreau să fur startul nimănui la acest capitol și nu pot spune mai multe.

Pentru îmbodobirea pieței Unirii, administrația a organizat o licitație publică iar în caietul de sarcini a anunțat deja caracteristicile instalației inedite încă din 6 noiembrie.

Cortină octogonală cu 200 de ghirlande a fost atribuită către Elba pentru peste 160.000 de lei (separat de acordul cadrul pentru iluminarea orașului)

caiet sarcini cortina

Ce zice procedura de alegere a lunimițelor, cuprinsă în acordul cadru 

Realizarea iluminatului ornamental festiv în municipiul Cluj-Napoca se împarte în 3 componente:
· montare/demontare Instalatii de iluminat ornamental festiv existente (aflate inproprietatea Municipiului Cluj Napoca)
· Instalaţii de iluminat ornamental festiv noi
· Impodobirea brazilor de Crăciun
Până în data de 10 septembrie a fiecărui an, furnizorul are obligaţia de a prezenta cel puţin 3 variante cu propuneri pentru realizarea iluminatului ornamental festiv pentru străzile şi pieţele din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca şi cel puţin 10 variante de instalaţii de iluminat ornamental festiv generale pentru alte stăzi şi pieţe din municipiul Cluj-Napoca folosind elemente decorative noi ( elemente decorative noi = sunt produsele de conceptie 100% noua, nu produse folosite in trecut) sau combinaţii de elemente decorative luminoase noi cu cele existente (aflate in proprietatea municipiului Cluj Napoca).
Se vor prezenta cel puţin 3 variante de împodobire pentru brazi naturali de: 5 m, 10 m, 15 m, 20 m, 25 m.
Se vor prezenta cel puţin 3 variante de brazi artificiali (inaltimea minima 4m) echipate cu elemente decorative. Prezentarea propunerilor se va face la sediul Municipiului Cluj-Napoca, str. Moţilor, nr.3 folosindu-se proiecţii pe calculator sau alte modalităţi. În cazul în care Beneficiarul, nu este multumit de variantele propuse, furnizorul are obligaţia de a prezenta solutii suplimentare. Fiecare propunere va fi însoţită de pretul realizării instalaţiei, estimarea puterii instalate şi a numarului de led-uri folosite. Înainte de prezentarea propunerilor furnizorul va pune la dispozitia beneficiarului toate cataloagele, broşurile, etc., de care dispune, cu elementele decorative care sunt utilizate în acel an. Beneficiarul va comunica furnizorului o lista cu elementele decorative pe care le doreşte a fi folosite la instalaţia de iluminat ornamental festiv a anului respectiv (un procent de maxim 30% din totalul elementelor care vor fi propuse- POT FI DE CONCEPTIE PROPRIE A BENEFICIARULUI). Furnizorul va avea obligaţia de a utiliza elementele decorative alese de beneficiar în propunerile sale.
Termenul in care Beneficiarul va aproba solutiile de iluminat festiv nu va depasi data de 01 octombrie a fiecarui an. Furnizorul are obligatia sa puna in practica solutiile acceptate de catre Beneficiar până la data de 25 noiembrie a fiecărui an. Toate elementele decorative utilizate in sistemul de iluminat festiv vor fi echipate cu surse de lumina de tip LED, astfel incat se asigura un consum mic de energie electrica si durata mare de viata.

Neon Lighting tace mâlc

Cei care încasează anul de la primărie peste 1,8 milioane de lei, conform acordului cadru, prin împărțeală de asociere, Neon Lighting au refuzat să ofere informații cu privire la conceptul de iluminat propus primăriei anul acesta. Pe site-ul companiei se arată că aceasta realizează simulări digitale cu figurine luminoase 2D și 3 D pentru diferite locații, pe lângă creația și proietarea acestora.

Ce spunea Elba în 2009 despre iluminatul de la Cluj, tot când Poruțiu era director tehnic

“Soluţia de iluminat ornamental festiv din Cluj-Napoca a fost aleasă împreună cu Direcţia Tehnică a Primăriei dintre cele trei variante propuse de designerii şi specialiştii noştri în sisteme de iluminat. Varianta finală este cea care a întrunit criteriile impuse de responsabilii din Primărie, conform contractului încheiat. Din punct de vedere tehnic, s-a optat pentru elemente ornamentale care au la bază tehnologia LED, intrată recent pe piaţa corpurilor de iluminat. Astfel de produse au un consum redus de energie, 0.08-0.1 W/LED, o fiabilitate şi o intensitate luminoasă sporită, având disponibilă o gamă diversificată de culori. S-a decis utilizarea în mod unitar a culorilor alb, galben şi albastru în tot oraşul. Este dificil de enunţat cu exactitate numărul ghirlandelor instalate, întrucât iluminatul festiv din Cluj este un proiect de anvergură care se va întinde pe mai mulţi ani. Nu cantităţile de materiale folosite sunt relevante, ci efectul pe care acestea îl produc şi felul în care se armonizează cu zona în care sunt amplasate. Toţi ne dorim în fiecare an un Crăciun şi un An Nou cu zăpadă, iar dacă această dorinţă se va îndeplini, am vrea ca instalaţiile de iluminat împânzite pe gardul viu, albe de această dată, să nu ne strice bucuria unui peisaj imaculat”, explica Ramona Bizău, referent marketing în cadrul Elba Com Timişoara.

Anul asta se poartă cortinele 

Iluminitatul festiv la Cluj se va aprinde în 1 decembrie, din Piața Unirii de către primarul Emil Boc. Instalațiile luminoase au fost deja montate în oraș încă de la final de octomrbie – începutu de noiembrie. În Piața Avram Iancu a apărut poartă – cortină.

cortina 2

 

 

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.