Închide

Centrele de cartier fac ravagii și cu noul PUG. Nici instanțele nu se mai sinchisesc să combată aberațiile urbanistice girate de Primărie

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 28, 2017 0 1515

Urbanismul deșănțat cu blocuri în zone tradiționale de case este pasat de Primărie instanțelor pentru a face dreptate celor nemulțumiți, iar instanțele nu se mai sinchisesc nici ele să intre pe fondul problemelor și consființesc realitățile urbanistice autorizate de municipalitate.

Blocul autorizat de Primărie pe o stradă înfundată cu case într-unul din cartierele tradiționale ale Clujului rămâne în picioare în primă fază, după ce Tribunalul Cluj a respins acțiunile riveranilor împotriva autorizațiilor de construire. Nu pentru că oamenii n-ar avea dreptate, ci din pricina unor vicii de procedură generate tot de autorități. Așa s-a întâmplat și în 2010, când riveranii au pierdut tot pe motivul tardivității plângerii prealabile.

Strada Rarău, stradă înfundată

Oamenii de pe strada Rarău, o stradă înfundată și îngustă, cu acces de pe Eremia Grigorescu, au pornit procese anul trecut după ce autoritățile clujene au permis edificarea unui bloc mamut care a rezultat în urma unor acte ce conțin nelegalități grave. Vorbim despre primul bloc ilegal din Cluj care s-a demolat printr-o decizie a instanței în 2010-2011. Acesta a fost autorizat în 2007 de Primărie, șantierul a reînceput în 2016 pe o nouă autorizație dată de primărie în 2014.

Din păcate, în prima fază, riveranii au pierdut bătălia. Tribunalul a respins acțiunea pe motiv de tardivitate a plângerii prealabile formulate și depuse la Primărie împotriva autorizației de construire și hotărârii prin care s-a aprobat documentația urbanistică.

”Admite excepția inadmisibilității acțiunii formulată de reclamanți pentru tardivitatea plângerilor prealabile formulate împotriva AC 388/14.04.2014 si HCL 568/2007. Admite și excepția lipsei de interes în privința cererii de anulare a HCL 568/2007. Respinge restul excepțiilor invocate pe parcursul derulării litigiului, ca rămase fără obiect. Respinge acțiunea reclamanților formulată împotriva pârâților Consiliul Local al mun. Cluj-Napoca, Primarul mun. Cluj-Napoca, Municipiul Cluj-Napoca, Gavriș Maria Monica., Gavril Sorin, S.C. Engil Holding SRL, SC M&F Construct Drumuri și Poduri SRL urmare admiterii excepției inadmisibilității. Respinge acțiunea față de pârâtul Florea Aurel Ioan, urmare admiterii excepției lipsei calității sale procesuale pasive. Anulează ca netimbrată cererea de chemare în garanție atât a chemaților în garanție Gavriș, cât și a SC M&F Construct Drumuri și Poduri SRL. Obligă reclamanții la 1800 lei cheltuieli de judecată în favoarea pârâtului Florea Aurel. Sentința poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare”, a fost soluția pe scurt.

Practicile urbanistice ale Primăriei au creat însă un cerc vicios. Pe de o parte, oficiali ai Primăriei au spus că nu pot da curs plângerii prealabile a riveranilor pentru că instanța i-a obligat să reemită autorizația de construire pentru bloc, iar pe de altă parte a pus la dispoziție cu întârziere față de momentul solicitării, dosarul de reautorizare. În plus, acum instanța nu a mai intrat pe fondul problemelor semnalate. Chiar acțiunea prin care riveranii cereau suspendarea autorizației de construire a rămas fără obiect și a fost respinsă, fiind judecată la o zi după ce blocul de pe Rarău a reușit să fie întăbulat, deci după ce autorizația de construire a produs deja efecte juridice.

„Așteptăm motivarea deciziilor, după care suntem deciși să continuăm lupta. Autoritățile refuză să intre pe fondul problemelor. Este deja o practică pentru Primărie ca odată ce a permis edificarea unor proiecte urbanistice aberante să procedeze în așa fel încât acestea să nu mai poată fi întoarse din drum.  Noi am identificat o serie de aspecte grave de nelegalitate atât în ce privește Planul Urbanistic Zonal care a stat la baza autorizației de construire cât și în ceea ce privește respectiva autorizație. De la distanțele față de vecinătăți, la coeficienții de urbanism, la circulații. Vorbim despre o zonă unde, potrivit noului Plan Urbanistic General se pot construi maxim 2 etaje. În realitate a rezultat o construcție care nu respectă distanțe și va duce la supraaglomerarea zonei, numărul de locuințe edificate fiind mai mare decât cel al caselor unifamiliale care există pe această stradă. Este o construcție asimilată unui centru de cartier care de fapt nu respectă nici măcar vechile prevederi din vechiul Plan Urbanistic General și care nu se justifică în zonă”, au spus riveranii.

Pentru imobilul de pe strada Rarău, administrația locală a emis două autorizații de construire, una din 2007 (nr. 2154, din 10 octombrie – imobil de locuințe S+D+2E+3E+4E, beneficiar Ioan Aurel Florea, Sorin Mihai Gavriș și Monica Maria Gavriș) și una din 2014 (nr.388, din 14 aprilie pentru continuarea lucrărilor fără modificare soluției constructive la autorizația din 2007). Șantierul a început în 2016, când s-a schimbat și proprietarul.

Imobilul autorizat pe Rarău a făcut obiectul unui proces în instanță, iar un riveran a obținut în 2008 și o Ordonanță Președințială pentru suspendarea lucrărilor și demolarea construcției edificate, având în vedere că aceasta se construia și pe un teren privat. A fost primul caz din Cluj în care instanța a dispus demolarea unei construcții ridicate ilegal.

Termenul de execuție din prima autorizație a fost de 36 de luni. Perioada în care lucrările au fost sistate a fost între 2008 și 2013. Procesul intentat de riverani pentru anularea autorizației de construire din 2007 s-a judecat în primă instanță la Tribunal, unde aceștia au avut câștig de cauză, iar apoi la Curtea de Apel au pierdut, printr-o decizie din 2010, definitivă și obligatorie, tot pe motivul tardivității plângerii prealabile. Oficialii Primăriei au declarat că n-au dat curs plângerii prealabile a riveranilor de pe Rarău având în vedere că a existat o decizie a instanței care a obligat primăria să reautorizeze proiectul din 2007, în aceleași condiții.

Mai multe despre caz și despre noii beneficiari:

Primăria extermină cartierele tradiționale ale Clujului. Oamenii de pe strada Rarău mor cu dreptatea în mână

Lanțul slăbiciunilor. De ce permit autoritățile masacrarea unei zone de case

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.