Închide

Cine are interes să ignore soluțiile pentru salvarea Cluj Arena

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 30, 2015 0 648

Deși există soluții pentru ca datoriile societății Cluj Arena să se diminueze considerabil, în urma promulgării Ordonanței de Urgență a Guvernului privind acordarea unor facilități fiscale, președintele Consiliului Județean – Mihai Seplecan – încurajat și de unii dintre consilieri – insistă pe ideea falimentării acestei firme. Acest lucru este dorit în ciuda faptului că societatea Cluj Arena și-a susținut activitatea, până în prezent, fără a fi nevoie de vreo infuzie din bani publici.

Cine sunt vinovații

Primăria lui Emil Boc are o mare parte din vină pentru faptul că societatea Cluj Arena a ajuns să-i datoreze 12 milioane de lei, pentru că până anul acesta nu i-a solicitat să-și plătească impozitul. În acest moment, o mare parte din suma datorată de Cluj Arena implică penalitățile pentru neplata la termen a impozitului. Consiliul Județean Cluj este de asemenea responsabil de această datorie pentru că în calitate de proprietar al Cluj Arena avea obligația să evalueze clădirea, or, acest lucru nu s-a întâmplat în ultimii 3 ani. De altfel, directorul societăți Cluj Arena, Radu Rațiu, a explicat că numai penalitățile aplicate pentru că stadionul nu a fost evaluat se ridică la aproximativ 4 milioane de lei. Toate partidele au avut membri (plătiți) în Consiliul de Administrație al societății Cluj Arena, ca atare, PSD, UDMR și PNL au în egală măsură obligația de a-și asuma această eroare și a de încerca să salveze societatea.

Amnezia unor aleși locali

Situația societății Cluj Arena a ajuns să fie exploată în interes politic, în special de către reprezentanți ai PSD, în cârdășie cu așa zișii consilieri județeni independenți și cu președintele Mihai Seplecan. De altfel, acesta a refuzat de la bun început orice argument privind salvarea societății, influențat, cel mai probabil, de către „diverși” interesați să acapareze stadionul prin procedura insolvenței. La ultima ședință de Consiliu, PSD-iștii nu mai pridideau să le ceară socoteală lui Boc și liberalilor, pentru situația în care a ajuns stadionul. De altfel, PSD-iștii și-au retras, recent, oamenii din Consiliul de Administrație al Cluj Arena, în speranța că probabil în felul acesta ei nu vor putea fi făcuți responsabili în nici un fel de scufundarea societății. PSD-iștii au uitat că administrația județeană a înregistrat un profit generos de pe urma acestei societăți, în urma recuperării TVA-ului ce a vizat construcția stadionului. De altfel, acesta a și fost principalul argument pentru care s-a înființat societatea Cluj Arena, în mandatul lui Alin Tișe. Erau implicate câteva milioane de euro pe care administrația Consiliului Județean, fiind structură de stat, nu putea să le recupereze. Ca atare, s-au pus bazele societății Cluj Arena, în speranța că aceasta va genera un profit anual, iar Consiliul Județean nu va mai trebui să investească nici un leu în administrarea stadionului. Toate partidele au convenit că soluția înființării societății Cluj Arena este una viabilă, iar până anul acesta, conducerea societății a administrat stadionul fără a avea nevoie de vreun ajutor financiar. Ba mai mult, societatea Cluj Arena a recuperat milioanele de euro din TVA, pentru a le trimite tot în bugetul Consiliului Județean. Dacă societatea ar fi putut dispune de acești bani, datoriile către Primărie ar fi fost plătite fără probleme. Principiile care au stat la baza construcției și administrării stadionului Cluj Arena par, însă, uitate pentru unii aleși locali. Pentru ei, o societate creată pentru a deservi interesul public a devenit o povară, și încearcă să inducă ipoteza că poate niște privați veroși ar face o treabă mai bună.

Soluția de salvare vine, culmea, tot de la PSD

Salvarea societății Cluj Arena ar putea veni tot prin intermediul PSD, în ciuda faptului că reprezentanții partidului sunt cei mai vehemenți în a cere dizolvarea societății Cluj Arena. Noua Ordonanță de Urgență emisă de Guvern, privind acordarea unor facilități fiscale, prevede ca societățile comerciale să fie scutite de penalități în proporție de 70%, dacă plătesc datoriile către stat până în martie 2016. Deputatul PSD Aurelia Cristea a explicat că această Ordonanță de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial în 21 octombrie, urmând ca în maxim 30 de zile să fie disponibile și regulile fiscale de aplicare. „Având în vedere că în cazul Cluj Arena, cel mai probabil, există o cerere de executare pentru neplata impozitului, domnul primar Emil Boc este cel care va putea face demersuri pentru scutirea de la plata penalităților, în cazul în care datoria se achită la timp”, a subliniat Aurelia Cristea. Directorul Cluj Arena, Radu Rațiu, a adăugat că deja s-au purtat discuții cu reprezentanții Consiliului Județean și că are încredere că în final se va opta pentru plata datoriilor către Primărie. „Impozitul pentru stadion trebuie plătit, indiferent că administrator suntem noi, ca societate de stat, un privat sau un simlu serviciu în cadrul Consiliului Județean. Nu se poate altfel, altâta timp cât în cadrul Cluj Arena se desfășoară activități comerciale/economice, plata impozitului devine obligatorie. Ca atare, ideea că județul ar putea scăpa de impozit, dacă societatea Cluj Arena nu va mai exista, este falsă. Oricum, am avut discuții la nivelul conducerii și cred că se va opta pentru plata datoriei către Primărie. Noua Ordonanță de Urgență ne poate ajuta foarte mult și sunt absolut convins că domnul Emil Boc va contribui cu tot ceea va putea pentru a ne ajuta în acest sens”, a subliniat Radu Rațiu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare